Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Vaječný likér

Vánoční čas si určitě nedovedeme představit bez stromečku, adventního věnce, cukroví, vánočky, tradičních koled a spousty pohádek. Dospělí si jistě rádi pochutnají i na dobrém vaječném likéru, který k Vánocům neodmyslitelně patří. Už jen zasednout v rodinném kruhu se skvělým jídlem, sklenkou něčeho dobrého a Vánoce můžou začít.

Vánoční čas si určitě nedovedeme představit bez stromečku, adventního věnce, cukroví, vánočky, tradičních koled a spousty pohádek. Dospělí si jistě rádi pochutnají i na dobrém vaječném likéru, který k Vánocům neodmyslitelně patří. Už jen zasednout v rodinném kruhu se skvělým jídlem, sklenkou něčeho dobrého a Vánoce můžou začít.

Vaječný likér, nebo koňak, jak chcete, je nejlepší si udělat doma. Pokud máte možnost sehnat si domácí vajíčka, tím lépe. Nádherná žlutá barva poctivých vajec a plná chuť žloutků jsou základem toho nejlepšího vaječného likéru.  Příprava je jednoduchá a pravdu rychlá.

Kousek historie

Víte, že byl tento nápoj oblíbený už ve středověku? Například ve Francii byl nazýván ,,lait de poule", v překladu ,,kuřecí mléko". V anglii jej nazývají ,,Egg Nogg" a nejspíš vznikl spojením slov vejce (egg) a grog. Vaječný likér byl velmi populární v Británii, hlavně v rodinách aristokratů. Vejce i alkohol byly suroviny, které byly v té době velice drahé a chudší lidé si proto vaječný likér museli odpustit. V 18. století si pak tento nápoj oblíbili i v Americe.

Ingredience

Na 1l budete potřebovat

500 ml slazeného kondenzovaného mléka

200 ml mléka

1 vanilkový lusk

5 žloutků

350 ml rumu

Postup

Do hrnce vlijeme mléko a kondenzované mléko, pečlivě do něj vyškrábneme zrníčka vanilkového lusku a vložíme do něj i celý vydlabaný vanilkový lusk. Můžeme použít i kapku vanilkového extraktu, ten má ale výraznou vůni, buďte tedy opatrní. Smíchané suroviny přivedeme k varu a chvíli vaříme. Poté vyjmeme vanilkový lusk a necháme vychladnout.

Připravíme si vodní lázeň a nad ní vyšleháme žloutky, do kterých za stálého míchání přidáme mírně vychladlou mléčnou směs. Mícháme dokud vše nezhoustne do požadované hustoty. Raději udělejte mléčný základ více hustý, rum likér zředí. Vše nechce vychladnou, až poté přilijte rum a vše spojte v jednotnou tekutinu. Rumu přidejte podle chuti, jak máte likér rádi. Uchovávejte ve sklenici se zátkou, nebo uzávěrem a podávejte chlazený. 

S vaječným likérem můžete vytvořit i spoustu dalších variací, můžete do základu přidat skořici, mandlový extrakt, nebo si vytvořit likér kávový, přidáním silného espresa. Tvořte, bavte se a kouzlete. Ale hlavně, užijte si klidné Vánoce, bez stresu a v pohodě. 

Štítky: recepty

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější projekty

Realizace interiéru Kozí

Rekonstruovaný byt na Smíchově

Návrh a realizace kuchyně Krásné

Byt v Rezidencii Blumentál

Usedlost na Monínci

Byt Cukrová

Sledujte nás

Nejčtenější články

Místo chaty mají vagón

Roubenka s moderní přístavbou a bio bazénem

Dům ze staré stodoly

Atriový dům s kamennou fasádou

Krásný dům kombinující tradici s modernou

Moderní dům pro děti

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock