Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Malý byt s chytrými nápady

Původní dřevěné trámy a nosníky zdobí všechny místnosti v bytě.
Původní dřevěné trámy a nosníky zdobí všechny místnosti v bytě.

Dva architekti využili všechny triky pro ušetření místa a nacpali je do jejich malého pařížského bytu. V původních 35 m2 vytvořili další patro, díky kterému je prostor téměř dvojnásobný a majitelé jsou naprosto spokojení.

Když se zabydlují architekti

Když se v Paříži zatouláte, možná narazíte na dvorek, ukrývající se za obchod se sýrem. Tam najdete schodiště, vedoucí ke vstupním dveřím jednoho neobyčejného bytu. Majitelka Isabelle Juy-Lott je vlastníkem firmy L’Atelier d’Archi, která se zabývá interiérovým designem a architekturou. Její manžel Matthieu Lott je rovněž architekt, vlastnící stavební a architektskou firmu Plugin Studio. V bytě s nimi bydlí jejich osmiletý syn Arsène a kočka Milk. Je evidentní, že v tomto bytě byl brán v úvahu každý centimetr. Architekti si velmi kreativně a nekonvenčně poradili s optickým rozdělením a zvětšením prostoru. Velká zrcadla, prosklené plochy a chytře vymyšlený vestavný nábytek jsou toho důkazem. „Nechtěla jsem vše natřít na bílo, spíš jsme chtěli vytvořit dojem útulného hnízda.“ říká Isabelle.

Vykucháno a přistaveno

Od vstupu vejdete do otevřeného obývacího pokoje, propojeného s kuchyní. Tento prostor je zkrášlen původními dřevěnými nosníky a sloupy. Jejich rustikální vzhled je doplněn betonovou podlahou, provedenou v moderním pojetí. Původní rozloha je 35 m2, které se téměř zdvojnásobily. Nyní rodina využívá plochy 65 m2. Ihned po zaplacení bytu pár celý prostor doslova vykuchal, zrušil stěny i strop a vytvořil tím prostor pro další podlaží, kde se nyní nachází ložnice rodičů a pokoj pro syna. Každá šikmina i úskok byly náležitě využity, v ložnici se pod svažující se strop vměstnala šatní skříň, zakrytá závěsem. „65 m2 se může zdát málo, zejména pokud máte v druhém podlaží zkosené stěny, ale já to tu miluji.“ říká Isabelle. S manželem by do budoucna rádi koupili vedlejší byt a rozšířili by si tak stávající prostory.

Koupelna na půdě, skleněný strop

Koupelna je jedním z jejich triumfů. Tento prostor „ukradli“ z půdního prostoru nad veřejným schodištěm, který za tímto účelem koupili také. Místnost je to skromná, ale dostačující. Sprchující kout je vytvořen tak, aby se dal využít i jako vana pro syna Arsèna – stačilo snížit zdi. Isabelle také sama navrhla schodiště, které spojuje podlaží. To je vytvořeno z železa a belgického dubu. „Máme pocit, jako bychom žili v domě s venkovními prostory a bez sousedů nad námi.“ usmívá se Isabelle a ukazuje nahoru na prosklenou plochu, vytvořenou ve stropě nad stolem, která opticky otevírá prostor a osvětluje jej přirozeným světlem.

 „V bytě neustále měním dekorace, barvy doplňků, nebo třeba pořídím nový závěs. Ale co se týče základu a rozvržení, s tím jsme skutečně spokojení.“ dodává Isabelle.

Skleněný stůl navazuje na skleněný strop nad ním.
Skleněný stůl navazuje na skleněný strop nad ním.
Geniální řešení, jak otevřít prostor - prosklít strop!
Geniální řešení, jak otevřít prostor - prosklít strop!
Půdní prostor je maximálně využit.
Půdní prostor je maximálně využit.
Prosklené plochy a velké zrcadla prosvětlují a opticky zvětšují.
Prosklené plochy a velké zrcadla prosvětlují a opticky zvětšují.
Chlapcova postel ve stylu bunkru využívá šikmin.
Chlapcova postel ve stylu bunkru využívá šikmin.
Odvážná černá je originální a díky velkým oknům a dostatku světla prostor nezmenší.
Odvážná černá je originální a díky velkým oknům a dostatku světla prostor nezmenší.
Isabelle by neměnila, spíše by ráda ještě rozšířila prostor a vedlejší byt.
Isabelle by neměnila, spíše by ráda ještě rozšířila prostor a vedlejší byt.
Nika na sprchování je také využívána jako "vana" pro syna.
Nika na sprchování je také využívána jako "vana" pro syna.
Zdroj: insideout.com.au

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

RD v Řeporyjích

Rodinný dům v Nebílovech u Plzně

Rodinný dům plný dubu

RD Stará Boleslav

Schody z vinylové podlahy Dub Gladstone Hnědy

VILA JEVANY

Sledujte nás

Nejčtenější články

Do důchodu si pořídili nový dům

Dům rozdělený betonovou zdí

Komfortní bydlení dramatického rázu na 20 m2

Moderní a útulný interiér v sametově šedé barvě

Byt jako vzpomínka na Afriku

Rekonstrukce interiéru domu v Gdyni

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock