Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Zrekonstruovaný mlýn v údolí Zbirožského potoka

Zrekonstruovaný mlýn v údolí Zbirožského potoka

Architekt si zrekonstruoval prostory v budově bývalého mlýna. V objektu, který dispozičně připomíná věž, vznikl unikátní domov, kde se snoubí krása starého s novým.


Výchozím bodem pro vlastní bydlení byla částečně zrekonstruovaná budova bývalého mlýna, původně papírna. Nachází se v památkové rezervaci Křivoklátska, v údolí Zbirožského potoka. Možnost obývat menší část budovy přicházela v úvahu pouze za podmínky, že vnější charakter bude respektovat dřívější renovaci.
Samotná mlýnská místnost v podstatě funguje jako dům typu dva v jednom. Vnitřní svislá dělící zeď, která byla původně ve skutečnosti štítová zeď, odděluje novou obytnou jednotku od starší, v níž žijí rodiče architektovy manželky. Bytové jednotky jsou z praktických důvodů vzájemně propojeny suterénem a druhým patrem, ale stále si každá zachovává podstatnou část vlastního soukromí.

Jako ve věži

Hlavním záměrem bylo od začátku navazovat na průmyslový charakter budovy, zejména zachováním velkých otevřených prostor s původními dřevěnými trámovými konstrukcemi v každém patře. Rekonstruovaný prostor připomíná věž, ale díky důmyslnému projektu jsou pokoje vyřešeny zajímavě. Jednotlivá patra plní jednotlivé funkce pro rodinu s dětmi. V mírně vyvýšeném přízemí se nachází dětský pokoj s šatnou a koupelnou, v prvním patře je obývací pokoj s kuchyní a ložnicí, v podkroví pracovna a koupelna. V suterénu je ateliér, sauna a technická místnost. Vzhledem k výraznému svislému uspořádání prostoru je schodiště se světlíkem zásadním jednotícím prvkem. Zmíněné schodiště se nachází podél severní fasády a je směrem vzhůru stále jasnější a stále více propojené s jednotlivými místnostmi. V přízemí je schodiště zcela odděleno od všech obytných prostor tlustými stěnami, v dalším patře je díky skleněné přepážce více propojeno a v posledním patře schodiště přirozeně přechází do podkroví.

Zrekonstruovaný mlýn v údolí Zbirožského potoka

Industriální venkov

Exteriérové úpravy jsou zaměřeny především na východní fasádu štítu, která byla nápadně upravena. Byla přidána velká okna a terasa ve stejné úrovni, ze které se vejde přímo do kuchyně s obývacím pokojem. Postavení terasy umožnilo také zastřešení vstupního prostoru, který slouží jako tradiční dvorek. Interiér si zachoval venkovský charakter, který je nyní obohacen o průmyslový design. Jako hlavní materiál bylo použito dřevo, štukové omítky a cementová stěrka. Dřevěné prvky byly co nejvíce použity z původní stavby, v duchu ekologického smýšlení majitelů. Recyklované dřevo bylo například použito na nábytek v koupelně i na terasu. Stejné to bylo i s nábytkem v celém interiéru. Až na kuchyňskou linku, je dům vybaven nábytkem s historií a z přírodních materiálů.

Zdroj: www.debyt.cz

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Hnědá barva v interiéru

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Rady do malé zahrady

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock