Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Velkoformátová dlažba na zdi pro větší přitažlivost interiéru

Velkoformátová dlažba na zdi pro větší přitažlivost interiéru

Pro všechny, které už nudí fádní vzhled hladkých bílých stěn, je tu velkoformátová dlažba, která se ani zdaleka nesoustřeďuje jen na prostor koupelen. Nově se totiž rozpíná po stěnách obývacích pokojů a dalších místností, ve kterých se stává originálním, ale zároveň velmi praktickým prvkem.

Z relaxační do obývací zóny

Takovým malým královstvím keramické dlažby byla a stále je především koupelna. V mnohých bytech či domech se však na její podlahu umisťoval jiný typ dlaždic než na stěnu. Zatímco na podlaze tak našla své využití velkoformátová dlažba, zeď krášlily malé obkladačky. Současný trend však fandí nejen využití velkoformátové dlažby na stěnách koupelen, ale také její expanzi do dalších místností. Velké dlaždice se tak nově uplatňují i na stěnách obývacích pokojů, ložnic či jídelen. Navíc už ani neplatí omezení využít velkoformátovou dlažbu výhradně ve velkých prostorách. Vhodně zvolený typ takové dlažby se totiž skvěle hodí rovněž do malých koupelen a dalších místností, které navíc příjemně opticky zvětší.

Velké dlaždice s imitací dřeva nebo betonu

Velkoformátová dlažba může ozdobit například jen jednu ze stěn místnosti, čímž ze sebe učiní dominantní prvek. Míra jeho osobitosti pak bude záviset na síle zvoleného odstínu. Vedle imitace přírodních materiálů, jako je dřevo či kámen, je v interiéru velice oblíbený také design hladkého betonu. Takový povrch velkoformátové dlažby totiž působí velmi luxusně, přičemž v sobě spojuje i čistotu a eleganci. Zajímavě však vypadá také velkoformátová dlažba s imitací betonové stěrky, ale i ta s povrchem připomínajícím zmačkaný papír. Tradiční sázkou na jistotu jsou však velké dlaždice s dekorem dřeva. Vyjímají se ve všech místnostech, ze kterých se díky nim stávají příjemné oázy klidu. Opravdu kvalitní velkoformátová dlažba je přitom téměř k nerozeznání od klasického dřeva, takže vůbec nepůsobí studeně.

Velkoformátová dlažba na zdi pro větší přitažlivost interiéru

Jednoduchý design nebo svěží mozaika

Jak materiál, tak barva velkoformátové dlažby, do velké míry ovlivňuje celkový vzhled interiéru. Hezky na pohled vypadá podlaha i stěna se stejným dekorem. Na druhou stranu však lze vytvořit příjemný kontrast mezi dlažbou na zdi a na podlaze, co se barev i motivů týče. Anebo na sebe mohou naopak plynule navazovat. Každopádně však platí, že do menších místností se hodí jemné motivy a světlé barvy. Pro ty odvážnější se jako zajímavý nápad jeví i vytvoření velké barevné mozaiky z malých dlaždic. Takový prvek však v místnosti bude působit dominantně, a tak je zapotřebí tomu podřídit zbytek interiéru. To samé platí také pro zakomponování velkoformátové dlažby s imitací dřeva, na níž by opět měly navazovat další prvky v bezprostředním okolí.

Výhody velkoformátové dlažby na zdi

Kromě estetické a jednotící funkce má velkoformátová dlažba na zdi ještě další pozitiva. Jedním z nich je například minimum spár, jimž se dostane ocenění zejména v koupelnách. Často se totiž stává, že jsou spáry kvůli nadměrné vlhkosti v místnosti napadány plísněmi. S tím úzce souvisí také to, že tento typ dlažby se snadno udržuje. Mimo to je rovněž odolný vůči otěrům a dalším drobným nehodám souvisejícím se znečištěním.

Jak je tedy patrné, velkoformátová dlažba je velice estetický a moderní způsob řešení podlahy. Jakmile se však navíc taková podlahová krytina zkombinuje s velkoformátovým obkladem stěn, výsledkem je naprosto luxusní prostor, kterému nechybí originalita, nadčasovost a příjemný jednotný charakter.

Štítky: obklad / dlažba

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Vybíráme dlažbu na terasu

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock