Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Vysněná ložnice

Vysněná ložnice

Ačkoliv se mnoho lidí s ložnicí uskromňuje ve prospěch většího dětského pokojíčku, při hledání nového bydlení mohou jít kompromisy stranou. Rodiče si konečně mají příležitost dopřát vysněnou ložnici s ideálním umístěním v dispozici domu, tak akorát prostornou, s vlastní koupelnou, šatnou… Ony ideální vlastnosti jsou však pro každého jiné. Na co tedy u návrhu ložnice nezapomenout?

Vše se odvíjí od vašeho denního režimu práce, ale i od povahy a věku. Jinak bude vypadat ložnice v domě mladé dvojice, která ještě neoslavila třicátiny, a jinak v domě o generaci staršího manželského páru. Je nutné zvážit celou řadu skutečností. Pokud pracujete na noční směny a často tedy spíte přes den, určitě neuvítáte slunce deroucí se skrze zatažené žaluzie a v létě horko přicházející s ním. Rozpočet na dům nám také určí, jestli bude ložnice pouze pro přespání, nebo se v ní bude nacházet i pracovní stůl či šatní skříně.

Jak má vypadat ideální ložnice?

Pokud to dispozice domu dovolí, je ideální používat ložnici pouze pro spaní. Čím méně rušivých prvků v místnosti je, tím lépe se nám spí. To je fakt. Šatní skříně by měly stát mimo ložnici v šatně, která na ni navazuje. Nejčastěji vzniká soubor soukromých místností šatna – koupelna – ložnice a pracovna, která může také s ložnicí sousedit, nebo může být naopak úplně jinde v domě. Jak už bylo řečeno, záleží na režimu obyvatel domu. 

Pokud se šetří místem a finančními prostředky, počet místností ve zmíněném souboru se zmenšuje. Pak je vhodné použít dlouhou vestavěnou skříň přes celou zeď, místo paskvilního vtlačování oddělené šatny do dispozice domu. Takováto skříň při stejných rozměrech přinese mnohem více použitelného prostoru (dveře, stěna a samostatný komunikační prostor šatny zabere několik cenných m²). K vestavěné skříni se dá přiřadit i stůl, který může být buď pracovní, nebo posloužit paní jako kosmetický stolek na líčení. 

K ložnoci ideálně koupelnu

Velmi praktickým komfortem je u ložnice vlastní koupelna, i když třeba malá. Může zabírat klidně jen 3 m², ale její přidaná hodnota je neocenitelná. Dvě koupelny zajistí mimo jiné hladší běh domácnosti během ranního rytmu chystání se do práce a školy, kdy velmi často všichni členové rodiny vstávají v podobnou dobu.

Při samotném zařizování ložnice je pak důležité volit vhodné barvy. Výrazné až agresivní barevné tóny do ložnice nepatří. Sytá červená se sice může tvářit jako zajímavý nápad, pravdou ale je, že nám mnoho klidu před spaním nepřinese. Vhodnější jsou jemné pastelové tóny. 

Co se týče doplňků, nejsou k zahození menší huňaté koberečky alespoň před postelí. První ranní kroky tak vedou do měkkého, což je velmi příjemné. Zapomenout nesmíme samozřejmě na lampičky u čela postele, a to i v případě, že moc často nečtete. Velmi častou volbou pak bývá také televize naproti posteli. Lepší volbou je ale atypické velké okno s výhledem ven, pokud to pozemek alespoň trochu umožňuje. Elektronika totiž v ložnici působí, stejně jako pestré a agresivní barvy, rušivě.

Kam přesně s postelí?

Dle mnoha různých pouček a teorií o bydlení, je pro klidný spánek vhodné vidět z postele přímo na dveře a za hlavou mít pevnou stěnu. Určitě ne dveře. To už je ale požadavek, který si musí zvážit každý sám. Někdo je na tyto vjemy citlivější, někomu to je naopak jedno. V každém případě by ale postel měla stát v dostatečné vzdálenosti od radiátoru, klimatizace a všeho co může vyluzovat zvuky či vytvářet průvan.

Důležité body:

  • Orientace ložnice v dispozici domu závisí na vašem denním režimu. Pokud nemáte jasno v tom, kam si ložnici přejete umístit, poraďte se s architektem. 
  • Vlastní koupelna, byť malá, je velmi komfortním prvkem a zajištuje soukromí.
  • Tenká příčka rozhodně nezajistí dobré akustické oddělení od dětského pokoje.
  • Snažte se eliminovat rušivé prvky v ložnici.
Štítky: ložnice spánek
Vysněná ložnice
Vysněná ložnice

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Hnědá barva v interiéru

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Rady do malé zahrady

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock