Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Zimní zahrada zvětší váš dům

Zimní zahrada zvětší váš dům

Po letošní nebývalé vlně veder si zasloužíme nějaké to osvěžení. Proto se dnes podíváme na výhody pořízení zimní zahrady, která může sloužit třeba jako zastřešení bazénu nebo skýtat pohled z tepla a pohodlí do okolní zasněžené krajiny.

Zimní zahrada jako skleník plný květin

Nejznámější funkcí vytápěné zimní zahrady je vytvoření vhodného prostředí pro pěstování tropických rostlin a ovoce. V celoročně vytápěné zimní zahradě se teplota obvykle pohybuje mezi 16 až 26°C. Vzhledem k tomu, že  bývá tato místnost od hlavní části domu často oddělená, udržuje si i dostatečnou vlhkost vzduchu. A tak zde vzniká to správné prostředí pro pěstování orchidejí, bromélií, tropických kapradin, ale třeba i okrasného zázvoru či pomerančového jasmínu.

V nevytápěné zimní zahradě se teplota v zimě pohybuje jen do několika stupňů nad nulou, přitom je zde ale dostatek světla. Přesně takové podmínky potřebují ty subtropické rostliny, které sice milují teplo, ale v zimě potřebují odpočívat v chladu, ideálně při teplotě mezi 5 a 10°C. Patří k nim zejména oleandr, juka, eukalyptus, fíkovník nebo pitaya. Přezimovat se zde dají ale i muškáty, které by mráz venku nepřežily. Zimní zahrada tak může skvěle fungovat jako prostor pro pěstování květeny, v té vytápěné si navíc můžeme vytvořit příjemné posezení s výhledem na rostliny uvnitř i venku.

Zimní zahrada jako další obytný prostor

Díky velkým proskleným plochám nabízí zimní zahrada těsný kontakt s okolní přírodou bez ohledu na roční období. Mnohdy se z ní tak stává svébytný obytný prostor. Ten lze v létě využít jako terasa a v zimě jako menší obývací pokoj, ve kterém hořící dřevo v krbu teprve vykouzlí tu správnou atmosféru. Kdo by navíc nechtěl pozorovat padající vločky sněhu přímo z vyhřátého gauče?

Zimní zahrada zvětší váš dům

Stavíme zimní zahradu

Pokud se rozhodnete postavit si zimní zahradu, budete to už mít mnohem jednodušší než dříve – alespoň co se papírování týče. Na místo zdlouhavého shánění stavebního povolení už bude možné využít zjednodušených postupů, tedy získat územní souhlas a ohlásit stavbu ve společném řízení.

Po důkladném naplánování zimní zahrady už se můžete pustit do práce. Co se týče půdorysu zimní zahrady, ideální je klasický obdélník. Důležité je i její nasměrování. Zimní zahrada by tak nejlépe měla směřovat na jihovýchod či jihozápad, což zaručí, že do ní odpoledne nebude až příliš pálit slunce, ale přitom nepřijdete o žádoucí tepelné zisky.

Až budete pokládat základovou desku, zpevněte ji armovací sítí. Deska by pak v přední části měla být opatřená tepelnou izolací a hydroizolací. Zadní část přitom navazuje na dům, tudíž je lépe chráněná. Samotnou konstrukci pak tvoří profily, přičemž se často používá hliník. Uplatňuje zde svou pevnost, odolnost a snadnou údržbu. Téměř bezúdržbové jsou také plastové profily, které však bývají kvůli stabilitě vyztuženy hliníkem nebo ocelí. Profily ze dřeva sice vypadají krásně, ale vyžadují mnohem náročnější údržbu.

Zasklení zimní zahrady

Sklo představuje největší plochu zimní zahrady, takže se vyplatí vybírat mezi dvojskly nebo trojskly s kvalitními izolačními vlastnostmi. Před zasklením je také třeba zajímat se o solární faktor, který určuje, kolik sluneční energie sklo pustí dovnitř. Ten, kdo potřebuje zimní zahradu co nejvíce prohřát, by si měl zvolit sklo s vysokým solárním faktorem. Pokud však spíše chcete zabránit přehřívání interiéru, vsaďte na speciální protisluneční skla. Chytře to ale vyřešíte i tak, že prostě skla s vysokým solárním faktorem zkombinujete se stíněním.

Zimní zahrada zvětší váš dům

Topení a větrání zimní zahrady

Pokud chcete mít možnost obývat zimní zahradu celoročně, vytápějte ji nejlépe podlahovým topením. To totiž rozvádí teplo v daném prostoru rovnoměrně a zabraňuje nežádoucí kondenzaci vody. Vlhkost regulujte i pravidelným větráním, ke kterému vám dopomohou praktická otevíravá okna i dveře. Svou službu zde skvěle splní i moderní shrnovací dveře, díky kterým se dá otevřít značná část prosklené plochy – a dojde tak k působivému splynutí interiéru s exteriérem. Existují také chytrá čidla, která dovedou snadno rozpoznat, kdy spustit či ukončit vytápění, zahájit odvětrávání či zastínit skla. Nemusíte tedy dělat vůbec nic, jen relaxovat a užívat si výhledů do okolní přírody.

Štítky: zimní zahrada
Zimní zahrada zvětší váš dům
Zimní zahrada zvětší váš dům
Zimní zahrada zvětší váš dům
Zimní zahrada zvětší váš dům
Zimní zahrada zvětší váš dům
Zdroj: SUNFLEX

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Hnědá barva v interiéru

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Jak oddělit spaní v malé garsonce

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock