Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Zázvor – zabiják chřipky a nachlazení

Zázvor je sice známý jako lék na všechny neduhy, ale je nutno si dávat pozor i na předávkování zázvorem! Zejména nyní v období pochmurného a proměnlivého počasí, kdy je výskyt rýmiček, chřipek a nachlazení hojný, bychom měli mít zázvor vždy po ruce. Ale jak se říká – všeho s mírou.

Zázvor je sice známý jako lék na všechny neduhy, ale je nutno si dávat pozor i na předávkování zázvorem! Zejména nyní v období pochmurného a proměnlivého počasí, kdy je výskyt rýmiček, chřipek a nachlazení hojný, bychom měli mít zázvor vždy po ruce. Ale jak se říká – všeho s mírou.

Co je to zázvor?Jedná se o koření, jenž je získáváno z oddenku rostliny s názvem zázvor lékařský. Jeho barva je zářivě žlutá a chuť a vůně výrazné. Co se týká chuti, tak ta je sladce pikantní až štiplavá.

Lze si zázvor vypěstovat i u nás?

V současné době je možné si vypěstovat zázvor i v našich podmínkách, jelikož ve volné přírodě se již téměř nevyskytuje. Pro pěstování zázvoru je nutné splnit několik podmínek a těmi jsou především dostatek světla a slunečních paprsků a přiměřená vlhkost.

Kdo by se měl vyhnout jeho konzumaci?

Zázvor sice pozitivně působí na naše zdraví, ale pozor na jeho časté užívání! Jedná se sice o přírodní lék, ale obsahuje látky, díky nimž je jeho konzumace návyková. Dále je nutno neužívat ho v nadměrném množství, protože je možné se jím předávkovat, kdy se při předávkování dostaví nevolnost či průjem, srdeční poruchy atd. Jeho konzumaci by se měli vyvarovat zejména děti až do 2 let a diabetici.

Zázvor je sice známý jako lék na všechny neduhy, ale je nutno si dávat pozor i na předávkování zázvorem! Zejména nyní v období pochmurného a proměnlivého počasí, kdy je výskyt rýmiček, chřipek a nachlazení hojný, bychom měli mít zázvor vždy po ruce. Ale jak se říká – všeho s mírou.

Jak zázvor konzumovat?

Nejčastějším způsobem, jak konzumovat zázvor je příprava čaje, díky kterému má možnost zabíjet viry a bakterie v našem těle. Další nejčastější formou konzumace je konzumace zázvoru prostřednictvím koření v pokrmech (směs koření kari obsahuje zázvor) jako jsou například marmelády, sušenky, cukroví nebo je toto koření používáno i při přípravě indické a čínské kuchyně. Dále ho najdeme v obchodech například v podobě kandovaného zázvoru či zázvorového oleje.

Zázvor je přírodní antibiotikum a společně s medem tvoří jedinečné kombo v boji proti chřipce a nachlazení.
Zázvor je přírodní antibiotikum a společně s medem tvoří jedinečné kombo v boji proti chřipce a nachlazení.

Proč zázvor užívat?

Zázvor vyniká zejména svými antibakteriálními a protizánětlivými účinky, kdy působí jako prevence proti bolestem v krku a chřipkám a pokud jsme ho začali užívat až při vypuknutí onemocnění, pomáhá našemu tělu lépe se vypořádat s dýchacími potížemi a bolestmi v krku.

Zázvor také poskytuje úlevu o těhotenských nevolností. Toto koření nepomáhá pouze v podzimním a zimním období, ale i během roku, a to především při boji s nevolností a ostatními zažívacími obtížemi, bolestech hlavy, kloubů či svalů.

Štítky: recepty tipy a triky

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější projekty

Oprava lidovky Žďárské vrchy

2kk Nusle

Kuchyně Prémium | White Gloss

RD Korytná

Realizace interiéru Kozí

Rekonstruovaný byt na Smíchově

Sledujte nás

Nejčtenější články

Místo chaty mají vagón

Dům ze staré stodoly

Byt ve venkovském stylu v panelovém domě

Krásný dům kombinující tradici s modernou

Neobyčejný dům zasazený do kopců Beskyd

Moderní dům pro děti

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock