Bydlení Přidáno: 8. 10. 2019

Zdařilá rekonstrukce Ačkové chaty

Nevelká chata v klasickém A stylu je krásným příkladem toho, že jde pracovat s tím, co máme a ze starého vznikne útulné prázdninové bydlení v minimalistickém duchu s vůní dřeva.

Nevelká chata v klasickém A stylu je krásným příkladem toho, že jde pracovat s tím, co máme a ze starého vznikne útulné prázdninové bydlení v minimalistickém duchu s vůní dřeva.

Hezká malá chata postavená na Donovalech v 70. letech 20. století potřebovala renovaci. Aby architekti Jana Štofan Styková s manželem Pavlem Štofanem nepoškodili okolní panenskou přírodu, rozhodli se opustit radikální restrukturalizaci, ale provedli pouze zásadní opravy uvnitř chaty. Klasická A chata ve tvaru trojúhelníku o výměře 56 m2. Majitel si přál její renovaci bez zásadních stavebních úprav.

Chata v novém

Jak se ukázalo, nosné prvky, střecha i vnitřní schodiště byly zachovány ve výborném stavu a zůstaly nezměněny. Ani v suterénu nebylo třeba žádných velkých oprav. Chata měla zapadat do lesa, do volnosti a divokosti okolní přírody. Kolem chaty se nenachází ani plot či jiné ohraničení pozemku. Pouze hustá zeleň, která tvoří přirozenou bariéru. Díky tomu bylo možné otevřít prostor pomocí celoprosklené štítové zdi. Pro zlepšení tepelně izolačních vlastností chaty byla izolace ve struktuře zdi nahrazena. Uvnitř byla použita nová izolační vrstva minerální vlny a parozábrana ukrytá za OSB deskami ze kterých je pohledová stěna v interiéru. V exteriéru byla zachována původí plechová krytina ošetřená šedým nátěrem, stejná barva je použita i na fasádních profilech na štítové zdi.

Nevelká chata v klasickém A stylu je krásným příkladem toho, že jde pracovat s tím, co máme a ze starého vznikne útulné prázdninové bydlení v minimalistickém duchu s vůní dřeva.

Chata se skluzavkou

Majitelé netrvali na původní dispozici chaty. Úkolem architektů ateliéru y100 bylo vytvořit pohodlné prostředí v rámci stávajících hranic chaty. Plánovací schéma bylo upraveno takto: ložnice v přízemí byla zrušena a kuchyň a obývací pokoj byly sloučeny do jednoho společenského prostoru. Plocha pro koupelnu se mírně zvětšila, nad zapuštěnou vanu bylo přidáno okno, aby si i při očistě mohli majitelé užívat výhledu o krajiny. Na mezipatře pod samotným hřebenem střechy vznikl prostor na spaní. Při rekonstrukci byla k chalupě přidána dvoupodlažní terasa, která je důmyslně opatřena dětskou skluzavkou. Interiér je tvořen neutrální, písčito-hnědou barevnou paletou. Interiér je v minimalistickém stylu a díky dřevu celý prostor působí hřejivým a útulným dojmem. Chata není zbytečně zastavěna nábytkem, ale přesto nabízí dostatek úložných prostor.

 

foto: Miro Pochyba, Pavol Stofan

Zdroj:  www.y100.sk
Další články: