Motto: „Využít a (ale) zachovat specifický prostor staré stodoly“.

Kamenná stavba 150 let stará tvoří sarkofág pro novou stavbu, která je nezávislá na původní konstrukci stodoly. Dům je vložen jako samostatné těleso s ložnicovým křídlem vysunutým z objemu původní budovy. Charakteristické kvality interiéru stodoly -velikost prostoru, výška, průhled do krovu, použité materiály- zůstaly tímto řešením co nejvíce zachovány. Stavba ze smíšeného kamenného zdiva je zbavena přístavků a částečně i vyzdívek mezi nosnými sloupy. Cihelné vyzdívky štítů jsou vybourány a nahrazeny horizontálním laťováním. Lehká dřevěná konstrukce navrhovaného domu je v kontrastu s masivními kamennými zdmi. Kamenné sloupy a odstoupení nové fasády dovnitř původního půdorysu zajišťuje dostatečné zastínění a vytváří v interiéru pocit intimity. Okno ve stropě obývacího pokoje umožňuje průhled do otevřeného prostoru krovu. Dřevěná sendvičová konstrukce stěn je horizontálně obložena modřínovými latěmi. Tento rošt zakrývá část okenních otvorů a minimalizuje tak viditelná okna a dveře (nerealizováno). Dispoziční řešení Půdorys domu tvoří dva navzájem kolmé hranoly. Delší hmota tvoří obytné denní jádro, ze severu je k ní připojena dvoupodlažní hmota ložnic. U východního štítu je v přízemí kotelna (kotel na dřevo), přístupná ze zápraží. Stavba Stavba byla z větší části prováděna svépomocí. Autoři projektu neměli úplnou kontrolu nad provedením jednotlivých detailů. Zkušenosti a cit však vedly stavebníka většinou správným směrem. Zařízení interiéru nebylo součástí projektu. 

 

Autoři: Jan Forman, Michal Schwarz

Jana Korinek