##Komentáře##:

Když děti vylétnou z hnízda je čas na změnu, aneb „kdy když ne teď“. Tak bychom mohli charakterizovat radikální proměnu velkého obytného prostoru v řadovém domku v Olomouci – Neředíně. Manželé na vrcholu kariéry se rozhodli radikálně změnit svoje bydlení. Vyzvali mne ke spolupráci již podruhé. Poprvé jsme realizovali jen malou proměnu půdního prostoru na bydlení pro mladou dvojici (kuchyně s jídelnou), dnes jsem se pustili do většího sousta – celé jedno podlaží a ložnice v patře prošly změnou více než razantní.

Ve velkorysém obytném prostoru bylo přáním částečně ponechat původní design kuchyně (dvířka skříněk) a interiér „zbytku“ prostoru změnit zcela bez kompromisů. Bouralo se ve velkém: pryč musel nefunkční krb, příčka omezující jídelnu, podlahová krytina i okna. Celý prostor se otevřel prosvětlil a propojil s udržovanou zahradou. Členění prostoru našlo své správné funkce. Kuchyně zůstala na svém místě, jídelna dostala důstojnou pozici v centru dění, relaxační mohutná sestava pohovek je v blízkosti televize i posuvných dveří na terasu a u krbu je posezení soukromé, intimní, lákající ke snění a pohledům do plamenů.

Propojení prostoru bylo dosaženo opakováním materiálů a barev. Dýha olše, jež určila barevnost již v kuchyni, je užita na obložení stěn, bílá kůže se opakuje na pohovce, polohovacím křesle i pohodlných jídelních židlích. Vyhledávanou vychytávkou je kamenná lavice kolem krbu, která poslouží i jako lůžko pro zdřímnutí po obědě (s využitím kožešiny) a posezení na kameni vyhřívaném průduchy od tělesa topení je vždy obsazeno.