Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Vypěstujte si vlastní houbu na mytí!

Vypěstujte si vlastní houbu na mytí!

Je známo, že plasty negativně ovlivňují životní prostředí i lidské zdraví. Každý kousek plastu, který kdy byl vyroben, zůstává s námi na naší planetě. Současná masová výroba plastů je tak obrovským ohrožením pro prostředí, ve kterém žijeme. I vy však s touto alarmující situací můžete něco udělat, a to v případě, že si vypěstujete vlastní houbu na mytí.

Ač to může znít zvláštně, existuje organická houba, která vám pomůže s každodenní očistou, a tedy i s vyvarováním se škodlivému používání plastů. S nápadem k celkovému snížení jednorázových plastových produktů přichází například britská organizace National Trust. Tato britská organizace se zabývá ochranou památek a přírody v Anglii, Welsu a Severním Irsku. Jejím cílem je zachování a ochrana pobřeží, staveb a krajiny podřízených zemí, přičemž tento svůj úkol plní jak pomocí fyzické práce, tak prostřednictvím vzdělávacích programů. Právě tým pracovníků z organizace National Trust v Devonu nedávno sklidil svou první úrodu organických houbiček, které začali používat k mytí nádobí.

Houba na mytí z Lufy válcovité

Zaměstnanci a dobrovolníci, kteří začali organickou houbu k mytí používat, tvrdí, že se jedná o velmi dobrou náhražku. Ta se vyrábí z vláken plodů Lufy Válcovité (Luffa cylindrica, syn. Lufa aegyptica), což je teplomilná, jednoletá, popínavá rostlina pěstovaná pro své zajímavé válcovité plody. Rostlina pochází z jihovýchodní Asie a je široce rozšířena v tropech a subtropech, kde již od pradávna slouží jako užitková rostlina. Válcovité plody lufy připomínající salátovou okurku se buďto ještě nezralé konzumují, nebo se po dozrání využívá jejich vysušené dužiny tvořené síťovinou cévních svazků. Plody, které mají být použity pro vlákna, se sklízejí za čtyři až šest měsíců, tedy v době, kdy začínají žloutnout. Z plodů se potom odstraní slupka, zbytek dužiny i semen. Tím se získá váleček jemných, houževnatých vláken, která jsou využívána mnoha způsoby. Předně se válečky vlákna používají k mytí kuchyňského nádobí, porcelánu i skla. K významným pozitivům mycích houbiček z Lufy válcovité patří to, že jsou netoxické, jemné a neškrábou. Díky tomu našly využití také jako kosmetické houbičky či houbičky určené pro mytí celého těla.

Vypěstujte si vlastní houbu na mytí!

Pěstování Lufy válcovité

Odborníci z organizace National Trust tvrdí, že pěstování Lufy válcovité není náročnější než pěstování cukety. Tato rostlina prý nevyžaduje velkou péči a zručnost zahrádkáře, navíc dokáže zabránit tomu, aby docházelo k dalšímu znečišťování životního prostředí. Lufa se pěstuje ze semen, která nejlépe klíčí při teplotě 20 až 30°C. Obvykle se využívá semen z předchozí úrody, která se vysévají ve vzdálenosti asi 1 m od sebe. Semínka vyséváme nejdříve do truhlíku, a to do konce června. Od konce května je můžeme vysévat přímo do volné půdy, vždy po dvou do jamky, asi dva centimetry hluboko. Předpěstované sazenice se vysazují nejlépe do skleníku či fóliovníku, nebo alespoň na slunný a před chladnými větry chráněný záhon. Nutností při pěstování Lufy válcovité je pevná opora. Růst je bujný a vytvoří dva až tři metry vysokou, svěže zelenou dekorativní listovou stěnu. Ta je doplněna velkými, nejprve samčími, později samičími jasně žlutými květy.

Výroba organické houby na mytí

Jakmile nám plody lufy dozrají, vysypeme samovolně otevřenou špičkou plodu všechna plochá semena. Sesbírané plody očistíme, vložíme do nádoby s vodou a necháme několik dnů kvasit. Poté je vyndáme, opláchneme a vložíme zpět do nádoby s vodou, do které jsme přimíchali bělící přípravek. Další den vodu slijeme a budoucí houby na mytí dočistíme pod tekoucí vodou. Potom je necháme dosušit a vybělit na slunci. Jakmile se tak stane, můžeme už přírodní houbu používat při koupeli.

Lufa po sklizení a oloupání se zdá být ideální náhražkou v boji proti plastům
Lufa po sklizení a oloupání se zdá být ideální náhražkou v boji proti plastům

Účinky masáže houbou z lufy

Masáž houbou z Lufy válcovité je blahodárná procedura, kterou si můžete dopřát při koupeli i sprchování. Je také výborným pomocníkem při saunování. Houba z lufy se vyznačuje pevností a tvrdostí, po namočení však okamžitě nasaje vodu a příjemně změkne. Svým povrchem a strukturou je tak pro masáž jako stvořená. Houbě z lufy přitom vůbec nevadí kombinace s mýdlem, sprchovým gelem či koupelovým olejem. Před masáží ji lze zcela bez problémů pokapat vonnou silicí. Houba z lufy má však v rámci očisty ještě další pozitivní vlastnosti. V prvé řadě působí jako jemný peeling, který pomáhá k odstranění odumřelých kožních buněk a k uvolnění ucpaných mazových žláz. Po masáži touto organickou houbou je tedy pokožka příjemně hladká a jemná. S tím souvisí také to, že je významným pomocníkem v boji s celulitidou.  Účinně prokrvuje pokožku, která se tak lépe regeneruje. Pomáhá rovněž při revmatismu, jelikož prokrvuje tkáně v okolí kloubů. Ulevuje od bolesti namožených svalů, stimuluje krevní oběh, a tak přispívá ke znovunabytí energie.

Účinky organické houby z Lufy válcovité mluví samy za sebe. Nejenže tak lufa přispívá k udržitelnosti životního prostředí, ale dbá i o lidské zdraví. Není se tedy čemu divit, že zdravotních a zkrášlujících účinků houby z lufy využívala už egyptská královna Kleopatra.

Štítky: tipy a triky

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Vybíráme dlažbu na terasu

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock