Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Vila v bývalém lomu s výhledem na Dolomity

Vila v bývalém lomu s výhledem na Dolomity

Soukromá vila výstižně pojmenovaná "am Steinbruch" neboli „v lomu“ nacházející se v místě bývalého lomu na kraji obce Oberbozen/Soprabolzano v jižním Tyrolsku nabízí díky své poloze úžasný výhled na horské panorama Dolomit.

Kamenná zeď jako základní nosný prvek

Právě skutečnost, že je vila usazena v bývalém lomu, se stala východiskem ve vývoji architektonického konceptu. Pod náhorní plošinou v oblasti Ritten/Renon lemují strmé svahy vinice, jejichž řady podporují kamenné zdi tvořící typický prvek zdejší kulturní krajiny. Noa * (Network of Architecture) využili při stavbě tamější vily kamennou zeď navlas stejným způsobem jako ve vinicích, tedy jako nosný prvek. Rozhodující pro tento projekt bylo navázání na místní tradici a harmonické usazení stavby do povahy horské krajiny. To dokládají i slova architekta Lukase Runggera: „Architektura se na tomto místě musí setkat s přírodou co nejpřirozenějším způsobem.“

V souladu s okolní krajinou

Cílem architektů bylo zasadit vilu se dvěma apartmány do okolního prostředí co nejpřirozenějším způsobem, aby ladila s krajinným rázem a nepůsobila rušivým dojmem. Proto bylo důležité vycházet z místních stavebních tradic a klást na ně důraz. Stěžejním u tohoto projektu je stěna z přírodního kamene, která se jakoby rozplyne do krajiny. Dva kamenné domy se šikmými střechami pokryté šindelem jsou položeny na nosné kamenné zdi. Vila je orientována tak, aby se z jejích prostor dalo kochat výhledem na přírodní park Schlern-Rosengarten, čemuž napomáhá také plné prosklení předních fasád. Díky tomu se také interiér otevírá směrem do údolí.

Vila v bývalém lomu s výhledem na Dolomity

Interiér ve spojení s exteriérem

Vila nominovaná v soutěži  WAF Award v roce 2015 zahrnuje ve spodní části vícero soukromých ložnic a koupelen. Právě tato soukromá část budovy je situovaná ve svahu, aby tak splynula s krajinou. Oproti tomu společenské prostory jako obývací a jídelní prostor jsou umístěny na dvou patrech nad ložnicemi a jsou otevřené směrem k alpské scenérii. Díky tomu můžete sedět uvnitř u kuchyňského stolu, ale zároveň máte přímé spojení s přírodou venku.

Zdroj: www.noa.network

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Vybíráme dlažbu na terasu

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock