Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Jedinečný dům vyplnil proluku širokou pouhých 3,35 metrů

Jedinečný dům vyplnil proluku širokou pouhých 3,35 metrů

V Londýně vznikl unikátní projekt domu, který je široký pouhých 3,35 metru. Je vestavěn mezi dva sousední domy v řadové zástavbě na tradiční londýnské čtvrti a i přes minimální šířku obsahuje vzdušný a prosvětlený interiér.

Úzký dům je vestavěn mezi dva sousední domy v řadové zástavbě na tradiční londýnské ulici ve čtvrti New Cross. Vzbuzuje dojem extrémně stísněného interiéru, opak je ale pravdou. Díky chytrému návrhu vznikl plnohodnotný třípodlažní rodinný dům s obytnou plochou 151 metrů čtverečních a s překvapivě vzdušnými vnitřními prostory. Vyplňuje totiž sice velmi úzkou mezeru, na zadní straně se ale rozšiřuje a otvírá směrem do soukromé zahrady a v půdoryse tak tvoří tvar písmene L.

Původ úzké parcely

Zajímavý je kromě jeho interiéru i způsob, jakým tak úzký dům vznikl. Původně na parcele stál přístřešek pro parkování kočárů, v angličtině nazývaný „coach house“ ještě z viktoriánské doby. Později samozřejmě již nesloužil pro kočáry, ale jako garáž. Vhledem k atraktivní lokalitě, byla pozemku k takovému využití škoda a majitel se rozhodl na jeho místě postavit obytný dům.

Jedinečný dům vyplnil proluku širokou pouhých 3,35 metrů
Foto: Richard Chivers

Nelehkého úkolu v omezeném prostoru vytvořit plnohodnotné bydlení se ujali architekti Selencky a Parsons. Původní budova byla zbořena, staré cihly byly využity při stavbě nového domu. Jsou zakomponovány do fasády domu v podobě svislých pilířků. S cihlovou fasádou kontrastují černé rámy oken, procento prosklení se směrem vzhůru zvyšuje, díky tomu budova působí moderně a odlehčeně. Architekti se snažili navrhnout zajímavou uliční fasádu, která odkazuje na historii místa a zároveň obsahuje i prvky vnášející do designu domu rytmus a hravost. Těmi jsou tři vodorovné světlé římsy, které z fasády vystupují, vizuálně oddělují jednotlivá podlaží a tvoří zastřešení nad hlavním vchodem.

Interiéry jsou překvapivě prostorné

Ve vstupním prostoru domu je použita kamenná dlažba jako další odkaz na původní přístřešek, který měl cihlami dlážděnou podlahu z toho důvodu, aby mohly kočáry vjíždět až dovnitř. Vstupní hala je vybavena na míru vyrobenou dřevěnou nábytkovou stěnou se zabudovanou lavicí, květináčem a uzavřenými skříněmi na odkládání kabátů a bot. Na vstup navazuje dlouhá chodba se zdmi ze světlých cihel, která poskytuje průhled skrz celý dům až na opačnou fasádu a do zahrady. Chodba míjí toaletu, koupelnu, technickou místnost a prostor hlavního domovního schodiště. To je dřevěné, téměř točité a umístěné přesně ve středu domu v atriu, které je shora otevřeno světlíkem ve střeše. Schodišťová šachta se tak stává v podstatě světlovodem, který doprostřed hluboké dispozice dostává denní světlo a narušuje pocit stísněného uzavřeného prostoru, kterým by jinak chodba byla.

Jedinečný dům vyplnil proluku širokou pouhých 3,35 metrů
Foto: Richard Chivers

Nakonec se chodba napojuje na hlavní obytný prostor domu. Tím je kuchyně spojená s jídelnou a obývacím pokojem. Zde je v zadní časti dům půdorysně rozšířen až na 8,5 metru a otevřen směrem do soukromé zahrady, která se za domem skrývá. Tento otevřený společenský prostor je zónován - rozdělen na jednotlivé kouty s určitou funkcí. Tomu napomáhá použití různých materiálů podlah, ale i jejich výškové rozdíly. Obývací část je lehce zapuštěna do země a sedí o několik schodů níže než zbytek místnosti. Díky tomu působí obývací pokoj útulněji a pocitově je oddělen od kuchyně. Navíc je v něm umístěn krb, který pomáhá udržovat příjemnou teplotu v interiéru i v chladnějších měsících a tvoří srdce celého interiéru. Snížení podlahy obývacího prostoru také umožnilo umístit ke stropu úzké okno, které do jídelního koutu vpouští světlo a poskytuje výhled na oblohu a okolní zeleň.

Přečtěte si také

Z materiálu zbouraných domů vzniklo krásné bydlení

Za okny už o sobě s plnou vervou dává vědět podzim, vydejme se proto raději do sluncem prohřátého Španělska. Materiál ze zbouraných budov tu totiž posloužil k postavení překrásného domu, kterému…

Druhé a třetí podlaží již nejsou v zadní části rozšířeny a zaplňují pouze mezeru mezi sousedními domy. Obsahují soukromou část domu – čtyři ložnice s příslušenstvím. Jednotlivé pokoje jsou umístěny po dvou na patře na obou stranách schodiště a využívají tak výhledu buď do ulice nebo dozadu do zahrady. Hlavní ložnice v prvním patře je rozšířena do venkovního prostoru díky velké terase, která využívá střechu obytné části v přízemí.

Jedinečný dům vyplnil proluku širokou pouhých 3,35 metrů
Foto: Richard Chivers

Největší ozdobou domu je soukromá zahrada

Interiéry kombinují hlavní materiál domu - cihly ve světlém odstínu - s bílými prvky, světlým dřevem a akcentem tlumeně modré barvy na stěně v obývacím pokoji. Oživením je osvětlení v podobě jednoduchých žárovek zavěšených nad kuchyňským ostrůvkem a ve schodišťovém atriu, kde jsou v kombinaci s černým zábradlím velmi efektní. Největší ozdobou obytného prostoru je výhled do zahrady. Její větší část zabírá udržovaný trávník a venkovní sezení, najdou se zde i exotické palmy, kapradiny a tropické rostliny.

Na fasádu orientovanou směrem do zahrady byly použity stejné materiály a barevné odstíny jako na tu uliční, prosklení zde zabírá mnohem větší plochu. Zadní stěna je otevřena velkoformátovými okny a posuvnými dveřmi, které vnitřní prostor domu propojují s dlážděnou venkovní terasou. Materiálově dům ladí s okolními tradičními viktoriánskými domy, ale vyjádřením, hmotou a velkými plochami prosklení je moderním domovem s pohodlným bydlením ve vysokém standardu. Výstavba tohoto jedinečného projektu trvala 15 měsíců a majitel dům nyní prodává v přepočtu za 37 milionu korun.

Foto: Richard Chivers
Zdroj: www.selenckyparsons.com

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

V hlavní roli kámen

KUCHYNĚ S TAJNOU MÍSTNOSTÍ

Studie minimálního interiéru

Kuchyně v šafránově žluté barvě

Předsíň na Praze 9

Interiér Kozlovice

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Luxusní maringotka

Vybíráme dlažbu na terasu

Zdařilá rekonstrukce Ačkové chaty

Přírodní koupací jezírko – kouzelný biotop bez chemie

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock