Bydlení Přidáno: 13. 6. 2017

Unikátní spojení přírodních a moderních prvků

Autor: moje Bydlo.cz

V minulosti značně zanedbáván dům se postupně zbavuje přebytečných nánosů a odhaluje svá tajemství. Uvnitř vede dům dialog se světlem, je o průhledy a výhledech. Směrem ven zachovává charakteristiku původního levočského domu, děje se tak však bez zbytečné okatosti. Zároveň nerezignuje na přiznání všeho nového současnými architektonickými prostředky.

V minulosti značně zanedbáván dům se postupně zbavuje přebytečných nánosů a odhaluje svá tajemství. Uvnitř vede dům dialog se světlem, je o průhledy a výhledech. Směrem ven zachovává charakteristiku původního levočského domu, děje se tak však bez zbytečné okatosti. Zároveň nerezignuje na přiznání všeho nového současnými architektonickými prostředky.

Zadání projektu

Úkolem byla celková rekonstrukce objektu, změna dispozičního řešení a nahrazení nevyužitých půdních prostorů vestavbou obytného podkroví. Sanována byla fasáda a sklepní zdi pro jejich zvýšenou vlhkost a zatékání. Celý tvůrčí proces byl podporován oduševnělým klientem, vstřícností památkového úřadu a také místními mistry. Od stavbyvedoucího, přes truhláře až po uměleckých kovářů.

"Maštálka"

Ve chvíli zahájení projektu bylo každému jasné, že se nepůjde o všední projekt. Už během první návštěvy někdo z přítomných poznamenal ... vždyť je to "Maštálka", soudě podle původního vzezření bývalé jídelny.

Proběhlo pár úvodních setkání s klientem, kde se podpořil koncept dispozičního uspořádání nově navrhovaného řešení (z větší části paradoxně v protikladu s jeho původními úmysly) a začalo se projektovat. Následovaly přípravné a později i nezbytné bourací práce, kde se "náš" dům postupně zbavoval přebytečných nánosů zevnitř, tak i zvenku a dovolil postupně odhalovat svá tajemství. Základním cílem rekonstrukce se stalo nenucené hledání skrytých - původních kvalit domu, souladu s duchem samotného místa a města, jejich doplnění současnými požadavky na kvalitní a energeticky úsporné bydlení. Nerezignovanie na nové požadavky, učiněné současnými architektonickými prostředky.

V minulosti značně zanedbáván dům se postupně zbavuje přebytečných nánosů a odhaluje svá tajemství. Uvnitř vede dům dialog se světlem, je o průhledy a výhledech. Směrem ven zachovává charakteristiku původního levočského domu, děje se tak však bez zbytečné okatosti. Zároveň nerezignuje na přiznání všeho nového současnými architektonickými prostředky.

Architektura

Smyslem rekonstrukce bylo vytvoření životního prostoru pro rozrůstající se rodinu s malými dětmi (jedna z reakcí klienta při jedné z prohlídek rekonstruovaného přízemí byla: právě jsem si odkrokoval "vnitřní okruh", kde mohou moje děti dokola bez překážky běhat, je to přes 40 metrů, toto se mi líbí!).

Architektonické řešení přináší do všech podlaží velkorysé prostory, v přízemí co nejvíce vzájemně propojeny, s rozvážně navrženým nábytkem a potřebným zařízením, kde nic není navíc. Do objektu se, stejně jako původně, vstupuje z jižní strany - z ulice. Některé z vnitřních prostor se vizuálně a dispozičně propojili. Na vstupní halu navazují prostory kuchyně. Oproti se nachází nové dřevěné schodiště vedoucí do podkroví. Nalevo se nachází vstup do obývacího prostoru.

Kuchyně, jedna z hlavních místnosti domu, kde pulzuje rodinný život a skoro každodenní návštěvy (dům je v centru, "vidět" do něj z ulice, takže pro známé a sousedy není problém zastavit se na kávu ...) je také prostorem jídelny, komunikačním prostorem . Nejen v sociálním a horizontálním rozměru, ale i v rozměru vertikálním. Nad jejím středem ústí světlík protínající střechu, podkroví i trámový strop. Zprostředkovává bazilikální osvětlení hluboké místnosti, spojuje vzájemně obě podlaží. LED osvětlení integrované ve světlíku ve večerních hodinách prosvětlují pracovní část kuchyně a zároveň působí jako světelný prvek i v samotném podkroví.

Společenská zóna v přízemí je podpořena vytvořením velkorysé obývací místnosti v západní části, která využívá přímé spojení se zahradou. Dlouhá chodba, orientovaná ze strany od sousedícího domu, propojuje všechny prostory domu v rámci přízemí. Zpřístupňuje sociální zázemí a technickou místnost. Důležitou roli zde hraje schodiště vložené do původní volné příčné chodby. Nabízí obyvatelům domu průhledy z chodby přes podestu. Při výstupu schodištěm zas průhledy dolů do chodby. Prostor suterénu je využíván jako sklep.

V obytném podkroví se nachází rodičovská ložnice, dva dětské pokoje, koupelna a hala se světlíkem. Ložnice orientovaná do zahrady je doplněna o venkovní prostor - krytou terasu. Ze severní strany je prostor doplněn o vikýř, který obyvatelům domu poskytuje výhled na dominantu Levoče - Mariánskou horu.

Obytné podkroví je zastřešené zateplenou dřevěnou konstrukcí krovu. Tvarování střechy směrem k městu zachovává původní princip valbové střechy s přiznaným typickým prvkem - námetkom. Na západní straně došlo k úpravě z valby na štítovou stěnu jisticí terasou. Střešní plášť tvoří keramická tašková krytina v cihlové barvě. Vikýř a lem štítové části střešní konstrukce směrem k zahradě, jako novotvary jsou opláštěné krytinou RHEINZINK. Všechny vnitřní a vnější dveřní a okenní výplně byly vyměněny za nové dřevěné z masivního dřeva.

V rámci celkového ztvárnění interiéru se důraz kladl i na materiálovou a barevnou stránku ztvárnění stěn. Jedna z vnitřních stěn se diferencuje použitím speciální techniky matného štuku vždy v jiném barevném odstínu. Barva je zvolena tak, aby výsledek ladil s dřevěnými zaklepe, druhem podlahy nebo nábytkovým vybavením.

Původní v novém

V domě, během rekonstrukce, zůstalo mnoho zachovaných artefaktů a prvků. To, co se dalo použít, našlo v domě své uplatnění. Kamenné zdi a klenbové konstrukce se v suterénu vyčistili a vypieskovali. Kamenný nápis jednoho z původních majitelů našel své nové místo v intarzií do štukové stěny v kuchyni, části původních dřevěných trámů krovové konstrukce zase posloužily jako "nosiče" osvětlení ve sklepních klenbových prostorách, či jako součást vnější čas

Zdroj:  Foto: Peter Čintalan, DYNAMEET studio
Další články: