Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Ze staré stodoly je dvoupatrový dům pro početnou rodinu

Ze staré stodoly je dvoupatrový dům pro početnou rodinu

Když stará stodola přestane sloužit svému účelu a zub času se na ní podepíše, většinou je její osud zpečetěn. To ale nebyl případ stodoly v Kanadě. Manželský pár se rozhodl nejen pro záchranu, ale i pro nové místo, kde bude stodola stát, aby z ní mohl být krásný a moderní domov pro jejich děti.

Manžele si zakoupili farmu u kanadského jezera, aby měli klid od rušného města a měli kde odpočívat. Zrekonstruovali si hlavní budovu ve které bydleli se čtyřmi děti. Na pozemku stála i zchátralá, dlouho nevyužívaná stodola, která už svůj účel dávno neplnila. Pomalu to začínalo vypadat, že se rozpadne a majitelům zůstane jen jako dřevo na topení. Proto padlo rozhodnutí, že bude stodola zachráněna.

Majitelé ji vybrali nové místo na pozemku a pomalu se začalo s rozebíráním stávajícího stavení. Cílem bylo zachovat rustikálního ducha stodoly a každý zachránitelný kus původní konstrukce byl očíslován, zrenovován a pečlivě uložen. Pro stodolu nechali manželé postavit nové betonové základy a pomocí kolejnic na ně byly zachráněné kusy stodoly přesunuty. Nové opláštění budovy bylo vyrobeno ze smrkového dřeva, byla instalována nová okna a kovová střecha. Rustikální charakter budovy byl zachován zcela bez kompromisů, ale již s moderním komfortem pro život.

Ze staré stodoly je dvoupatrový dům pro početnou rodinu
Foto: Ulysse Lemerise Bouchard

Moderní stodola

Zvenku působí jako stodola, uvnitř vznikl dům o dvou patrech. V přízemí je prostor na skladování věcí, prádelna a sušárna. První je patro slouží jako hlavní obytná část. Krásně spojuje pomocí terasy a schodů interiér se zahradou. Je to otevřený prostor a jediné dveře jsou ty na toaletu. Jako dominanta působí 9 metrů vysoký strop, který umocní velkorysý otevřený prostor. Ten je natolik velký, že kromě dvou sedaček se do prostoru vejde ještě kulečníkový stůl. K dispozici je kuchyň na jedné straně jídelny a obývací pokoj s krbem na straně druhé. Kuchyň kontrastuje s bílou a dřevěnými trámy bledě zelenými skříňkami a bílými pulty. Díky různým otevřeným, polootevřeným a uzavřeným oblastem poskytuje vnitřní prostor různé stupně soukromí. Jeho velmi vysoký strop nechává prostor dýchat a prosklení zve přirozené světlo dovnitř. Velká okna poskytují nádherný výhled na hory a nedotčené zemědělské krajiny.

Přečtěte si také

Jednopodlažní pasivní dům

Krásně zelené lesy, velké travnaté plochy a čistý vzduch. Přesně takto si někteří z nás představují ideální místo pro svůj domov. Stejného názoru byli také majitelé domu a architekti ze studia GAB,…

Soukromí pro každého

Naopak horní patro je zcela soukromé pro každého člena rodiny. Pohodlně se do něj vešli čtyři ložnice a tři koupelny. Stejně jako v obytné části, je horní patro ve stylu světlých barev a dřeva. V celém interiéru dominují světlem naplněné pokoje s bílými dubovými podlahami, bílými dřevěnými stěnami a odhalenými dřevěnými trámy a sloupy. Panoramatická okna nabízejí úchvatný výhled na hory a zemědělskou krajinu. Dům má 418 metrů čtverečních na svahu a je přístupný z mostu pro pěší vedoucího k hlavní části domu ve středním patře. Ocelové schodiště s bílými schody vede ke zmíněným čtyřem ložnicím a třem koupelnám, které jsou umístěny po obvodu horního patra a zanechávají centrální otvor s výhledem na jídelnu níže.

Nejen samotná stodola zaujme na první pohled. I její okolí stojí za pozornost. Zahrada s majestátně vzrostlými stromy tvoří harmonické duo a vypadá to, že tu stodola stojí od nepaměti. Nedaleko je bazén, vkusně zasazený do terénu a jen zvyšuje komfort při trávení volného času na zahradě.

Štítky: stodola
Foto: Ulysse Lemerise Bouchard
Zdroj: www.lafirme.ca

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Vybíráme dlažbu na terasu

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock