Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Vysněné bydlení v malém domku uprostřed lesů

Vysněné bydlení v malém domku uprostřed lesů

V moderní dřevostavbě uprostřed lesů západně od Prahy žije mladá rodina s malým synem. Dřevo jim vonělo odjakživa, a tak se rozhodli pro život v příjemném prostředí z dosahu ruchu velkoměsta. S výhledem do korun stromů získalo jejich bydlení zcela novou dimenzi. Už se nemusí utápět v šedi dnů, ale mohou si konečně naplno vychutnat bydlení v náručí přírody.

Mladý pár začal o bydlení v přírodě přemýšlet už na začátku svého vztahu. Později si tak v dosahu rodičů vytipovali pozemek v chatové oblasti, na kterém už jedna chatka stála. Rozhodli se tedy, že na místě starého stavení postaví nové minimalistické bydlení, ve kterém by mohli čas trávit celoročně. Minimalistické muselo být z toho důvodu, že pozemek v územním plánu spadal do chatové osady v chráněné oblasti. Možnosti výstavby nového domu tak byly do jisté míry omezené. Povolovaly maximální možnou zastavěnou plochu o velikosti 60 m2 a výšku štítu do 7 m. I když si mladý pár zpočátku vůbec nedokázal bydlení na takové ploše představit, od vysněného útočiště v přírodě jej nedokázalo nic odradit. Poradili se s architektem, vyřídili stavební povolení a stavba nového domu mohla začít.

Dřevostavba k trvalému bydlení

Na základě dobrých referencí od kamaráda si majitelé pozemku vybrali pro realizaci nového bydlení firmu CS Dřevostavby. O řadu prací na domě se však postarali svépomocí. V prvé řadě bylo třeba zbourat starou chatu. Pak se bagrovalo a spolu se zedníkem se rozšiřovala spodní stavba. Poté nastoupila realizační firma, která dala za osm měsíců dřevostavbě finální podobu. Dost času sebrala práce na vnitřních obkladech z biodesky a také vysychání betonové podlahy. Majitelé rovněž využili podsklepení původní rekreační chaty, a tak se nemuseli trápit se základy. Pozemek je totiž na skále, která se nachází 20 cm pod povrchem.

Vysněné bydlení v malém domku uprostřed lesů
Foto: Jan Plánička

Malý dům uprostřed lesů

Partneři ze začátku vůbec netušili, zda se do prostorově omezeného domku vejdou. Rodina se navíc brzy měla rozrůst o dalšího potomka. Navštívili proto vzorové domy, aby zjistili, jak vlastně takový dům menších rozměrů vypadá. Už při samotném navrhování nového bydlení tak spolu s architektem skládali dům spíše jako puzzle. Nemohli se nikde příliš rozmáchnout, což se nakonec paradoxně ukázalo jako výhoda. Výsledkem je tak na údržbu nenáročný minimalistický dům, ve kterém může být rodina díky menšímu prostoru stále pospolu.

Přečtěte si také

Po rekonstrukci je ze starého domu úžasná chata

Starý venkovský dům v Saint-Donat-de-Montcalm v kanadské provincii Québec potvrzuje, že v jednoduchosti je krása. Pod taktovkou architektonického studia Cardin Julien prošel důkladnou rekonstrukcí a…

Hřejivé bydlení s vůní dřeva

Pro oba partnery mají domy ze dřeva zvláštní kouzlo. Nejen svou vůní se nedají srovnat s cihlovými stavbami, žije se v nich příjemně a jakoby člověka vracely zpátky k přírodě. Líbí se jim myšlenka, že dřevo mohlo na stavbu dorůst, a nadmíru spokojení jsou také se vzdušnou konstrukcí své voňavé dřevostavby. Umožnila jim rychlejší postavení a použití většího množství izolace. Izolační vlastnosti domu jsou tak jeho další výhodou. Prioritou je pro ně topení dřívím v krbu s výměníkem, které lze doplnit vytápěním pomocí elektrokotle. Krb příjemně vytopí celý dům, výměník ohřívá vodu v akumulační nádrži. Problémem nejsou ani horké letní dny, za kterých stačí zavřít všechna okna a zatáhnout žaluzie. Odpolední teplota uvnitř domu pak klesne o 10°C.

Vysněné bydlení v malém domku uprostřed lesů
Foto: Jan Plánička

Dispozice domu

V suterénu domu se nachází technické zázemí, prádelna a dílna. V přízemí je zádveří, po levé straně koupelna s toaletou, naproti vstupu pak menší pracovna a po levé straně vstup do obývací části. Z té se dá po schodech dojít do patra i do suterénu. Ve společenské zóně se po levé straně nachází kuchyňský kout s jídelním stolem a za rohem pak obývací pokoj s posezením a krbem. V prvním patře našly své místo dva malé dětské pokoje s přichystanými konstrukcemi pro vyvýšené postele, ale i ložnice a toaleta.

Všechna omezení, se kterými se v malém domě na chráněném území muselo počítat, jsou ve srovnání s krásou okolní přírody zanedbatelná. Vzrostlé stromy prostupující dovnitř velkými okny stírají hranici mezi interiérem a exteriérem. Inspirativní výhledy do okolí tak umocňují přirozenou krásu interiéru, ve kterém hraje hlavní roli dřevo. Právě velká okna sahající od podlahy až ke stropu propojují vnitřek domu se zahradou a dodávají celému bydlení zcela novou dimenzi. Vznikl tak interiér, který je dostatečně prosluněný, vzdušný a plný pozitivní energie.

Foto: Jan Plánička
Zdroj: www.csdrevostavby.cz

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Vybíráme dlažbu na terasu

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock