Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Ořechový velikonoční beránek

Velikonoce se blíží a s ním také zdobení domácnosti, nebo pečení sladkých dobrot. Tradičním velikonočním pokrmem je beránek pečený ze sladkého těsta, sypaný cukrem, nebo politý polevou. Receptů na něj existuje nespočet. Můžete jej upéct z třeného, piškotového, tvarohového, nebo dokonce mramorového těsta. Mám pro vás tradiční recept na beránka podle mé prababičky, který se u nás peče už léta.

Velikonoce se blíží a s ním také zdobení domácnosti, nebo pečení sladkých dobrot. Tradičním velikonočním pokrmem je beránek pečený ze sladkého těsta, sypaný cukrem, nebo politý polevou. Receptů na něj existuje nespočet. Můžete jej upéct z třeného, piškotového, tvarohového, nebo dokonce mramorového těsta. Mám pro vás tradiční recept na beránka podle mé prababičky, který se u nás peče už léta.

Základem receptu je mít formu na beránka. My máme doma klasickou keramickou po babičce, dnes se dají sehnat už i silikonové formy, se kterými se vám bude dobře pracovat. Důležité je formu dobře vysypat, abyste z ní beránka mohli snadno vytáhnout. Pokud máte alergii na ořechy, můžete je nahradit mandlemi, špaldovou moukou, nebo můžete do těsta přidat rozinky a jiné sušené ovoce. Recept si můžete upravit podle své chuti a dle svých možností.

Ingredience

300 g polohrubé mouky

100 g vlašských ořechů

250 g cukru

150 g másla

4 vejce

1 prášek do pečiva

1,5 dcl smetany (15%)

Hrubá mouka/kokos na vysypání formy

Postup

Žloutky s cukrem a máslem utřeme do pěny, vmícháme smetanu a mouku promíchanou s práškem do pečiva. Nakonec lehce vmícháme hustě ušlehaný sníh a na drobno nasekané ořechy. Těsto dobře promícháme a můžeme do něj přidat rozinky.

Formu na beránka vytřeme tukem, vysypeme hrubou moukou, nebo kokosem a naplníme jej těstem. Ve středně teplé troubě pozvolna pečeme, tedy zhruba na 160 – 170°C, záleží na troubě jakou používáte, teplotu upravte podle svých zkušeností.

Po upečení beránka vyklopte na prkénko a nechte vychladnout. Na konec jej můžete posypat cukrem, nebo ozdobit cukrářskou polevou a na krk beránkovi uvázat mašličku.

Krásné Velikonoce a dobrou chuť!

Štítky: recepty velikonoce

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Realizace pergoly PLACEO

Byt pro milovníka techna

Netradiční kuchyň

Moderní bydlení s industriálním nádechem

Pokojíček pro milovníka aut

Rekonstrukce bytu Brno Bohunice

Sledujte nás

Nejčtenější články

Montovaný dům postavili za pouhých 10 dní

Unikátní přestavba venkovské stodoly

Chaloupka, která klame vzhledem, neuvěříte, že jde o novostavbu!

Proměna starého mlýna, který posledních dvanáct let chátral

Originální dům na svažitém pozemku

Neobvyklý dům pro babičku

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock