Bydlení Přidáno: 14. 5. 2018

Velšský rodinný dům připomíná stodolu

Do pískovce oděný vesnický rodinný dům ležící v odlehlém údolí v Monmouthshire ve Walesu navržený architekty Martinem Hallem a Kelly Bednarczykem vzdává svým vzhledem poctu velšské lidové stodole.

Do pískovce oděný vesnický rodinný dům ležící v odlehlém údolí v Monmouthshire ve Walesu navržený architekty Martinem Hallem a Kelly Bednarczykem vzdává svým vzhledem poctu velšské lidové stodole.

Dům v zákoutí

Podobně jako u jiného nedávno dokončeného domu ve Walesu se i zde rozhodli architekti designově vycházet  z místních hospodářských budov – kamenných stodol a ocelářských konstrukcí. Rezidence se čtyřmi ložnicemi rozprostírající se na rozloze 250 metrů čtverečních nahradila na současném místě bungalov, který stával v rohu pozemku – v tamním zákoutí – odtud název domu The Nook neboli „kout, zákoutí“. Cílem architektů bylo vytvořit celoroční bydlení, při jehož stavbě by byly použity zejména regionální materiály – pískovec dominující budově pochází ze tři míle vzdáleného lomu.

Moderní venkovský dům

Sklo, ocel a pískovec. Venkovský dům využívá k prosvětlení obytných prostor přirozené světlo linoucí se z dostatečného množství prosklených ploch domu poskytujících navíc různorodé výhledy na okolní krajinu. Zvolený obdélníkový půdorys stavby přináší efektivitu, flexibilitu a hospodárnost. Černý ocelový rám domu, který je viditelný na fasádě vedle ploch obložených dřevem, umožňuje konstrukční flexibilitu v tom, že je vytvořeno množství expanzních a hravých prostor uvnitř interiéru.

Do pískovce oděný vesnický rodinný dům ležící v odlehlém údolí v Monmouthshire ve Walesu navržený architekty Martinem Hallem a Kelly Bednarczykem vzdává svým vzhledem poctu velšské lidové stodole.

Střechu domu převyšuje robustní kamenný komín, který sdružuje komín pro vnitřní i vnější krby. Rozpočet stavby činil 325 000 liber (včetně kuchyně a vestavěného nábytku, samostatná přístavba zahrnující garáž a sklad zahradního náčiní činila 25 000 liber). U použitého pískovce architekti počítají postupem času s tím, že bude obrůstat mechem a lišejníky. 

Prostorný interiér

Přízemí je rozděleno průchozí chodbou do dvou prostorů – na jedné straně se nachází kuchyň a jídelna, druhou stranu zabírá obývací pokoj a mezi nimi leží dětská herna. Skrze posuvné skleněné dveře lze vyjít na terasu jak z jídelny, tak i z obývacího pokoje. Díky užití ocelové konstrukce domu vznikl nad jídelnou jakýsi vzdušný prostor, který má oproti ostatním místnostem za následek dvojnásobné zvýšení stropu. Do bočních stěn jídelny jsou zabudovány knihovny a úložné prostory i maličká obývací část umístěná do výklenku, kterou tvoří ležení s velšským koberečkem. Dle mínění architektů "vestavěný úložný prostor a velšský koberec činí kuchyň a jídelní prostor flexibilní a vstřícný." V horním patře se nachází čtyři ložnice – master suite, ložnice s vlastní koupelnou a dvě další, které koupelnu sdílejí. Všechny prostory domu jsou vybaveny dřevěnou podlahou a převažují v nich bílé stěny. Jedinými výjimkami jsou tmavě šedá stěna, v níž je umístěn komín, a fialová stěna výklenku v jídelně ve shodné barvě se sedací soupravou v obývacím pokoji.

Zdroj:  hallbednarczyk.com
Další články: