Bydlení Přidáno: 31. 10. 2017

Z venkovské ruiny moderní bydlení

Pozůstatky kamenné stavby z 18. století daly vzniknout unikátnímu projektu. Zřícenina uprostřed nádherné přírody netradičně propojuje kus historie a moderní minimalistickou architekturu dnešní doby. Interiér skrývá mnoho nápaditých a neotřelých řešení. Nahlédněte do něj s námi.

Pozůstatky kamenné stavby z 18. století daly vzniknout unikátnímu projektu. Zřícenina uprostřed nádherné přírody netradičně propojuje kus historie a moderní minimalistickou architekturu dnešní doby. Interiér skrývá mnoho nápaditých a neotřelých řešení. Nahlédněte do něj s námi.

Staré v novém

Zřícenina původního skotského příbytku z 18. století byla zrekonstruována na moderní solární dům s překvapivým řešením interiéru a zachováním částí původního vzhledu exteriéru. Okolo stavby se nachází další zbytky kamenných zdí, které tvoří útulné zátiší. Kromě použití fotovoltaiky byl obytný dům postavený v minimalistickém stylu a pochlubit se může speciálním izolačním nátěrem. Stavba je díky použitým moderním technologiím pro svůj chod úspornější, než stavby klasické.

Dům navrhla architektonická kancelář Nathanael Doren Architecture ve spolupráci se studiem Lily Jencks. Tento neobvyklý dům nacházející se na odlehlém Skotskem venkově si zachovává vnější vzhled typický pro venkov, se šikmou střechou a vnějšími kamennými zdmi. Namísto použití dřeva na vnější obklad se architekti rozhodli použít hydro-izolační gumový povlak.

Pozůstatky kamenné stavby z 18. století daly vzniknout unikátnímu projektu. Zřícenina uprostřed nádherné přírody netradičně propojuje kus historie a moderní minimalistickou architekturu dnešní doby. Interiér skrývá mnoho nápaditých a neotřelých řešení. Nahlédněte do něj s námi.

Slovo architekta

Interiér je vytvořen z netradičně zakřivených až vlnitých stěn vyrobených z recyklovaných polystyrénových bloků, které jsou pokryty zpevněným plastem. Tyto bílé futuristické "tunely" slouží jako chodby, které spojují společné prostory s ložnicemi umístěnými na obou koncích budovy. Celá stavba je tvořena z několika propojených stavebních částí. 

"Zdůrazňující plynutí času, tyto tři vrstvy odrážejí různé architektonické exprese: náhodnou přirozenou erozi kamenných stěn, typickou minimalistickou šikmou střechu a volný tvar křivky uvnitř domu . Tyto tři prvky nejsou navrženy jako nezávislé části, spíše tomu všemu dávají smysl, protože jejich vztah se vyvíjí skrz různé vrstvy a části budovy. Oddělují se, spojují se a prolínají. Vytvářejí sérii architektonických řešení, odhalují současné vnímání času a prostoru. " říkají sami autoři projektu.

Přirozené světlo v interiéru zajišťují velká okna s výhledem na skotský venkov a k světlosti přispívá i převážně bílý interiér. Zařízení je minimalistické a vyrobeno je většinou ze světlých odstínů dřev. Policový systém perfektně lícuje tvar zakřivených stěn a narušuje strohost interiéru.

Pod velkými okny v jídelní části kuchyně je vytvořena dlouhá lavice k sezení, skrývající topení. Každý kus nábytku je zde volen pečlivě a je opravdovým originálem. Interiér obsahuje mimo jiné i část původních kamenných stěn.  Zajímavostí jsou oválná okna ve spojovacích částech domu. 

Zdroj:  nathanaeldorent.com
Další články: