Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Venkovský dům J

Venkovský dům J

Ve slovenské obci Jablonové se nachází dům, který je současnou interpretací tradičního slovenského domu se zápražím. Snoubí v sobě to nejlepší z tradice a moderního bydlení. Zbrusu nový cihlový dům, jak už to tak bývalo, doprovází dřevěná stodola, v moderních časech pasovaná na garáž a hospodářskou budovu v jednom. Jak se asi bydlí ve venkovském domě, který zachovává tradici a zároveň splňuje požadavky na bydlení v moderních časech?

Tradiční dům v současném pojetí

S nelehkou výzvou si zdárně poradilo profesionální sourozenecké duo z ateliéru ARCHITEKTI mikulaj & mikulajová, které je známo svým nadšením pro kreativní práci vyváženou pragmatickým myšlením a racionálním přístupem. Těm se na ploše 320,4 m2 podařilo vytvořit tradiční archetyp domu s moderní tváří. Dokázali tak, že i v 21. století lze na venkově navrhnout rodinný dům, který si uchová to nejlepší z tradice a k tomu získá i něco ze současné architektury včetně moderních technologií šetrných k životnímu prostředí.

Dotek lidové architektury

Na lidovou architekturu neodkazuje pouze novodobá dřevěná stodola napojená na cihlový dům, ale také další specifický prvek lidové architektury. Ten se slovensky označuje jako gánok a představuje dlouhou chodbu vedoucí podél domu, která vede na terasu. Tato chodba neboli zápraží se ve slovenské lidové architektuře objevuje už po staletí, nyní tak máme možnost vidět tento lidový prvek v docela novém kabátě. Nejenže zde vytváří příjemnou vstupní zónu, ale zároveň místo k posezení ve stínu pod pergolou.

Venkovský dům J
Foto: Filip Šlapal

Dům na krásném pozemku

Zatímco charakter domu je současný a vystihující dnešní dobu, sedlové střechy a podélný půdorys připomínají tradiční obydlí typická pro tuto lokalitu. Díky přitažlivému mixu obojího se venkovskému domu přece jen daří zapadnout do zdejšího prostředí, z nějž je možné dohlédnout až na samotné podhůří Alp. Umožněno je to tím, že velký pozemek, na kterém dům stojí, směrem k lesu výrazně stoupá. Dům tak svou polohou v horní části parcely získal na možnosti překrásných výhledů do okolí.

Bydlení otevřené do zahrady

Stejně jako tomu bývalo u tradičních domů, jsou i v tomto jednotlivé místnosti řazeny v půdorysu za sebou. Díky tomu mohlo dojít k velkorysému otevření obývacího pokoje a jídelny do obou stran pozemku. Jihovýchodním směrem se přitom nachází veranda a dvůr, severozápadním zase zahrada s terasou. Na vstupní část pozemku směřuje výhled z kuchyně. Srdce domova přitom tepe v jídelně, ve které se všichni obyvatelé domu i jeho hosti scházejí u velkého jídelního stolu s výhledem na oboustranný hořící krb. Za ním se nachází obývací pokoj otevírající se přes dvě podlaží až do sedlové střechy, která v interiéru zaujme svou přiznanou konstrukcí. Úchvatnou podívanou nabízí rovněž originálně pojatá knihovna na galerii. V nejtišší části domu s výhledem na les dostaly prostor ložnice.

Venkovský dům J
Foto: Filip Šlapal

Využité materiály

Při výběru stavebních materiálů se architekti soustředili na ty, jež by celé stavbě dodaly tradiční nádech. Střechu venkovského domu tak pokrývají červenohnědé pálené tašky a k omítnutí byla použita lomená bílá barva. Na fasádu garáže, zápraží a posuvné okenice bylo využito přírodní dřevo, které časem zestárne a umožní tak domu ještě lépe splynout s okolím. Ony posuvné okenice jsou přitom dalším odkazem na slovenskou lidovou architekturu. Dotek současnosti naproti tomu domu dodává subtilní ocelová konstrukce. Co se týče materiálů použitých v interiéru, hlavní roli zde hraje přírodní dubové dřevo, které si zde mimo jiné dobře rozumí s pohledovým betonem na stropě. Jednou z dalších deviz tohoto venkovského domu je také jeho šetrnost k přírodě. O tu se starají především pokrokové technologie, které nejlepším možným způsobem zajišťují chlazení stropů. Jako chladiva se totiž používá vody ze studny, čímž dochází ke snížení provozních nákladů a rovněž k ochraně životního prostředí.

Cihlový venkovský dům doplněný o novodobou stodolu je příkladem toho, že bydlet se dá moderně, šetrně a ekologicky, a že je zároveň možné zachovat i část prvků okouzlující lidové architektury, byť v novém kabátě.

Foto: Filip Šlapal
Zdroj: www.mikulaj.com

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Vybíráme dlažbu na terasu

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock