Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Vánoční štola

Vánoční štola

Mezi tradiční recepty, které neodmyslitelně patří k adventní době, patří i štola. Sladké pečivo, které je plněné sušeným ovocem, oříšky a mandlemi je zdravější variantou klasické vánočky. Naše babičky ji vždy pekly několik dní před Štědrým dnem a schovávaly zabalené v utěrce. Oválný tvar štoly má údajně symbolizovat Ježíška zabaleného v plenkách.

Štola je sladké pečivo, které je výborné k snídani, nebo k odpolední kávě. V domácnostech se na ni dnes často zapomíná a to je opravdu škoda. Původní recept pochází z Německa, u nás se ale peče už od nepaměti.

Na mandlovou náplň

120 g mletých mandlí

50 g moučkového cukru

50 g cukru krupice

1/2 lehce prošlehaného vejce

1/2 lžičky citronové šťávy

Ingredience na těsto

380 g hladké mouky

50 g másla

80 g rozinek (sultánek)

50 g sušených brusinek

50 g nasekaných loupaných mandlí

50 g kandované kůry z citrusů

120 ml mléka

50 ml rumu

42 g čerstvého droždí

50 g cukru krupice

1 lehce rozšlehané vejce

4 g soli

3 g mletého kardamomu

3 g skořice

Mandlová náplň

Na výrobu mandlové náplně je potřeba smíchat v míse oba druhy cukru a mleté mandle. Poté přidáme citronovou šťávu a 1/2 prošlehaného vejce. Všechny suroviny spojíme a vypracujeme hladkou hmotu. Tu vytvarujeme do válečku dlouhého zhruba 20 cm, váleček zabalíme do potravinářské folie a necháme odležet asi 2 hodiny než hmota ztuhne.

Postup

Na výrobu těsta je potřeba nejdříve zpracovat rozinky a brusinky. Aby lépe nasákly chuť a vůni rumu, je dobré je na sucho ohřát v rendlíku, na středním ohni. Důležité je zahřívat je za stálého míchání a hlavně je nepřipálit, zhořkly by. Ohříváme zhruba 3-4 minuty, pak stáhneme z ohně a přilijeme rum, dáme stranou. Vyndáme máslo z lednice a necháme jej změknout při pokojové teplotě. Zahřejeme v rendlíku mléko, aby bylo vlažné a připravíme si těsto. To zaděláme tzv. na omládek. Do mísy nasypeme odváženou mouku, utvoříme v ní důlek, vlijeme do něj 2/3 mléka a rozdrobíme droždí. Ze stran do mléka po troškách vmícháme mouku, jen do té doby než vznikne těsto husté zhruba jako na lívance. Povrch poprášíme moukou a necháme v teplém místě vzejít.

Pokud máme robota, na uhnětení těsta použijeme nástavec typu ,,hák". Vytvořený omládek se zbývající moukou vložíme do mísy robotu, přilijeme zbylé mléko, přidáme máslo, sůl, vejce, cukr, kardamom, skořici a vše spojíme v jedno těsto. S robotem mícháme na střední rychlost zhruba 10 minut. Nakonec přidáme scezené a vymačkané rozinky a brusinky, mandle, kandovanou kůru a snížíme rychlost hnětení a necháme vše promísit zhruba minutu.

Připravený vál si posypeme moukou, vyklopíme na něj těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme vykynout asi 2-3 hodiny, než zdvojnásobí svůj objem. Vykynuté těsto ručně vytvarujeme do placky oválného tvaru velkého asi 20x30 cm.Uprostřed bude těsto tenčí než na okraji. Doprostřed položíme váleček mandlové náplně a těsto přehneme tak abychom váleček zakryli. Těsto zatlačíme a uzavřeme po stranách rukama. Štolu přeneseme na plech vyložený pečícím papírem , přikryjeme čisto u utěrkou a necháme ještě hodinu nakynout.

Troubu rozehřejeme na 20°C, plech se štolou vložíme do trouby a pečeme zhruba 30 minut. V rendlíku si rozehřejeme 2 lžíce másla a okamžitě po vyjmutí plechu z trouby štolu potřeme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem. Po vychladnutí můžeme podávat.

Tip

Jak poznáte jestli se vám štola povedla? Správně upečená štola by měla znít dutě, když na ni poklepeme zespoda. 

Štítky: recepty
Zdroj: nationalpost.com

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Vybíráme dlažbu na terasu

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Rady do malé zahrady

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock