Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Zelená barva v interiéru

Zelená barva v interiéru

Zelená barva je jednou z barev, které můžeme na světě vidět nejčastěji. Je to hlavně proto, že spolu s modrou barvou tvoří dvě hlavní barvy, které vidíme v přírodě nejvíce. Proto není divu, že si kousek této energické a zároveň uklidňující barvy vnášíme i do svých domovů. Jaké odstíny do interiéru volit? Jak na nás zelená barva působí? To se dozvíte v tomto článku.

Jak zelená barva působí na člověka

Když se podíváme kolem sebe, zjistíme, že se zelená barva vyskytuje na mnoha místech či věcech, které jsou kolem nás neustále. Zelená barva je barvou lesa, trávy, rostlin, stromů, ale také barvou jara, detoxu a nových začátků. Jde o přírodní barvu, jež do nás vlévá vlnu nové energie. Jde o barvu, jejíž působení je pozitivní a energické. Říká se, že zelená barva rozvíjí kreativitu, zvyšuje koncentraci a zlepšuje náladu.

Interiér a zelená barva

Díky tomu, že je zelená barva barvou přírody, je hojně využívána v interiérech, u nichž je záměrem právě přírodnější a pohodovější vzhled. Pro některé je zelená barva energická až příliš, může to být její velkou sytostí a ostrostí. Vše je ale hlavně o odstínech. Správně zvolený odstín zelené barvy může váš interiér rozzářit, ale také utlumit. Co bychom měli vědět – zelená barva neodráží, ale ani nepohlcuje světlo, což je dobré hlavně ve chvílích, kdy nám do oken svítí více nebo méně světla. Opticky místnost nezvětšuje, ale ani nezmenšuje – pokud nepoužijete příliš tmavou barvu, která by místnost zmenšovala.

Zelená barva v interiéru

Odstíny zelené barvy

Světlejší odstíny zelené barvy se hodí hlavně do modernějších interiérů, jelikož umí rozzářit. Tmavší odstíny je lepší použít do rustikálních interiérů. Mezi nejoblíbenější odstíny patří: zelená v barvě jehličí, jarní trávy, zeleného pepře. Dále také olivová, khaki, mátová, kapradinová a smaragdová.

Zelená barva s jinými barvami

Zelená barva se nejlépe kombinuje s černou, šedou, bílou a žlutou barvou. Mezi další barvy patří samozřejmě modrá a hnědá barva, jelikož všechny tři barvy jsou barvy přírodní, jež se spolu navzájem vyskytují v přírodě. K tlumenějším odstínům zelené se skvěle hodí pastelové tóny (meruňková, broskvová, šeříková).

Kde zelenou barvu použít

Zelená barva se dá použít téměř kdekoliv. V pracovnách je ideální, protože umí pomoci se soustředěním. V dětských pokojích bude navozovat v dětech pocit pohody, bezpečí a klidu – nesmí jí být ale příliš, aby nepůsobila rušivě. V kuchyních a koupelnách jde o dobrou volbu kvůli pocitu čistoty, který navozuje.

Štítky: barvy v interiéru

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Vybíráme dlažbu na terasu

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock