Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Vím si rady – jak vybrat krb do nízkoenergetického domu?

Vím si rady – jak vybrat krb do nízkoenergetického domu?

Výběr krbu pro nízkoenergetický dům se stává pastí pro mnoho nepoučených investorů - zájemců o krásný oheň v obývacím pokoji. Tápou v popisu výrobců, kteří se předhánějí v superlativech a fantaskních konstrukčních přístupech. Dočtou se, že existuje krbová vložka s výkonem 2 kW, což by ale znamenalo, že v ní právě hoří dvě třísky... Jak na to? Jak vybrat a nebýt obětí moderního marketingu? Může si obyvatel NED vůbec dovolit opravdu pěkné velké sklo a užívat si tak ohně v celé jeho kráse, aniž by se cítil jako v sauně? To víte, že ano...

Rozhodnutí pořídit si krb, tedy přesněji řečeno nechat si na zakázku krb postavit, bývá jedno z prvních, které při plánování stavby domu padne. Není divu! Krb na dřevo je prostě kouzlo, které dělá z domu domov. Jakou vybrat krbovou vložku, jaký volit výkon, zda se pustit do krbu s výměníkem nebo s akumulací, kolik se do krbu vyplatí investovat a koho pověřit projektem i stavbou – to už jsou otázky na delší domácí diskuse.

Pokud se budeme bavit o novostavbách, v praxi jako kamnáři už několik let v podstatě neřešíme jiné realizace, než právě pro nízkoenergetické domy. Je to logický vývoj ve stavebnictví, na který muselo reagovat i naše řemeslo. Energeticky úsporný dům je z pohledu vytápění specifický právě svou malou potřebou tepla, což nejde úplně ruku v ruce s ohněm. To je živel. Nelze ho omezit tak, jak si zamaneme. Když hoří, tak to dělá s plnou vervou a vydává při tom teplo, zvláště pak přes velké sklo dvířek krbové vložky. Výkon, který uvolňuje, je úměrný množství dřeva, které právě hoří. A protože si všichni chceme užívat plamenů co největších, musí hořet i tomu odpovídající hromada v odpovídajícím prostoru ohniště.

Ještě před cca deseti lety byl obvyklý výkon krbových vložek o slušné velikosti topeniště (a tedy i prosklení) třeba 10 kW. Víte, kolik je to dnes? Hádáte méně? Třeba 8 kW? Nebo dokonce 5 kW?

Je to úplně stejně! Je to stejně, protože dřevo se za tu dobu nezměnilo a pořád hoří. Ano, zlepšily se technologie, přesnost výroby a technologická kázeň výrobců. Ale k oklamání chemie hoření (proces spalování dřeva není nic jiného než chemická reakce – oxidace) to samozřejmě nevedlo. Oheň stále hoří a stále hřeje, bez ohledu na „reklamní kecičky“ některých snaživých výrobců o inovativním terciárním vzduchu apod. Díky vyšším účinnostem právě v důsledku zlepšení technologií hoří dokonce efektivněji, tedy s menšími ztrátami a stejně velké krbové vložky pak dávají dokonce ještě více tepla. A to je zvláště v nízkoenergetických domech nepříjemnost. Ve chvíli, kdy má běžný obývací pokoj o podlahové ploše 35 m2 tepelnou ztrátu (tedy potřebu dodat za každou hodinu do prostoru) 2 kW, je krb s výkonem pětkrát vyšším opravdu potíž. V místnosti se při takovémto výkonu prostě nedá bydlet, žít, existovat...

Velké sklo a nízký výkon

Nízkoenergetické domy nás kamnáře donutily pracovat s výkonem jinak a v podstatě eliminovaly jednu velkou část naší práce – teplovzdušné krby. To jsou ty, jejichž plášť tvoří tepelněizolační materiály (kalciumsilikátové nebo vermikulitové desky) a v nich umístěné přisávací a výdechové mřížky, kterými je veškeré vytvořené teplo okamžitě vháněno do místnosti.

Mohli jsme jít cestou zmenšování krbových vložek až na komické minimum, ale asi bychom se se zlou potázali, viďte. Začaly se proto vyrábět krbové vložky s dvojsklem dvířek, které umí část výkonu potlačit a udržet uvnitř topeniště. Pokud ale nemá krb toto teplo nechat vyletět komínem, pak musí i s ním umět nějak pracovat. Bylo tak na čase spíše začít řešit kam a jak předistribuovat nebo ještě lépe kam a jak uložit vytvářené výkonové přebytky a využít je později.

První možnost nabízí krb s teplovodním výměníkem, který výměnou oheň/voda dosáhne toho, že část ohněm tvořeného výkonu převede do topné vody. Druhý zástupce je krb akumulační, který uvnitř své konstrukce ukrývá masu materiálu, obvykle z keramiky, která teplo uloží – naakumuluje.

Vím si rady – jak vybrat krb do nízkoenergetického domu?

Teplovodní krb není kotel

Teplovodní krb, přesněji řečeno krb s teplovodním výměníkem, je řešení zejména pro prostory s dispozicí málo příhodnou pro sdílení tepla sáláním (např. bungalovy s dlouhou chodbou vedoucí k několika vytápěným pokojům). Zcela určující je poloha komína – pokud není umístěn uprostřed domu, ale naopak při jeho okraji nebo dokonce na vnější fasádě, pak je to jeden z argumentů pro teplovodní krb.

Druhý podstatný moment je rozhodnutí o způsobu vytápění jako celku. Je třeba si uvědomit, že krb s teplovodním výměníkem je pro jeho bezpečnou a komfortní funkci nutné napojit na akumulaci v podobě nádrže. Jak bylo řečeno výše, oheň je překotná a těžko řiditelná (resp. v podstatě neřiditelná, pouze podmínkami částečně ovlivnitelná) exotermická reakce, při které vzniká množství tepla úměrné množství hořícího dřeva. Je-li právě třeskutá zima, budeme jistě rádi za každý kW vyrobený krbem. Když ale topíme při sychravém podzimu nebo během nastupujícího jara, vytváří hoření dřeva vždy výkonové přebytky, které by nám interiér velmi snadno, rychle a nepříjemně přetopily. Proto pracujeme s akumulační nádrží jako se zařízením vyrovnávajícím extrémy a zároveň nabízejícím komfort možnosti čerpat teplo s časovým odkladem ve chvíli, až ho skutečně potřebujeme.

Teplovodní krb je tedy funkčně spojen s dalšími neodmyslitelnými náklady na dodatečná zařízení (rád tomu říkám „topenářská bižuterie“) jako právě jmenovaná nádrž, trojcestný ventil, oběhové čerpadlo, systém řízení a regulace, termostatické ventily atd. Kromě toho je třeba také počítat s tím, že musí takový krb splnit požadavky na revize, kontroly a pravidelné čištění, což se promítne do jeho designu, ceny i uživatelského komfortu. Je tedy nutné dobře zvážit využití teplovodního krbu, aby celá anabáze s jeho stavbou a instalací dávala na konci logický smysl.

Akumulační sálavý krb

Druhou známou možností, jak teplo z krbu uložit na později, jsou systémy akumulace do hmoty. Krbová vložka je pak zcela uzavřena ve své obestavbě bez jakýchkoli výdechových otvorů v podobě mřížek, lamel nebo prořezávaných kachlů apod. Pro takový krb je nutné použít přímo k tomuto účelu určenou krbovou vložku. V opačném případě může dojít (a velmi pravděpodobně dojde) provozem k jejímu trvalému a nevratnému poškození.

Opláštění sálavého krbu tvoří materiál, který nejen vydrží vyšší tepelné zatížení, ale také umí energii přenést, nikoli ji „odrazit“ jako tepelné izolanty používané ke stavbě teplovodních a teplovzdušných krbů. Plášť může mít zároveň i funkci akumulace, pokud jde o materiál s vysokou hustotou (v kamnařině používáme spíše výraz „objemová hmotnost“) a tedy i tepelnou kapacitou. Pro příklad – použitím pláště ze 3 cm silných šamotových desek lze dosáhnout tepelné akumulace cca 3 hodiny. Pokud tedy instalujeme krbovou vložku o výkonu 8 kW s velikostí prosklení 60x50 cm, můžeme počítat s tím, že bude mít takto postavený sálavý krb průměrný výkon cca 2 kW (první hodinu přes prosklení, další tři hodiny sáláním pláště).

Pro možnost použití větších krbových vložek s úměrně vyššími výkony nebo jejich variant s rohovým, případně dokonce třístranným prosklením je nutné pracovat i s další dodatečnou akumulací. Nevystačíme si už jen se silným pláštěm, je potřeba akumulovat řádově do stovek kilogramů dalšího materiálu. Možnosti jsou dvě –

  • svislý akumulační výměník v podobě tzv. prstenců naskládaných přímo nad krbovou vložku
  • vedle stojící akumulační výměník v podobě tzv. kouřových tahů

Oba případy zajistí to, že je v maximální možné míře využito teplo vytvořené v krbové vložce pro jeho uložení (akumulaci) a následné pomalé a příjemné uvolňování do prostoru.

Slast nebo past

Krb v nízkoenergetickém domě může být skvělý doplněk a zdroj radosti, přitom se není ani nutné omezovat ve velikosti prosklení a tedy pohledu na oheň. Rád říkám, že jde při správné volbě funkce i kamnáře-zhotovitele ve své podstatě o wellness produkt. Nutné ale je nespolehnout se na fušerskou práci vystřelenou od boku. I tak jednoduché a staré řemeslo jako je kamnářství doznalo výrazných změn právě s rozvojem stavebních technologií a pro zdárný výsledek je potřeba věnovat příslušnou pozornost plánování a projektu. A to je skutečně práce pro kamnáře s kvalifikací a zkušeností.

 

Přeji nám všem dobrý oheň...     Honza Temr, kamnář

Vím si rady – jak vybrat krb do nízkoenergetického domu?

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Hnědá barva v interiéru

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Rady do malé zahrady

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock