Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Vánočka z celozrnné špaldové mouky

Vánočka z celozrnné špaldové mouky

K Vánocům jistě neodmyslitelně patří Vánočka. Krásně do zlatova upečená a voňavá, posypaná cukrem, s rozinkami, nebo mandlemi. Kdo by ji nemiloval. Zkuste si letos upéct její zdravější variantu z celozrnné špaldové mouky, uvidíte jak vám bude chutnat.

Někdo rád vánočku namazanou máslem a zasypanou hromadou cukru, jiný zase samotnou, nebo namočenou v kakau. Vánoční svátky se bez ní neobejdou, stejně jako bez koled nebo vánočního stromečku. Pečete vánočku také každý rok, nebo ji kupujete? Jestli se snažíte jíst zdravě, je tento recept právě pro vás od Lapetit.sk A pokud jste alergici na laktózu, máme pro vás ještě lepší zprávu. Klasické mléko můžete nahradit mandlovým, nebo makovým mlékem a máslo nahradit nějakou bezlaktózovou verzí, například rostlinnými oleji. Tak pojďme na to.

Ingredience

300 g špaldové celozrnné mouky

200 g polohrubé mouky

1 kostka droždí

125 ml polotučného mléka

100 g cukru krystal

150 g rozpuštěného másla

4 žloutky

1 bílek

50 g rozinek

50 g mandlí

1/2 dcl rumu

kůru z 1 citronu

Postup

Ve velké míse promíchejte obě mouky a uprostřed utvořte důlek na kvásek. Droždí rozdrobte doprostřed připravené mouky, přidejte cukr a zalijte trochou vlažného mléka. Ponechte zhruba 10 minut stát než vzejde kvásek. Přidejte 3 žloutky, rozpuštěné máslo a postupně při zamíchávání přidávejte mléko. Záleží jakou máte mouku a kolik mléka nasaje. Raději mouky tedy přidávejte opatrně. Při spojení těsta zamíchejte rozinky, citrónovou kůru a část nasekaných mandlí a těsto dobře promíchejte. Velmi dobře těsto promíchejte, bude vám stačit alespoň 10 - 15 minut, dokud těsto nebude zcela hladké a nebude se lepit. Můžete použít i robota s nástavcem typu ,,hák".

Uhnětené těsto nechte vykynout v misce vysypané moukou na teplém místě asi hodinu. Po vykynutí těsto rozdělte na 9 stejných částí. Nejlepší je použít váhu, abyste dosáhli stejně velkých dílů. Ručně vyválejte ze čtyř dílů válečky na základ vánočky, zapleťte je do copu a potřete bílkem. Dále zapleťte cop ze tří válečků, položte na první cop a nakonec upleťte cop ze dvou částí. Vrchní část může být trochu delší, vánočku zakončíte tak, že svrchní copy zastrčíte pod vánočku zepředu i zezadu. Zakryjete tak všechny spoje.

Vánočku nechte ještě 30 minut kynout a zatím si rozpalte troubu na 175 stupňů. Před pečením vánočku potřete žloutkem, posypte mandlemi, a pečte přibližně 30 - 40 minut, dokud není těsto krásně zlatavé. Vánočku před podáváním nechte zcela vychladnout a jemně ji posypte práškovým cukrem.

Štítky: recepty vánoce
Zdroj: lapetit.sk

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Vybíráme dlažbu na terasu

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock