Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Vzdušný a lehký dům plný světla u lesa

Vzdušný a lehký dům plný světla u lesa

Mnohým z nás se při slově stodola vybaví velká masivní budova, která má do vzdušnosti opravdu daleko. To ale není pravda. Stodolový dům, o kterém si dnes povíme, takový rozhodně není. Architektům z Nizozemska se podařilo vytvořit lesní vilu plnou světla, jež je obklopena přírodou. A to díky tomu, že se pozemek, na němž vila stojí, nachází v těsné blízkosti hustého lesa.

K tomu, aby se dosáhlo pocitu lehkosti, prostornosti i vzdušnosti architekti ze studia Architect eigen huis využili několik strategicky umístěných oken, nechybí ani velkoplošné prosklení. Velmi efektní je zejména prosklení ve střeše, jenž se nachází nad obývacím pokojem. Díky tomu je osvětlena i chodba se schody. Přechod mezi interiérem a exteriérem ruší celostěnové prosklení o velikosti osm a půl metrů na šířku, jenž se táhne podél kuchyňského ostrůvku.

Přesahy z latí a dostatek stínu v domě

O další designový efekt se stará dřevěná fasáda domu, která na straně terasy a verandy přesahuje čelní stěnu. Díky tomu do interiéru neproudí přímé sluneční světlo. Přesah tak vytváří příjemný stín i na terase s verandou. Přesah se skládá ze svislých latí, mezi nimi jsou menší mezery. Veranda je obyvatelná za každého počasí. Její střecha je dělaná z mobilních lamel. Pokud prší, lze z nich vytvořit nepropustnou střechu, za hezkého počasí mohou být mezi lamelami mezery.

Vzdušný a lehký dům plný světla u lesa

Dispozice domu

Celý dům je řešený jako dvoupodlažní. V přízemí se nachází společenská zóna pro celou rodinu. Což je podélná kuchyň s velkým ostrůvkem, dále pak jídelna a obývací pokoj. Po otevření posuvných dveří se můžeme dostat na venkovní terasu. Všechny tři místnosti jsou postaveny ve stejné rovině, jako oddělení místností zde slouží poloprůhledné panely. V přízemí je ještě technická místnost a hygienické zázemí, jejž najdeme i v prvním patře, kde jsou i ložnice.

Obal domu tvoří fasáda z modifikovaného dřeva, které najdeme i na střeše domu. Tato úprava poskytla dřevu o mnoho větší trvanlivost. Proto jej bylo možné využít i pro tyto účely.

Zdroj: architecteigenhuis.nl

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Vybíráme dlažbu na terasu

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock