Komentáře:

Postarší vilku nedaleko Kolína si vybrali mladí manželé jako svůj nový domov a útočiště pro klidný život s rychlým dosahem do hlavního města. Dům však již dávno neodpovídal nárokům na současné bydlení, a tak bylo nutné jeho stav razantně upravit.

Na naše studio se investoři obrátili na základě předchozí spolupráce, díky které jsme při zařizování interiéru dostali volné ruce. Hlavním zadáním bylo vymyslet nové funkční dispozice namísto současného rozčlenění na malé pokoje a chodby a vytvořit velký společenský prostor, protože rodinu často navštěvuje mnoho přátel. Společně jsme se tedy pustili do návrhu velkorysé dispozice, který obnášel hodně bourání včetně nosných stěn, čímž se nám podařilo propojit celé spodní patro.

Při návrhu byl kladen důraz na použití přírodních materiálů v různých podobách – podlaha, masivní deska jídelního stolu, masivní věšák či nátěr na stěnu imitující rez. Při samotném řešení interiéru byl kladen velký důraz na praktičnost, a proto jsme volili co nejméně solitérních kusů nábytku a hledali centrální umístění pro úložné prostory. Příkladem je kuchyňská linka, kde jsou místo klasických horních skříněk použité posuvné dveře, které je po konci vaření možné jednoduše zavřít, díky čemuž kuchyně vypadá uklizeně. Zároveň se uvnitř skrývá osvětlení nad pracovní desku a zásuvky pro stále připravené drobné spotřebiče.

Dalším přáním majitelů bylo ponechat současnou spíž, kterou jsme schovali za dřevěný obklad a propojili se sestavou vysokých skříní, takže vstup do ní zcela splynul s ostatním nábytkem a nepůsobí nijak rušivě. Tím, že manželé netráví čas sledováním televize, nahradili jsme ji projektorem, který využívá velké posuvné dveře oddělující obývací část od haly se schodištěm jako projekční plátno. Schodiště vzniklo dle našeho autorského návrhu, kdy jsme nechali repasovat původní dřevěné nášlapy a přidali nové zábradlí. Prostupuje celým prostorem a vznikalo na míru přímo na místě.

V domě jsou dvě koupelny, přičemž spodní slouží především jako technická. V dřevěném sloupu vedle sprchového koutu je umístěna pračka se sušičkou a vedlejší nábytková sestava je připravena ukrýt většinu úklidových potřeb včetně špinavého prádla. Pracovní deska slouží ke skládání a žehlení oblečení. Horní koupelna vznikla spojením původní koupelny, samostatného WC a větší nevyužité chodby, díky čemuž jsme nalezli prostor pro umístění volně stojící vany a sauny, kde si dvojice bude moci naplno užívat chvíle relaxace a pohody.

Sjednocením použitých materiálů jsme se snažili, aby dům působil nadčasově a odolával trendům při dosažení maximální funkčnosti a pohodlí. Výhledově majitelé plánují dovybavení dalších soukromých pokojů.

Taťána Jaššová