Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Ze staré půdy vzniklo luxusní bydlení pod hvězdami

Majitelé tohoto vkusně zrekonstruovaného bytu, manželé Tynčiakovi, nechtěli bydlet ani na vesnici, ale ani v typickém paneláku, který některým povahám nesedí. Proto zajásali, když narazili na tento podkrovní byt, který se nachází ve starém měšťanském domě přímo v historickém centru Košic. S pomocí architektů tak proměnili toto místo v komfortní bydlení.

Byt s původními prvky

Byt se nachází v historickém centru města, tudíž bylo nutno pracovat pod kontrolou památkového úřadu. Majitelům to nevadilo, jelikož chtěli zachovat spousty původních prvků domu a vytvořit tak s pomocí moderních akcentů byt, ve kterém bude radost bydlet. Po rekonstrukci tak vznikly dvě bytové jednotky. Celé rekonstrukce se ujali architekti Stanislav Mráz a Kristína Kristiánová, kteří se k tomuto úkolu vyjádřili takto: „Snažili jsme se zachovat co nejvíce původních částí. Ponechali jsme celou konstrukci krovu a vyměnili jsme jen jeho poškozené části a krokve.“

V bytě můžeme najít trámy z původního dřeva, které bylo v místech poškození vyměněno novou náhradou, která je vizuálně stejná jako původní dřevo, které celý prostor zútulňuje. Trámy zároveň slouží jako nosná konstrukce, tudíž se do projektu musely začlenit. Architektům pomáhali i dva bratři ze Zborova u Bardejova, kteří do interiéru vnesli kouzlo svého řemeslnického umění.

{img-3}

Byt je světlý i prostorný

Oba byty se nachází v posledním patře - podkroví, pod střechou, která je 9 metrů vysoká. Oba byty mají zhruba kolem 100 metrů čtverečních. Byt na fotografiích je orientován do Hlavní ulice, což zaručuje nejen dostatek klidu, ale i krásný výhled na oblohu, což majitelé ocení hlavně v noci, kdy budou mít hvězdy přímo nad hlavou. Byt se skládá ze společné a soukromé části. Vchází se do něj ze vstupní chodby, z níž vede schodiště do soukromé zóny, kde se nachází ložnice a poněkud originální koupelna, kde najdeme například skleněnou stěnu, která zde byla zabudována na žádost majitelky. Ve společné zóně se nachází útulný obývací pokoj a kuchyně s jídelním koutem.

{reklama-0}

Trámy zde mají i další funkci. Nachází se za nimi neviditelné úložné prostory, dále jsou u spodní linie trámů přichyceny LED pásy, které dobře slouží například v noci při orientaci při chůzi. Díky kvalitním oknům se do bytu dostává dostatek světla a zároveň neodchází zbytečné teplo ven. Jelikož je celý byt ze světlého dřeva, odrazilo se to i na celkovém působení interiéru, který je kombinovaný s bílou barvou. Díky tomu je interiér nejen opticky prostorný, ale zároveň útulný.

Foto: Martin Matula
Zdroj: Realizace: Ateliér Architektúry, s.r.o.

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější projekty

Baťovská vista

Obývák v kombinaci bordové a stříbrné.

Moderní mezonetový apartmán

Venkovní kuchyň s nerezovou pracovní deskou

Přírodní venkovská zahrada

Mátová ložnice v podkroví

Sledujte nás

Nejčtenější články

Proměna starého mlýna, který posledních dvanáct let chátral

Nový domov v eklektickém stylu s nádechem Skandinávie

Dům s respektem k hmotnému odkazu

Ze starého fádního bytu vznikl stylový interiér

Jedinečný dům vyplnil proluku širokou pouhých 3,35 metrů

Překrásná roubenka obklopená pastvinami, lesy a rybníky

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock