Bydlení Přidáno: 1. 8. 2019

Ze staré stodoly je moderní chalupa k rekreaci

200 let stará stodola prošla rekonstrukcí a spojení interiéru s exteriérem. Velmi netradičním pojetím vznikl dům v domě a ze starého hospodářského stavení je stylová chalupa.

200 let stará stodola prošla rekonstrukcí a spojení interiéru s exteriérem. Velmi netradičním pojetím vznikl dům v domě a ze starého hospodářského stavení je stylová chalupa.

To, co předchází těm nejzajímavějším rekonstrukcím, mnoho lidí odradí a radši staré stavby nechají zbourat. Naštěstí v případě 200 let staré stodoly, postavené s výhledem na kokořínské lesy a pole, to bylo jinak. Majitelka v ní viděla velký potenciál a rozhodla se pro citlivou rekonstrukci hospodářského stavení, které chtěla změnit na chalupu. Odměnou jsou nejen krásné prostory, ale především atmosféra rekreačního bydlení s velmi půvabnou venkovskou krajinou. 

Nynější chalupa se nachází ve vesnici Loubí na Českolipsku a rodině současné majitelky patří po generace. V plánu bylo rekonstrukcí změnit stodolu na chalupu, která bude využívána sezónně. Spojení bytu a využívání chalupy krásně kontrastuje relaxací v přírodě i pohodlným životem ve městě.

Stodoly jsou krásné budovy, které si na nic nehrají. Při rekonstrukci na to bylo myšleno a šlo se cestou solitérní dřevostavby, která byla postavena do vymezeného objemu stavby. Díky tomu je zajištěno komfortní užívání domu i zachování původní konstrukce stodoly, která chrání nynější obytné dřevěné jádro. To je rozděleno na ložnice, koupelnu, toaletu, technické zázemí a kuchyni, která navazuje na hlavní obývací prostor s otevřeným ohništěm umístěným v průjezdu stodoly. 

200 let stará stodola prošla rekonstrukcí a spojení interiéru s exteriérem. Velmi netradičním pojetím vznikl dům v domě a ze starého hospodářského stavení je stylová chalupa.

Společenský prostor pod střechou stodoly nabízí kryté posezení s neopakovatelným výhledem do krajiny. Aby byl zajištěn dostatek denního světla, bylo do protilehlého vyzděného štítu umístěno okno na jižní stranu. Celý obvod původního zdiva stodoly je funkčně ozdoben prořezávaným dřevěným bedněním jako přirozené větrání s prostupem denního světla. Protože je chalupa využívaná jen v létě, bylo možné umístit hlavní obytnou zónu do otevřeného průjezdu původní stodoly. Prostor mezi interiérem a exteriérem se slil v jednotný celek s velkým ohništěm jako romantickou dominantou a zpěvem ptactva přímo u domu.

Chátrající stodolu čekala demolice

Citlivá rekonstrukce znamená respekt k minulosti i využítí materiálů z okolí a dodržení řemeslných postupů. V tomto případě byly repasované části stodoly doplněny kameny z blízkého okolí. Dokonce se na stavbě podíleli místní řemeslníci s vazbou na původ místa i budovu samotnou. Zrekonstruovaná stodola není v Loubí jediná. Do obce se v posledních letech stěhují potomci bývalých obyvatel, a tak se rekonstrukcí dočkala i velká hospodářství. Je to jedno z míst, kde máte na dosah lokální suroviny a přímo z obýváku slyšíte nejen ptáky, ale i ovce, které se nedalekou pasou.

Realizace architekti z ateliéru SAD – Martin Kalhous, Peter Panulin

Foto: Tomáš Souček

Zdroj:  www.ateliersad.cz
Další články: