Mladý pár si koupil svůj první byt, a to v pěkné rezidenční čtvrti v blízkosti centra Brna. Jednalo se o jednotku s dispozicí 2+kk v kvalitně postaveném cihlovém domě z 30. let minulého století. Na bytě samotném bylo zřejmé, že v minulosti prošel částečnými modernizacemi, avšak s původní dispozicí. Ta zrcadlila doby minulé a přáním nových majitelů příliš nevyhovovala.

V původní podobě bytu se vstupovalo nejprve do chodby o velikosti přibližně 5m², za kterou se nacházela rozlehlá, neúčelně řešená koupelna. Chodba samotná ústila na každém ze svých konců do podobně velkých místností, kdy jedna byla užívána jako ložnice, druhá jako kuchyně s obývacím pokojem. V původním stavu byly místnosti  špatně využitelné – koupelna byla pro nové majitele zbytečně velká, kuchyně byla neprakticky řešená. Protože chtěli kompletní rekonstrukci provést kvalitně a s rozmyslem, obrátili se na nás, abychom jim pomohli.

Zadáním bylo uzpůsobit prostor tak, aby se v něm dalo nejen přespávat, ale také kvalitně trávit čas v denní části, vařit, pracovat, nebo posedět s přáteli. Vzhledem k omezenému prostoru - podlahová plocha bytu činí pouze 56 m² – bylo nutné denní část maximálně rozšířit. Dalším bodem bylo přání majitelů vytvořit takové úložné prostory, aby se do nich vešly všechny věci v domácnosti a ty tak nepřekážely běžnému provozu. Materiálové provedení si investoři vybrali ve světlých barvách, neutrální, aby podpořili přirozené světlo bytu. Mysleli také na to, že jednou jim současný byt bude malý a příliš osobité pojetí nebo barvy by jim mohly komplikovat případný prodej.

Velkou výhodou byla variabilita dispozice, kdy všechny stěny byly pouze nenosnými příčkami, takže je bylo možné přemístit či odstranit. Jedinou výjimkou byla stěna v pravé části bytu, v jejímž středu se nacházely komíny a odpady. Její střed tedy bylo nutné zachovat, zbylá část stěny se ale posunula tak, aby původní ložnice zmenšila a v ní pak vznikl výklenek pro vestavěný stůl, případně do budoucna pro dětskou postýlku. Další velkou výhodou jsou vysoká okna, orientovaná na jihozápad, krásně prosvětlující celý byt.

Koupelna se minimalizovala na sprchový kout a toaletu. Zbylý prostor se otevřel pro denní část, kuchyni a chodbu do ložnice, po jejíž stranách je umístěno nejvíce úložných prostor. Kuchyně je tvořena dvěma samostatnými linkami, za jednou z nich se nachází před vstupem do koupelny umyvadlo se zrcadlem a skříňkami pro hygienické potřeby. I od umyvadla je přes kuchyň průhled do denní části, který prostor ještě více otevírá a provzdušňuje. Veškeré technické zázemí (pračka, sušička, plynový kotel) jsou skryté ve vestavěných úložných prostorech. Čistotu prostoru doplnil stropní podhled s vestavěnými svítidly.

Vymyslet kompaktní a otevřený prostor na tak malé ploše byl pro nás zajímavý úkol. Dnes ale víme, že se v něm mladým majitelům bydlí a žije dobře.