Byt pro manželský pár s malým synkem.

Byla jsem přizvána ke spolupráci v době, kdy zrovna majitelé byt přebírali od developera. 

Jádrem mé práce bylo vymyslet interiér obývacího pokoje včetně kuchyně. Dispozice této místnosti  na první pohled zarazí svou velmi protáhlou proporcí. Okno a balkonové dveře vedoucí na terasu, jsou umístěny na kratší straně , tím pádem je opačná část místnosti, kde se nachází kuchyňský kout a jídelní kout, celkem tmavá. Na druhou stranu má takový tvar místnosti i své nesporné výhody. Skvěle a přehledně lze řešit zónování, a to řazením za sebou jako když navlékáte korále. V našem případě je to kuchyňská část, jídelní část, odpočinková část s TV stěnou, a nakonec miniaturní home office koutek u balkonových dveří.

Vzhledem k navržené dispozici jsme museli změnit elektroinstalace, a to jak posuny a změny v počtu svítidel, tak i přípravy pro kuchyňskou linku, TV stěnu a pracovní koutek.

To, že bude místnost příliš tmavá,  bylo jednou z hlavních obav majitelů bytu. Díky použitému materiálu na kuchyňských skříňkách– bílé akrylátové HPL desce ve vysokém lesku, se podařilo tento problém odvrátit. Bílé lesklé plochy mají skvělou vlastnost, a totiž že nejen světlo odrážejí, ale opticky i prostor zvětšují. Na pracovní desku byl použit bílý kompakt. To vše bylo doplněno dvířky horních skříněk v olejované dubové dýze. Jedinečný charakter pak kuchyni dodal keramický obklad v černo -šedo -bílé barevné kombinaci. V podstatě se jedná o mozaiku složenou z kosodélníkových tvarovek , tzv. Rhombus, jejíž kompozici jsme pro tento určitý projekt navrhli kousek po kousku zcela na míru. O to větší radost pak měl obkladač ( smích ).

Kontrast k tomuto barevnému řešení, ale stále v duchu zásady tón v tónu, tedy v černé barvě, tvoří dřez s baterií, závěsná svítidla nad poloostrůvkem, barové stoličky, podnoží jídelního stolu, odkládací stolek atd. V antracitové barvě v kombinaci s policemi z dubové dýhy byly také pojaty knihovna u kuchyně  a pracovní koutek. Společně díky diagonálnímu umístění dodávají prostoru dynamiku. Pokud se právě nepracuje na počítači, díky sklopným dvířkům lze jednoduše toto někdy ne úplně žádoucí počítačové zátiší elegantně schovat.

Televizní stěna je oproti tomu řešena minimalisticky. Podél zdi byla navržena nízká horizontální skříňka ve vysokém lesku. Televize je zavěšena na předsazeném dýhovaném panelu, kterým skrytě prochází potřebná kabeláž. Panel má po stranách vertikální stmívatelné LED pásky pro nepřímé osvětlení během večerního sledování televize. Toto řešení si majitelé nemohou vynachválit. Celá tato sestava je pak doplněna několika jednoduchými bílými policemi.

Kapitolou samou pro sebe je na míru zhotovený jídelní stůl. Ten vznikl sesazením tří masivních dubových fošen, z nichž podélné strany mají nepravidelně otesané okraje, aby vynikl přírodní charakter materiálu. Jídelní stůl pak byl doplněn o šest židlí se žlutým sametovým potahem.

V odpočinkové části se nachází stávající sedačka z minulého bytu majitelů, která jistě bude  časem vyměněna. Tato zóna byla doplněna křesílkem rovněž v sametovém potahu, tentokráte modrém, a kulatými odkládacími stolky v černé a měděné barvě. Měď byla zvolena jako hlavní materiál na doplňky a dekorace. Objevuje se například i na nástěnných hodinách u kuchyňské linky, či na lustru nad jídelním stolem.

Museli jsme myslet také na dostatečné umělé osvětlení, a tak v této místnosti naleznete jak přisazená válcová stropní svítidla, tak zavěšená černá svítidla nad barem, nad jídelním stolek pak lustr s dostatečnou svítivostí a variabilitou, co se týče možnosti výměny zdrojů.

Terasa, na kterou je přístup ze všech tří pokojů, a která v letních měsících slouží jako další obytná místnost bytu, byla vybavena sedacím nábytkem, stolky a doplňky.

Součástí návrhu byla i odkládací a šatní stěna v předsíni, a dětský pokoj pro syna. Ten je laděn do hlavní barevné kombinace světle modro – hořčicové. Na podlaze je pak celoplošný světle šedý koberec. Zbývající nábytek je v bílé barvě.