Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Venkovský dům na svahu obklopený lesem

Venkovský dům na svahu obklopený lesem

Dům obklopený vzrostlými stromy byl postaven s úžasným výhledem na svahy Mad River Glen a Zelené hory. Tam si ho jeho majitelé vysnili. Nedaleko se manželé dokonce vzali a každé léto jezdili na relaxační pobyty. Poté, co si dlouhá léta domy v této oblasti pouze pronajímali, rozhodli se si svůj vysněný dům postavit. Chtěli trávit více času v krajině, kterou si zamilovali a toužili mít vlastní dům v přírodě, kde budou relaxovat.

Design domu se přizpůsobil vnějšku a terénní úpravy díky tomu byly nenáročné. Přístup architektů spočíval v použití elementárních architektonických forem uprostřed lehce upravené krajiny. Dům jako dva sedlové svazky obložené zuhelnatělým a obarveným dřevem vytváří s třetí částí půdorys do písmene L propojený prosklenou vstupní chodbou. Cílené umístění budovy na okraj lesa umožnilo využití rozmanitého terénu a krásných výhledů. Přesně tak, jak si majitelé vysnili.

Stěna jako ohořelá

Vnější paletu tvoří betonové přízemí a obklad Shou Sugi Ban. Jde o prastarou japonskou metodu opalování dřeva, která má za následek ochranu před stárnutím a vnějšími vlivy. Díky této metodě dřevo odolá ohni, hmyzu i povětrnostním podmínkám. Navíc mají obklady nenapodobitelný povrch, který působí jedinečným dojmem.

Venkovský dům na svahu obklopený lesem
Foto: Lindsay Selin Photography

Velká okna a dveře spolu s lamelovými dřevěnými stropy vedoucími až do exteriéru spojují dům s okolní přírodou. Vnitřek i vnějšek je zcela propojen do jednoho celku. Architekti se obrátili na řadu regionálních řemeslníků, kteří pracovali na mnoha věcech, jako třeba ohromující ocelové a dubové schodiště, opálené černé ocelové skříně, extra velké dubové dveře i moderní dýhované skříňky. Díky tomu byl zachován autentický duch místa.

Přečtěte si také

Dům, který s novou fasádou prokoukl

V půvabné krajině nedaleko malebného jezera Kierskie v Poznani stojí dům, který prošel zajímavou proměnou. Zpod korun vzrostlých listnatých stromů září jeho bělostná fasáda doplněná o přirozenou…

Hřejivý minimalismus

Interiér propojený s okolní přírodou zvýrazňuje její přirozenou krásu, nedokonalé dřevo, ručně vyráběné dlaždice, černou ocel, beton a kámen. To vše s úžasným výhledem do korun stromů. Zde se sázka na jednoduchost vyplatila. Minimalistický styl, který díky dřevu vůbec nepůsobí chladně je ideální k tak majestátní krajině. Nechává vystoupit do popředí krásu přírody. Je to pohodový dům na odpočinek od klasického městského shonu.

Inspirací pro zahradu byla variabilita lesní půdy a lesa, která je dynamická a přirozená. Nejsou zde žádná pevná ohraničení, pouze přechody zakomponované do prostoru, které jemně naznačují, kde jsou hranice. Zahrada je kombinací kamene, bříz, okrasných trav a velkého množství svěžích kapradin, které jsou jako přechod mířící zpět do lesa.  Je tu dost místa k relaxaci i dětským hrám.

Foto: Lindsay Selin Photography
Zdroj: www.eharchitect.com

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Hnědá barva v interiéru

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Rady do malé zahrady

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock