Rodinný dom sa nachádza v časti Záhorská Bystrica na konci slepej ulice, na ktorú nadväzuje les. Pre jeho priamy kontakt s okolitou zeleňou lesa i záhrady pôsobí akoby z nej prirodzene vyrastal. Naturálny charakter exteriéru posilňuje využitie príhodných materiálov dreva a kameňa. Kompletné obloženie fasád a strechy sibírskym smrekovcom vytvára jednoliatu hmotu, ktorá je rozihraná kompozíciou vsadených tmavých otvorov. Exteriérové žalúzie otvory dopĺňajú v súhlasnej farbe, no najmä chránia interiér proti nežiaducemu prehrievaniu. Podlažia domu pozostávajú z prvého nadzemného podlažia a podkrovia, pričom tieto dva priestory navzájom komunikujú – prepájajú sa v miestach dvoch galérií. Materialita interiéru je príznačná jednoduchosťou a síce kombináciou dreva a bielej omietky. Čierne doplnky ju v tomto smere podčiarkujú a nechávajú vyniknúť priestor.

Objekt má dve podlažia, prízemie a podkrovie. Dispozične je rozdelený na súkromnú a verejnú časť.

    Na prízemí sa nachádza verejná časť a hosťovská izba. Hlavný vchod sa nachádza v závetrí, ktoré je orientované na severozápadnej fasáde objektu a je napojené na exteriérovú komunikáciu – spevnenú plochu, ktorá vedie k verejnej komunikácii. Vstupný priestor je charakterizovaný ako vstupná hala s galériou a s prislúchajúcim šatníkom. Vstupná hala slúži aj ako hlavná komunikačná jednotka s v rámci 1NP. Vstupná hala je doplnená samostatným záchodom a sprístupňuje skladovací priestor v západnej časti objektu. Pravým smerom sa dostaneme do kuchyne s jedálňou. Kuchyňa je priamo prepojená s obývacou izbou v juhozápadnej časti pôdorysu s výškovým prevýšením 500 mm. Nad obývacou izbou je vytvorená galéria a je doplnená s veľkými posuvnými presklenými dvermi, ktoré sprístupňujú južne orientovanú terasu. Ďalej juhovýchodná časť pôdorysu je doplnená hosťovskou izbou ktorá disponuje vlastnou kúpeľňou a má spoločnú terasu s obývacou izbou.

    Na podkrovie sa dostaneme priamym smerom zo zádveria pomocou jednoramenného schodiska. Výstupom zo schodiskového ramena sa dostaneme do hlavnej komunikačnej jednotky podkrovia ktorá sprístupňuje všetky miestnosti poschodia a galériu nad obývacou izbou. V juhovýchodnej časti sú situované dve samostatné izby. Ďalej v strede dispozícií sa nachádza spoločná kúpeľňa, v rámci ktorej bude umiestnené technické vybavenie domu. Spálňa sa nachádza v severozápadnej časti pôdorysu. Je vybavená vlastnou kúpeľňou, šatníkom a prestrešenou terasou.

    V severozápadnej časti pôdorysu je situovaná garáž pre dve autá, ktorá je doplnená skladom a s doghousom.      

Stavebno-konštrukčné riešenie

    Rodinný dom je komponovaný z drevených prefabrikovaných lepených panelov a drevených sendvičových panelov so stĺpikovým nosným jadrom. Navrhnuté konštrukcie stropu a strechy sú z drevených nosných prvkov. Garáž je prestrešená drevenými väzníkovými nosníkmi. Tepelnú izoláciu tvorí drevovlákno, minerálna vlna a polystyrén v konštrukcií podlahy a soklovej časti objektu.

Po obvode objektu sú navrhnuté terénne úpravy zo zeminy nadobudnutej pri výkopových prácach.

    Výplne okenných a dverných otvorov na fasáde sú navrhnuté z drevohliníkových profilov, ktoré sú zasklené izolačným bezpečnostným trojsklom

Marek Chalupník