Svieži interiér v modernom štýle sme navrhli v prízemnej drevostavbe rodinného domu v Borinke.

Niekedy aj menšie zadanie prekvapí a zmení sa na veľmi príjemnú spoluprácu. Klienti nám pri navrhovaní interiéru od začiatku dôverovali, možno práve kvôli tomu sa zrodila koncepcia, ktorá dodala novostavbe šmrnc a eleganciu, ktorú si zaslúži. Počiatočné úsilie klientov na „dozariaďovanie“ už čiastočne zabývaného interiéru sa vďaka otvorenej komunikácii zmenilo na veľmi vkusné zadanie.

Hlavné obmedzenie, ktoré sme ako architekti museli rešpektovať, tvorila fungujúca kuchyňa. Jej výrazný dekór pripomínajúci hrdzavý plech, bol dostatočne výrazný a v otvorenom priestore pôsobil veľmi jednoznačne. Napriek tomu proporcie kuchyne, hlavne vo vertikálnom smere, nezodpovedali mierke priestoru. Preto sme nad kuchyňou znížili podhľad, zdola obložený drevenými fošňami, čím sme dosiahli vymedzenie varnej zóny a kuchyňa získala príjemnejšie proporcie. Do podhľadu sme integrovali led pásy, aby dodali priestoru svetelnú pohodu. Rovnaký podhľad sme doplnili aj do predsiene rodinného domu. Tým interiér získal výrazovú jednotnosť.

Jednou zo základných požiadaviek bolo nenásilné prepojenie otvoreného interiéru a vytvorenie domáckejšieho prostredia. Svetlejšie dubové drevo je vnímané ako teplý prvok, preto pôsobí útulne. Drevená dyha použitá na viacerých nábytkoch a interiérových prvkoch zjednocuje návrh a dodáva priestoru jemnú štruktúru.

Ďalším kritériom klientov bolo pocitové, ale aj čiastočné optické oddelenie zón. Nízku stienku medzi jedálňou a obývacou izbou sme preto doplnili perforovaným paravánom z drevených fošní. Prvok spĺňa požiadavky klientov a naviac pôsobí veľmi esteticky.

Stredobodom celej otvorenej dispozície sa stala jedálenská časť, ktorú sme navrhli zámerne ako veľmi vzdušnú a elegantnú. Drevený jedálenský stôl má oceľovú podnož s hrdzavým vzhľadom, čím vizuálne nadväzuje na dekór kuchyne. Podobný prvok je použitý aj na lavici v predsieni.

Pôvodné rozloženie obývacej izby sme otočili, čím sa dosiahlo vhodnejšie optické aj zvukové oddelenie zón. Okrem pohodlnej sedačky sme navrhli aj čítací kút s veľkou knižnicou.

Pracovňa v rodinnom dome má podľa klientov fungovať ako spoločný priestor pre prácu aj pre oddych. K veľkej rozkladacej sedačke, ktorá sa v izbe už nachádzala, sme doplnili pracovný kút a knižnicu. V nike na opačnej stene sa nachádza stenová rekuperácia, preto sme navrhli perforované dvierka na šatníku.

Další projekty: