Bydlení Přidáno: 10. 7. 2018

Vzdušný a lehký dům plný světla u lesa

Mnohým z nás se při slově stodola vybaví velká masivní budova, která má do vzdušnosti opravdu daleko. To ale není pravda. Stodolový dům, o kterém si dnes povíme, takový rozhodně není. Architektům z Nizozemska se podařilo vytvořit lesní vilu plnou světla, jež je obklopena přírodou. A to díky tomu, že se pozemek, na němž vila stojí, nachází v těsné blízkosti hustého lesa.

Mnohým z nás se při slově stodola vybaví velká masivní budova, která má do vzdušnosti opravdu daleko. To ale není pravda. Stodolový dům, o kterém si dnes povíme, takový rozhodně není. Architektům z Nizozemska se podařilo vytvořit lesní vilu plnou světla, jež je obklopena přírodou. A to díky tomu, že se pozemek, na němž vila stojí, nachází v těsné blízkosti hustého lesa.

K tomu, aby se dosáhlo pocitu lehkosti, prostornosti i vzdušnosti architekti ze studia Architect eigen huis využili několik strategicky umístěných oken, nechybí ani velkoplošné prosklení. Velmi efektní je zejména prosklení ve střeše, jenž se nachází nad obývacím pokojem. Díky tomu je osvětlena i chodba se schody. Přechod mezi interiérem a exteriérem ruší celostěnové prosklení o velikosti osm a půl metrů na šířku, jenž se táhne podél kuchyňského ostrůvku.

Přesahy z latí a dostatek stínu v domě

O další designový efekt se stará dřevěná fasáda domu, která na straně terasy a verandy přesahuje čelní stěnu. Díky tomu do interiéru neproudí přímé sluneční světlo. Přesah tak vytváří příjemný stín i na terase s verandou. Přesah se skládá ze svislých latí, mezi nimi jsou menší mezery. Veranda je obyvatelná za každého počasí. Její střecha je dělaná z mobilních lamel. Pokud prší, lze z nich vytvořit nepropustnou střechu, za hezkého počasí mohou být mezi lamelami mezery.

Mnohým z nás se při slově stodola vybaví velká masivní budova, která má do vzdušnosti opravdu daleko. To ale není pravda. Stodolový dům, o kterém si dnes povíme, takový rozhodně není. Architektům z Nizozemska se podařilo vytvořit lesní vilu plnou světla, jež je obklopena přírodou. A to díky tomu, že se pozemek, na němž vila stojí, nachází v těsné blízkosti hustého lesa.

Dispozice domu

Celý dům je řešený jako dvoupodlažní. V přízemí se nachází společenská zóna pro celou rodinu. Což je podélná kuchyň s velkým ostrůvkem, dále pak jídelna a obývací pokoj. Po otevření posuvných dveří se můžeme dostat na venkovní terasu. Všechny tři místnosti jsou postaveny ve stejné rovině, jako oddělení místností zde slouží poloprůhledné panely. V přízemí je ještě technická místnost a hygienické zázemí, jejž najdeme i v prvním patře, kde jsou i ložnice.

Obal domu tvoří fasáda z modifikovaného dřeva, které najdeme i na střeše domu. Tato úprava poskytla dřevu o mnoho větší trvanlivost. Proto jej bylo možné využít i pro tyto účely.

Zdroj:  architecteigenhuis.nl
Další články: