Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Za projektem slezského domu je zajímavý příběh

Za projektem slezského domu je zajímavý příběh

Jedinečný projekt přestavby rozpadlých hospodářských budov na rodinný dům, který předčil všechna očekávání. Spojení původního betonu s moderním stylem se ukázalo jako perfektní kombinace, která vytváří z celku příjemný prostor pro život.

Rekonstrukce stodoly a zemědělských budov je vždy velkou výzvou jak pro majitele, tak pro architekty. Jednu z takových, postavených ve Slezsku, změnili architekti do zajímavého obytného prostoru pro milovníka industriálního stylu. Půdorys budovy byl rozdělen na čtyři stavební pole: dvě pole tvoří vnější terasu, a další dvě vytvořily prostor pro obývací pokoj s dvojitou výškou. Původní struktura a tvar zemědělské budovy je jasně viditelná z obývacího pokoje, kde je vidět přesný průřez budovy v mezipatře. Střecha samotné budovy byla zvýšena tak, aby v prvním patře mohly být umístěny obytné prostory.

Proměna staré zemědělské budovy

Za zajímavým příběhem stojí odvaha architektů, kteří se rozhodli zachovat betonovou konstrukci a některé cihly a ocelové prvky. Zvýšil se dojem industriálního stylu a celkové atmosféry interiéru. I když nyní dům zemědělskou usedlost nepřipomíná, tvar stodoly, betonové stropy a ocelové sloupy připomínají jeho dávnou minulost. Fasáda byla také zajímavou výzvou. Nyní je vyrobená ze dřeva. Aby nebyla úplně standardní, místy jsou lamely s velkými a nepravidelnými otvory. Interiér, stejně jako exteriér, využívá přírodní a minimalistické materiály. Hladké, staré dřevo a tmavě leštěná žula dobře kontrastují a vzájemně se doplňují se surovými stavebními prvky nerovných cihel a betonem. Tyto detaily daly komplexu jedinečnou osobnost, která oslavuje kulturní dědictví regionu tak zvláštního a historického, jako je Slezsko samo. 

Za projektem slezského domu je zajímavý příběh
Foto: Patryk Lewiński

Interiér domu

Uvnitř je dům jednoduchý, přesto má spoustu netradičních detailů, které utváří celkový industriální dojem. Kuchyňský nábytek je vyroben ze světlého dřeva. Pracovní deska na kuchyňském ostrově je pokryta černým kamenem s jasným vzorem bílého mramorování. Přízemí bylo dlážděno velkoformátovými dlaždicemi v šedé barvě. V obývacím pokoji dominuje velká šedá pohovka a pocit relaxace umocní krb. V koupelně se architekti rozhodli pro mramorové dlaždice a netradiční černý žebřík.

Přečtěte si také

Půdní byt v decentně industriálním stylu

I ze staré nevyhovující půdy se může stát nadčasové bydlení plné luxusních designových kousků. Důkazem toho je byt evokující pověstné newyorské lofty, který zaujme svou vzdušností i lehce…

V prvním patře jsou ložnice majitelů. Interiér v přízemí je zařízený v přírodních materiálech, a to i v horním patře, kde jsou cihlové zdi doplněny dřevěnými podlahami a stropy a odhalenými trámy a sloupy. Exponované materiály a bílé stěny poskytují perfektní neutrální pozadí pro rozsáhlou uměleckou sbírku majitelů.

Velká nepravidelná okna jsou rozptýlena po celém prostoru, dodávají domu na charakteru a díky nim je v domě dostatek přirozeného světla. Nad kuchyní je balkon s výhledem na obývací část. Nové dřevo a žula v celém prostoru dodávají moderní nádech, zatímco nerovnosti cihel a surového betonu s viditelným opotřebením naznačují minulý život budovy. Díky tomuto projektu, který byl dokončen před několika měsíci, se architektům studia Mode:Lina podařilo sjednotit minulost, současnost a budoucnost správným používáním materiálů a pochopením sociálních a kulturních okolností skutečně jedinečné komunity.

Štítky: rekonstrukce stodola
Foto: Patryk Lewiński
Zdroj: www.modelina-architekci.com

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Rady do malé zahrady

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock