Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Výběr správné matrace pro děti

Výběr správné matrace pro děti

Zřejmě všichni znáte pohádku o princezně, která nemohla spát, protože ji v postýlce něco tlačilo. Abyste se svými dětmi předešli podobným bezesným nocím, poradíme, jakou vybrat matraci, na které se jim bude ležet jako v bavlnce. Držte se několika osvědčených zásad a uvidíte, že to nejen děti ocení!

1. Tuhost

Výběru vhodné matrace pro malé děti musíte věnovat zvýšenou pozornost. Jedním z důležitých faktorů je totiž tuhost a proto se bohužel musíte smířit s tím, že budete muset vše vykoušet  “na vlastní kůži” a nákup po internetu stačit nebude. „Hlavním úkolem matrace je vytvořit spáči perfektní anatomickou podporu, která tělu umožní dokonalé uvolnění,” vysvětluje Ing. František Hlaváč, generální ředitel české pobočky italské značky matrací Magniflex.  „Ze zdravotního hlediska je nejoptimálnější poloha na zádech nebo na boku, příčná osa těla by měla být v absolutní rovině. To znamená, že v oblasti páteře by se matrace měla přizpůsobit jejímu přirozenému zakřivení a v oblasti kyčlí by měla tělo podpírat tak, aby se nepropadalo. Špatnou matraci poznáte na první poležení podle toho, že se v této partii propadnete a máte pocit, je vaše tělo zkroucené do tvaru písmene V,“ vysvětluje František Hlaváč. Obzvlášť pro malé děti je  důležité, aby během spánku měly páteř ve správné poloze. Jejich matrace tak nesmí být ani příliš měkká, do které se dítě zaboří, ani moc tuhá, aby nespaly na tvrdém podkladě.  

2. Prodyšnost

Stále více dětí má odmala problém s různými alergiemi. Často je prapůvodcem jejich problémů  právě špatné prostředí pro spánek. Místo toho, aby v postýlce tělo děťátka regenerovalo, bojuje s různými alergeny usídlenými v matraci. Roztočům svědčí málo prodyšné matrace a také ty, které není možné jednou za čas důkladně vyčistit. Stanou se tak rájem pro všechny roztoče, které v noci při pohybu na matraci začnou vířit vzduchem a dítě je vdechuje. V matracích se mohou kromě roztočů objevit i plísně, tudíž je dobré pořídit si matraci s anti-roztočovou, případně hypoalergenní úpravou. Matrace by také měla být dostatečně prodyšná z důvodu spánku na bříšku, kdy dítě dýchá do matrace. 

3. Vhodný materiál

Na trhu dnes bohužel narazíte na matrace vyrobené ze zcela nevhodných materiálů. Poznáte je podle toho, že mají na svém průřezu barevnou mozaiku složenou z různých kousků pěny, což znamená, že jsou vyráběné v podstatě z odpadu. „Tyto matrace  obsahují lepidla, která mohou obsahovat toxické látky, a to je problém. Zvláště pak u malých dětí, které spí až 16 hodin denně,“ varuje Ing. František Hlaváč. „U nás v tomto směru bohužel zatím neexistují žádné regule, které by výrobu matrací korigovaly. Proto se při jejich nákupu vyplatí poptat se na jejich certifikace a nezávislé testy.“ Dnes se při výrobě matrací nepoužívají jen různé studené a paměťové pěny, ale i léčivé ingredience a luxusní materiály, jako je aloe vera, sléz lesní, stříbro, hedvábí nebo kašmír či unikátní technologie chladivého gelu. „Samozřejmostí u dětských matrací by měl být kvalitní materiál. Pro malé děti je vhodné volit výrobky z HR pěny, která se vyznačuje výbornou elasticitou, tvarovou stálostí a dlouhou životností,“ popisuje Dalibor Konečný, specialista ze společnosti MORAVIA COMFORT.

4. Praktická údržba

Zejména u matrací určených pro ty nejmenší je nejdůležitější snadná údržba. Samozřejmostí by měl být snímatelný a pratelný potah. Hygienu lůžka ovlivňuje také potahová textilie, která leží mezi tělem dítěte a jádrem matrace. Textilie musí mít odpovídající pevnost, pružnost a celkově poskytovat dostatečnou ochranu matrace. Její speciální úpravy zamezí růstu mikroorganismů (roztoči, bakterie a houby) a usnadní užívání, údržbu i čištění potahu. Samotné jádro je pak důležité nechat pravidelně vyvětrat, nebo vysát vysavačem.  

5. Bez roštu to nejde

Sebekvalitnějších matrace z těch nejlepších materiálů nebude plnit svou funkci dokonale, když ji vhodně nepodložíte. Bez dobrého roštu se obejdou pouze pružinové matrace, které mají ale spoustu nežádoucích vlastností. Dětem proto pořiďte vhodný rošt, na který matrace umístíte. Pokud se rozhodnete pro  matrace z PUR  či latexové pěny, je vhodné je pokládat na lamelový rošt s minimálním počtem 26 lamel. Obstojí také pevná prodyšná podložka opatřená  40 mm velkými otvory po celé ploše. Bez takových opatření byste zamezili prodyšnosti a hrozila by velká kumulace vlhkosti. 

6. Životnost matrace

Myslete na to, že každá matrace plní svou funkci dokonale pouze omezenou dobu. Obzvlášť při větší zátěži se její životnost výrazně zkracuje. Obecně lze říci, že se průměrná matrace vydrží 8 – 10 let. Na trhu jsou k dostání také oboustranné matrace, které můžete variabilně otáčet a tím se zmenší zatížení konkrétních míst a lze je používat delší dobu. Doporučuje se matraci otáčet minimálně 4x ročně a to i ve směru hlava – nohy.  Když se konkrétně zaměříme na dětské matrace, počítejte s kratší lhůtou. Kvůli častému čištění, je dobré dobu používání vzhledem k hygienickému hledisku omezit a pořídit novou. 

7. Ne pružinám!

Ukazuje se, že dříve tolik oblíbené pružinové matrace jsou zejména pro děti zcela nevhodnou volbou. Jejich výhodou je, že je můžete uložit na tvrdou podložku a jsou také výrazně levnější. Ačkoli prošly také ony velkým vývojem, stále se hodí spíš pro příležitostné spaní a z dlouhodobého hlediska  nejsou tou ideální volbou. „Při testování ve spánkové laboratoři jsme zjistili, že ve spánku na běžné pružinové matraci se člověk pohne až osmdesátkrát. Přitom každý pohyb je reakcí těla na signál mozku, který vysílá, že někde hrozí proleženina,“ popisuje Ing. František Hlaváč. „V praxi to znamená, že se tělo musí každých šest minut z osmihodinového spánku zmobilizovat, místo aby se regenerovalo,“ vysvětluje Hlaváč výsledky průzkumu ukazující na nezdravost každodenního spánku na tomto druhu matrací. Jsou tedy vhodnější spíš pro hosty, nebo na chalupu, ale dětem raději pořiďte pěnové.

Dobrá rada na závěr:

Podezřele levným matracím se vyhněte obloukem. Většinou je budete muset záhy obměnit, takže je zaplatíte dvakrát. Nekvalitní matraci poznáte tak, že je měkká, nízká, nebo při doteku cítíte jednotlivé pružiny. Cenu matrace ovlivňuje typ použitého materiálu a jeho objemová hmotnost, ale také celkové konstrukční řešení.

Štítky: postel

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Rady do malé zahrady

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock