Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Vybíráme dlažbu na terasu

Mrazuvzdorná terasová dlažba Streetline je ideální pro úpravu teras a chodníků.
Mrazuvzdorná terasová dlažba Streetline je ideální pro úpravu teras a chodníků.

Terasa je místem, kterého si v exteriéru všímáme nejvíce. A není divu – v letních měsících je terasa právě tím místem, kde trávíme většinu svého volného času. Pokud chcete, aby byla vaše terasa hezká na pohled, musíte věnovat patřičnou pozornost výběru vhodné podlahy. A my se dnes podíváme na to, jak vybrat dlažbu.

Vlastnosti, které by dlažba měla mít

Dlažba na terase by měla mít několik vlastností. Patří mezi ně vysoká odolnost proti chemickým látkám, proti otěru, ale i povětrnostním vlivům. To znamená, že by jí neměl ublížit ani mráz. Mrazuvzdornost dlažby je podmíněna nízkou nasákavostí = zvýšením hmotnosti materiálu v procentech po jeho nasáknutí vodou. Tolerovaná norma se pohybuje až do 3 procent, avšak nejvhodnější materiály jsou ty s hodnotou do 0,5 procenta. Tyto materiály mohou odolávat mrazu i několik let. Mezi další vlastnosti dlažby by měla patřit protiskluznost.

Tvar terasy může být různý

Co se týče tvaru samotné terasy, tak mezi nejčastější tvar patří klasický obdélník s rovnými liniemi nebo terasa se zaoblenými rohy. Velmi zajímavě může vypadat i terasa ve tvaru kruhu či půlkruhu, ta se ale nehodí kamkoliv. Tvar terasy by se měl obecně řídit podle tvaru a velikosti domu či zahrady. V případě, kdy se terasa nachází na strmém svahu, se rozdíl mezi výškou terasy oproti zahradě řeší nejčastěji vytvořením schodů vedoucích od terasy do zahrady. Další oblíbenou variantou je terasa ve více úrovních, přičemž ta nejnižší je ve výšce zahrady. Jeden takový stupeň by měl být vysoký zhruba 10 až 20 centimetrů.

Na co si musíme dát pozor?

Mnozí z nás se snaží šetřit kdekoliv, kde to je možné. Když ale budete šetřit na dlažbě, kterou umístíte na terasu, nemuselo by se vám to vyplatit. V tomto případě opravdu platí, cena = kvalita. V případě, kdy koupíte nekvalitní a levné dlaždice, sice zprvu ušetříte, avšak ve chvíli, kdy se dlažba během krátké doby celá znehodnotí, budete muset tuto částku investovat znovu – a tak stále dokola. Naopak u kvalitní dlažby nemusíte řešit její výměnu dlouhá léta.  Co se týče terasy samotné, i ona by měla vydržet několik let. U terasy si všímejte jejího správného sklonu (neměla by klesat směrem k domu). Po dešti by na ní neměly zůstávat přebytečné kaluže vody. Je třeba vyřešit způsob, jakým bude dešťová voda odtékat. Konce terasy by měly být vodotěsné, aby nehrozilo poškození konstrukce terasy. Terasa by měla směřovat ideálně na východ.

Vybíráme dlažbu na terasu

Kámen na terasu

Mezi přírodní kameny patří zejména: rula, žula, pískovec, kvarcit. Přírodní kámen vyniká zejména svojí vysokou odolností, pevností, mrazuvzdorností, ale i stálobarevností. Díky tomu bude vaše dlažba jednotná. Kamenné dlaždice působí vkusně i moderně. Nemluvě o trendu využití přírodních materiálů. Pokud zvolíte kamennou dlažbu na svoji terasu, ji kombinujte s neutrálními barvami či dřevěným nábytkem. Kamenná dlažba může mít svůj přirozený povrch, lze ji i upravit leštěním nebo broušením. Využít lze i možnosti kamenného koberce, který se skládá z malých kamínků a speciálního pojiva.

Na trhu se můžeme setkat s dvěma typy kamenné dlažby. První z nich je řezaná formátovaná dlažba, kdy jsou všechny dlaždice stejné. Jde však o cenově náročnější variantu. Další je nepravidelná kamenná dlažba, která vzniká štípáním kusů lomového kamene. Tento kamen lze použít na různých místech. Na terase, chodníky na zahradě, ale i jako obklad (v interiéru i exteriéru).

Na co byste si však měli dávat pozor, je snadné zahřátí kamene na sluníčku. Pokud se tedy rozhodnete na terasu vstoupit naboso, mohli byste se spálit. Pokud se rozhodnete použít kamennou dlažbu například kolem bazénu, v těsné blízkosti bazénu mějte jiný povrch, který nebude tolik rozpálený. Co se týče nevýhod teras z kamene, můžeme počítat například se složitějším vyhotovením podkladu- kamenná dlažba se pokládá do štěrkového lůžka nebo se lepí na beton. Tloušťka betonu pod kamenem by se měla pohybovat mezi 8 – 10 centimetry, u parkovacího místa 15 cm.

Keramická dlažba

Keramická dlažba patří k velmi oblíbeným typům dlažby, a to právě pro svoji všestrannost. Keramická dlažba může mít nejrůznější barvy, ale i vzory. Proto není nemožné najít dlažbu, která bude ladit s tou, kterou máte v interiéru. Nebo třeba dlažba, která bude vypadat jako dokonalá imitace dřeva. Za výhody keramické dlažby můžeme považovat snadnou údržbu, mrazuvzdornost, ale i protiskluzovou povrchovou úpravu, která se hodí například i u bazénu. Ačkoliv si můžeme vybírat z vícera barev, mezi nejoblíbenější dlažbu do exteriéru patří ta v přírodních barvách. Chybu neuděláte s béžovou ani šedou.

Dlažbu si můžete vybírat v nejrůznějších provedeních. Kromě menších dlaždic jsou velmi oblíbené velkoformátové dlaždice, které znamenají míň spár – tudíž jednodušší údržbu. Ve chvíli, kdy nějaká dlaždice praskne, ji lze snadno vyměnit za novou.

Betonová dlažba

Beton je velmi oblíbený. A to pro svoji cenovou dostupnost, ale i velmi vysokou odolnost. Z betonu se vyrábí dlažby: zámkové, plošné, velkoformátové a skladebné. Beton může mít nejrůznější tvary – od klasiky, po atypické tvary. Z betonové dlažby můžeme skládat mozaiku, ale i rovné řady. Nemluvě o schopnosti betonu napodobit jiné materiály.

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Hnědá barva v interiéru

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Rady do malé zahrady

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock