V roce 2014 nás oslovili majitelé řadového rodinného domu na Spořilově s rekonstrukcí. A jásali jsme!  Hodně! Úplně stejný typ domu jsme před deseti lety rekonstruovali pro sebe. Majitel na Spořilově vyrostl a má to tam rád a to bylo během rekonstrukce znát.

Dům měl klasické neduhy. Plastová okna, vlhký suterén, nepropojení se zahradou, různé nátěry všeho možného….. Snahou bylo vše hodnotné zachovat, očistit, zrestaurovat a zároveň vytvořit příjemný prostor pro pětičlennou rodinu.

Dispozici v přízemí jsme propojili novou terasou se schody do zahrady a posuvnými dveřmi do chodby. Vznikl tak jeden velký prostor s krbem jako ústředním prostorem. V patře jsme naopak navrhli 3x menší prostory pro 3x malé děti. Podkroví s výhledem do korun stromů zůstalo soukromým prostorem rodičů.

Dům jsme doplnily o původně neexistující zádveří /častý problém domů na Spořilově/, vikýř a schody do podkroví. Všechny tyto nově vložené věci jsou výrazné, v kontrastu ke staré stavbě. Neobjevuje se v nich bílá omítka, naopak dominuje dřevo v přírodní barvě a kov v černé podobě.

V interiéru převažuje dub, bílá a černý kov. Pokoje dětí jsou dělené nábytkovými příčkami a jsou oživeny výraznými tapetami.

Zuzana TUHÁ