Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Unikátní rodinný dům

Unikátní rodinný dům

Dřevo vždy patřilo i bude patřit k nejvíce využívaným stavebním materiálům vůbec. Zcela dřevený dům byl postaven i v obci Sulzberg, která je známá svojí krásnou přírodou. Nejen proto byl dům stavěn s co největším ohledem na své okolí.

Pozemek, na kterém dům stojí, se od těch běžných liší. Na rozdíl od klasických stavebních pozemků jde spíše o svahovou hranu nacházející se mezi dvěma příjezdovými komunikacemi. Na druhou stranu poskytuje přenádherný pohled na hory, takže není divu, že si toto místo rodina se dvěma dětmi zamilovala. Velkou výzvou pro architekty byl šestimetrový výškový rozdíl pozemku, který se projevoval zejména v délce domu.

Čtyřpodlažní dům z místních materiálů

Juri Troye, architekt, jenž se projektu ujal, si dal za cíl, postavit dům s co nejnižší emisí oxidu uhličitého. Zřetel se bral i na energetickou spotřebu domu, ale i energetické a další náklady. Po několika diskuzích s rodinou architekt navrhnul stavbu domu pro rodinu a menší byt pro hosty. Šlo o alternativu k postavení dvou samostatných budov, což majitelé zprvu požadovali. Architekt dům dokonale začlenil do okolní krajiny, z výškového rozdílu udělal přednost. Tento rozdíl využil ke stavbě čtyřpodlažní budovy.

Byt pro hosty i dům pro majitele

Ve výšce horní příjezdové cesty architekt navrhl přízemí s vchodem do soukromé části domu sloužící výhradně pro rodinu. Tato část se dělí na dvě nejvrchnější úrovně domu. Za centrální část domu lze považovat schodiště, kolem něhož se točí veškeré obytné místnosti. Dolní příjezdovou cestou se dostaneme do bytu pro hosty, kam je přístup taktéž možný z přízemí. Díky tomu jsou byt pro hosty i bydlení pro rodinu propojeny, a přesto zvlášť. Vše kolem domu je inspirování dle vzoru tradičního multifunkčního lesního domu.

Unikátní rodinný dům

Severovýchodní a jihovýchodní strana domu je více uzavřená, fasádu zdobí fasáda z dřevěných šindelů. Otevřená západní strana domu je jakýmsi propojením s exteriérem. A to díky velkoformátovým oknům, které lze zasouvat a prostor tak propojit ještě víc. Celý dům je co nejvíce orientován ke zdroji denního světla tak, aby dům působil teple a přívětivě.

Kvalitní větrání domu

Co se týče větrání uvnitř domu, byt pro hosty je vybaven mechanickou ventilací prostoru, což zaručuje stále kvalitní vzduch uvnitř bytu. Rodinná část domu je pak odvětrávána okny, která jsou umístěna tak, aby se dosáhlo tzv. komínového efektu (jde o rychlou a důkladnou výměnu vzduchu). V zimním období signalizují čidla CO2 , kdy se mají okna automaticky otevřít. Díky tomu je v interiéru stále kvalitní vzduch a předchází se tak zbytečnému plýtvání energiemi. Během léta se čidla vypínají a větrání probíhá přirozenou ventilací během noci, kdy se okna samy otevírají i zavírají. Vše řídí automatický časovač. Díky této funkci je uvnitř domu stále čerstvý vzduch, který zajišťuje i stabilní teploty v těchto prostorech.

Energie z vlastních zdrojů

Energie domu jsou zajišťovány primárně z nahraditelných zdrojů – teplo je rozváděno nízkoteplotním podlahovým systémem. Pro dodatečné vytápění slouží kamna na dřevo z vlastního lesa. Ohřev užitkové vody je pokryt zejména termálními konektory. Místnosti jsou vytápěny pomocí dálkového tepla z místní výtopny na biomasu v Sulzbergu, která zajišťuje také ohřev zbývající potřeby užitkové vody. Mezi střešními okny jsou uspořádány solární kolektory pro přípravu teplé vody a kolem dokola fotovoltaické moduly k výrobě elektřiny. Během léta má dům dokonce i přebytek těchto energií.

Díky venkovnímu stínění se zabraňuje tomu, aby se dům během léta přehříval. Střešní okna jsou opatřena markýzami, které se během léta automaticky zatahují. Okna na západní straně domu kryje textilní stínění.

Konstrukce domu je z masivního dřeva – střecha i stěny pak z křížem vrstveného dřeva. Na vnější izolaci střechy a stěn byly použity dřevěné izolační desky. Fasáda je obložena smrkovými šindeli. Jako vnitřní obložení byly použity panely z masivního dřeva, opatřené bílou olejovou lazurou, aby zabránily zežloutnutí dřeva a propůjčily dřevu elegantní vzhled.

Zdroj: www.velux.cz

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Hnědá barva v interiéru

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Rady do malé zahrady

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock