Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Zahradní dům u jezírka

Zahradní dům u jezírka

V jižním podhůří Krkonoš vyrostl díky spolupráci ateliéru Mardou pěkný a praktický zahradní domek. Tenhle příjemný doplněk k již stojící vile byl pro architekty výzvou, museli se totiž popasovat s jistými limity včetně již založeného tvaru koupacího jezírka.

S respektem k limitům

Prostor pro stavbu zahradního domu byl předdefinovaný hned několika limity. Vedle založeného tvaru jezírka museli architekti respektovat také odstup od hranice pozemku, podzemní nádrž na akumulaci vody a ochranné pásmo plynovodu. Po pečlivém naplánování a následné realizaci tak na takřka předurčeném prostoru vznikl zahradní domek ze dřeva.

Zahradní domek pro přátele

Provedení zahradního domku je vysoce moderní a prostorově velkorysé. Slouží zejména jako místo pro setkávání se s přáteli, kteří zde mohou i přespat. Vedle obytného prostoru pro hosty je v domě k dispozici také malý služební byt pro správce údržby. Zahradní domek měl vzniknout jako doplňková stavba, neměl tedy v žádném případě dominovat vile již stojící na pozemku.

Zahradní dům u jezírka

Soukromí na prvním místě

Lehkou zahradní dřevostavbu spojuje s těsným okolím velká prosklená plocha orientovaná na terasu, která zároveň představuje molo koupacího jezírka. Hlavní devizou tohoto domu je hned vedle krásného prostředí dostatek soukromí. Okna jsou totiž orientována do zahrady, a tak nabízejí příjemné výhledy namísto ruchu a nežádoucí pozornosti. Díky jejich velkorysým rozměrům proniká do domu velký přísun denního světla, s přicházejícím večerem zase celý dům svítí do dálky.

Interiér zahradního domu

Hlavní obytná místnost zahradního domu je rozdělena na relaxační zónu s velkou sedací nikou a kuchyň s barem. Interiér tak opět příjemně navazuje na exteriér. Dvě velká a vysoce komfortní křesla jsou otočena směrem ke koupacímu jezírku, a tedy podtrhují fakt, že hned vedle záliby v setkávání tu důležitou roli hrají právě výhledy do přírody. Součástí klidové zóny je koupelna, která navazuje na ložnici s přistýlkou. Velmi prakticky je řešena toaleta, která se nachází hned u zádveří bytu pro hosty, takže může sloužit zároveň vnitřnímu i venkovnímu posezení.

Zahradní dům u jezírka

Kvalitní a chytré bydlení

Zahradní dům je koncipován jako nízkoenergetická novostavba s konstrukčním systémem Two by Four (tzn. s příčným průřezem používaných dřevěných sloupků  o rozměrech 50 x 100 mm), s nuceným větráním s rekuperací. Vytápění je elektrické, přičemž jako doplňkový zdroj tepla slouží krbová vložka. Dřevěná okna jsou opatřena trojskly, v případě potřeby je stíní venkovní žaluzie. Fasádu tvoří svislé modřínové palubky a také tmavě šedé fasádní desky.

Co se týče materiálu v interiéru zahradního domu, převažuje tu atypický nábytek z bílých lamino desek, dubového masivu anebo dýhované desky. Podlahy jsou dýhované dubové a stěrkové. Podhledy sádrokartonové a z dřevěných lamel. V koupelně služebního bytu a u toalety zahradního bytu se přisvětluje pomocí světlovodu.

Půvab interiéru i exteriéru

Interiér působí čistě, svěže a minimalisticky. Krása dřeva a pastelových barev příhodně navazuje na jemné tóny v zahradě obklopující jezírko. Kompozici jehličnanů, ovocných stromů a travin tu svými jasnými barvami prohřívají žluté, oranžové a červené odstíny denivek a zlatobýlů. Vzniká tak příjemné prostředí umocněné krásou samotného Podkrkonoší.

Štítky: chata / chalupa
Zdroj: www.mardou.cz

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Hnědá barva v interiéru

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Rady do malé zahrady

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock