Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Víkendový dům pro mladou rodinu z města

Víkendový dům pro mladou rodinu z města

Po narození miminka zatoužil mladý pár po víkendovém domě, který by se pro rodinu stal příjemným útočištěm před ruchem švédského velkoměsta Malmö. Vysnili si kouzelný domek u moře a díky architektovi Johanu Sundbergovi se jejich sen stal skutečností.

Mladému páru se předchozí stavby tohoto architekta velice líbily, a tak mu byl svěřen i návrh jejich víkendového domu. Přáli si prázdninové bydlení u moře, ve kterém by mohli slunečné dny vychutnávat mnohem lépe než ve městě. Chtěli zakotvit někde u mořských břehů, v blízkosti pláží a zkrátka v náruči přírody. Měli štěstí, jelikož se jim povedlo zakoupit pozemek nedaleko Malmö, na pobřeží jižního Švédska.

Dům souznící s přírodou

Cílem architekta Johana Sundberga bylo propojit víkendový dům co nejvíce s okolní přírodou. Mezi vzrostlými borovicemi tak vyrostla dvoupatrová dřevostavba, která je zvenku i zevnitř obložena světlým dřevem sibiřského modřínu. Vertikální modřínové desky jsou přitom natřeny ochranným silikonovým tmelem.

Víkendový dům pro mladou rodinu z města
Foto: Markus Linderoth

Ze stejného materiálu je také střecha a terasa. Ta se táhne přes celou přední část víkendového domu a umožňuje vstup z každé místnosti prostřednictvím velkých prosklených dveří. Dvoupatrová dřevostavba stojí blízko pláže, proto ji před vlhkým mořským větrem chrání silikonový tmel. Světlé dřevo sibiřského modřínu, kterým je dům obložen, navíc příjemně ladí se světlými borovicemi kolem domu i s bílými plážemi.

Přečtěte si také

Nadčasový dřevěný dům postavený tradiční technikou

Dům, který dnes navštívíme, je součástí velkého panství v jednom z překrásných koutů Švédska. Spolu s několika starými budovami uprostřed dechberoucí krajiny s farmami, nekonečnými poli a…

Propojení interiéru s exteriérem

Dům přirozeně splývá s přírodou také díky svým proskleným posuvným dveřím, které umožňují interiéru plynule přejít do exteriéru. Všechny místnosti v přízemí mají prosklené stěny orientované na zadní terasu a zahradu s ohništěm a dětskou houpačkou. Díky těmto posuvným dveřím se jídelna s kuchyní a obývacím pokojem může plně otevřít do zahrady, a vytvořit tak propojený prostor mezi interiérem a exteriérem.

Víkendový dům pro mladou rodinu z města
Foto: Markus Linderoth

Příjemné letní bydlení

S ohledem na fasádu z dřevěných desek a dřevěnou střechu se dům spíše než běžným farmářským stavením podobá skandinávským stodolám, přesto je však jeho design vysoce moderní. Na ploše o velikosti 167 m2 poskytuje svým majitelům příjemně otevřené bydlení, ve kterém je však pro každého i dostatek soukromí. A to, že se jedná o dům umocňující krásu letních dnů, je zde patrné především díky velkým oknům, jež do interiéru přivádějí nespočet slunečních paprsků. Denní světlo tak umožňuje zdůraznění světlého obložení vnitřních stěn a na bílo natřených stropů. Letní charakter domu zvýrazňuje také tradiční silueta domu, teplé dřevo a neutrální barevné schéma.

Jídelnu s kuchyní odděluje od obývacího pokoje krb z bíle omítnutých cihel. Díky praktickým skleněným dveřím lze hořící dřevo v krbu pozorovat z obou stran. Zatímco v přízemí se nachází ložnice rodičů a koupelna, v patře jsou dva dětské pokoje, další koupelna a společenská místnost, ze které se v případě potřeby může stát další pokoj. Víkendový dům je zařízen v minimalistickém stylu, a tak může naplno vyniknout krása jeho interiéru i výhledů do okolí. Doprovázený vzrostlými borovicemi a prohřátý slunečními paprsky představuje dokonalé bydlení provoněné jehličím i mořem.

Foto: Markus Linderoth
Zdroj: www.johansundberg.com

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Vybíráme dlažbu na terasu

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock