Nový rodinný dům vznikl přístavbou k původnímu domu se jménem Dagmar. Ve starší zástavbě v pražských Řeporyjích se to však začalo hemžit moderní architekturou a tak nový návrh domu nechtěl zůstat pozadu. Původní objekt prošel radikální změnou a zůstali v podstatě jen obvodové zdi. Z požadavků klienta byly hlavními body prostorný obývací pokoj a vysoké stropy. To se povedlo i díky úpravě úrovně vstupního podlaží. Velký obytný prostor je situovaný v přístavbě do soukromé části zahrady a jeho architektura by se dala popsat jako minimalistická. Jedná se o „černou“ hmotu přisazenou k původnímu objektu. Tato část tedy vytváří jakési atrium v zahradě a i v plně obydlené části města vytváří úplné soukromí. Druhou hmotou, která zmiňované atrium uzavírá je přístavba garáže, která se nese ve stejném duchu. Ulice, ve které se objekt nachází, je v relativně velkém svahu, ale zahrada domu byla již na rovině, proto důležitou roli sehrálo usazení objektu do terénu. Dům Dagmar a obytná přístavba mají podlahy vyrovnané na stejnou úroveň a objekt garáže je usazen o pár stupňů níže. To i kvůli tomu, aby v ulici nebyl příliš dominantní.

V původním objektu tedy vznikla tzv. intimní část domu s ložnicí, hostinským pokojem v podkroví a malým wellnesem. Dům je navržen pro starší pár a tak bylo vhodné řešit hlavní obytné prostory v podstatě bezbariérově a do podkroví umístit jen provozy podružné a pro případnou návštěvu rodiny. Soukromá část majitelů domu obsahuje menší ložnici s prostornou šatnou a koupelnou. V přízemí se nachází také hlavní technická místnost domu a samozřejmostí je oddělené wc. Hlavní obytná místnost je pomyslně rozdělena na část kuchyně a obývací pokoj. Dělícím prvkem je tu hmota s nikami, ve které je oboustranný krb. Tento prvek je i díky tmavé barvě výraznou dominantou celého prostoru.

Marcela Jelénková