Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Vila z 30. let v pařížském stylu

Vila z 30. let v pařížském stylu

Ve varšavské Kępě se můžete hodiny procházet úzkými uličkami a obdivovat ikony moderny. Jednu takovou čekala rekonstrukce, která byla svěřena zkušené interiérové architektce Katarzyně Kraszewski. Návrhář považoval funkcionalismus za prvek dědictví a inspiraci, ale k jeho předpokladům přistupoval kriticky. Nyní je dům přizpůsoben potřebám rodiny a interiér, v nadčasovém pařížském stylu, bere ohledy na minulost.

Modernistickou vilu z 30. let navrhl Piotr Kwiek. Od začátku měla pověst jedné z nejvíce avantgardních budov v této oblasti: silně geometrizovaný blok s četnými terasami, zajímavá řada oken, střecha zakončená vtipným kulatým světlíkem. Po válce byla přeměněna na veřejnou budovu a postupně chátrala. Dědici ji získali znovu až v 90. letech a chtěli ji znovu uvést do jejího slavného stavu. Jako partnera k uskutečnění jejich snu si vybrali Katarzynu Kraszewskou, jejíž studio je známé svou komplexností a velkou přesností. Katarzyna Kraszewska připravila plán obnovy fasády, ale při zachování svého původního vzhledu. Rekonstrukce změnila funkce a uspořádání pokojů a vše bylo přizpůsobeno potřebám současné domácnosti. Přízemí budovy funguje jako reprezentativní část. Je zde prostor pro šatní skříň (přímo u vchodu), hlavní jídelnu, kuchyň, obývací pokoj, knihovnu a kancelář.

Z kuchyně do zahrady

Původně byla kuchyně malá. Po rekonstrukci byla přesunuta ze severu na jih a poskytla rodině prostor pro vylepšování kulinářských dovedností. Formálně se zdá být oddělená, ale pocitově je stále v kontaktu s okolními pokoji. Z kuchyně vyjdete přímo do zahrady se vzrostlými a starými stromy. Podle dnešních standardů je kuchyně do tvaru písmene L s centrálním kuchyňským ostrůvkem. Hlavní roli hrají v kuchyni dubové skřínky, kamenné pracovní desky a mramorový panel. Nábytek a osvětlení jsou v eklektickém stylu. Elegantní kožené čalouněné židle u stolu s válcovanými nohami jsou dokonale doplněny stylizovanou komodou, vyrobenou podle návrhu architekta. Z kuchyně můžete jít do obývacího pokoje propojeného s knihovnou.

Vila z 30. let v pařížském stylu

Perla mezi pokoji

Do prvního patra budovy vedou dvě schodiště, přesně jako v původní vile. Hlavní, které je zepředu, obzvláště velkolepé, má efektivní linii ve tvaru písmene S. Katarzyna Kraszewska je zdůraznila kováním podle své koncepce jako formu bariéry a kaskádového osvětlení.

Největší perlou domu je rozhodně manželská ložnice. Má mnoho textur v šedé a tmavě modré paletě barev. Skutečnou pastvou pro smysly je však sousední koupelna. Její vzhled a také estetika celé rekonstrukce byla inspirována milánskou vilou Necchi Campiglio, známou z fenomenálního filmu „Miluji“, jehož interiéry Pietra Portaluppi mají klasicistní styl. Ale zde byla vana zakončena mramorem a podlaha byla rytmizována tmavými kamennými proužky. Návrháři se podařilo dosáhnout absolutní harmonie barev mezi zařízením a abstraktním obrazem.

Vize majitele

Katarzyna Kraszewska se rozhodla odtrhnout se od klasické architektonické filosofie modernismu a do vily vtisknout ducha současnosti. Pro někoho je obtížné představit si funkcionalismus s levitujícím stropem nebo štukem. Katarzyna Kraszewska úhledně vyvážila inspirace éry, které lze vidět v drážkách, křivkách, geometrizaci forem s vizí majitele a jejím vlastním nápadem.

Zdroj: www.kraszewska.com

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Vybíráme dlažbu na terasu

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock