Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Svůj byt si vytvořili ze starého skladu na kaviár

Býval to starý nevyužívaný sklad z roku 1884 nedaleko centra amerického New Yorku
Býval to starý nevyužívaný sklad z roku 1884 nedaleko centra amerického New Yorku

Kaviár na Manhattanu. I tak by se dal nazvat byt, který spolu s vámi nyní navštívíme. Pokud totiž mluvíme o kaviáru, tento byt ho nabízí hned dvakrát: obrazně jako synonymum kvality (v tomto případě té designové) i prozaicky, neboť v těchto pěkně zařízených prostorách byl svého času právě sklad kaviáru. Ten se v závodech s časem takto změnil.

Už na první pohled krmí tento prostor pozorovatelovy smysly výjimečnou chutí barev, tvarů, povrchů. Kaviár je kaviár. Cihla a repasované trámy zůstávají věrné minulosti. Moderní úpravy dřeva, jasné odstíny, současný i mimočasový nábytek namíchali aktuální designovou lahůdku. Přidejte originálně tvarované okna někde ze středu časové osy, což se postarají o proudy toho správného světla. A máte to. Jazýček vah se zastaví a dýchne na vás dynamická harmonie, z níž se vám nechce odejít.

Konverze starého skladu na kaviár v New Yorku

Mají ji na svědomí bohémský elegantní prvky plné moderní estetiky a přístupné originality. Zbytečně byste hledali jeden zvláštní prvek, protože zde mají vlastní designovou osobnost všechny. Ničemu však nepatří přívlastek ultra. Nové i původní je dost neobvyklé, ale této neobvyklosti není těžké rozumět. Výrazné barvy jako červená a zelenomodrá patřičně oživují mohutnost dřeva a kombinace hranatých i oblých tvarů dokazuje, že správně velká kapka pestrosti dovoluje interiéru nadechnout se života. Nic netřeba přehánět, minimalismus je fajn, ale jeho koketování s uniformitou a chladem nemusí každého právě okouzlit. Takže jestli se zadíváte na koberec nebo zvednete oči ke stropu, rastry a vzory si vyžádají vaši pozornost.

Díky konstrukci původního objektu s vysokými stropy nabízí velkorysý prostor
Díky konstrukci původního objektu s vysokými stropy nabízí velkorysý prostor
Foto: Albert Vecerka

Podobný princip se odrazil ve "vstupním pásmu" - skříň se intenzivně zčervená, když na ni upřete svůj zvědavý pohled a prostor pod schodištěm s radostí předvede praktické lamelové řešení, co spojuje, odděluje a zaujme najednou. Aby toho nebylo málo a prezouvací zátiší se mohlo pyšnit silným charakterem, zůstala kovová inspirace z nebytové minulosti a přibyla měkká žíhaná poduška. Pro tento byt výstižná kombinace.

Přečtěte si také

Romantické industriální podkroví

Tento romantický industriální podkrovní byt funguje souhrou různorodých užitých materiálů a stavebních prvků – ať už jsou to betonové stěny, dřevo, omítnuté cihly, klenutý strop či ocelové rámy u…

Pokud se vybereme opačným směrem, tedy po schodech nahoru, dostaneme se tomuto bydlení opravdu pod kůži. Přesněji řečeno pod sklo. Působivou zimní zahradu ústící na sluncem zalitou otevřenou střechu drží staré trámy, které předtím kralovaly v jiné části této stavby. Takový pohled má v městské bytové džungli cenu zlata nebo "alespoň" pár desítek tisíc dolarů a pár minut relaxu po náročném dni.

Terasa s výhledem na město - Tribeca Loft
Terasa s výhledem na město - Tribeca Loft
Foto: Albert Vecerka

Ale vraťme se na zem. Pokud jste si nestihli všimnout jídelny nebo se vám nelíbil výhled shora, napravme to. Symbióza cihly a dřeva je osvědčený trik, ale koberec ten ho dostatečně ozvláštnil. Spolupráce studených a teplých tónů přináší své ovoce. To se v jídelně doslova hodí. Jídelna by byla bez kuchyně však jen chudou příbuznou. Střídačka tyrkysové s červenou pokračuje i zde, a to svou teplou, krvavě ohnivou variantou. Materiály jsou méně syrové, což je na místě, kde se občas vaří, nejen praktické. Dokonce i zlatý lesk se sem vetřel. Možná byste ho nečekali, ale jelikož se příliš neroztahuje, výborně zapadl a zasvítil.

Ani poslední okamžiky v tomto prostoru nepokazí první dojem. Stejný styl, jaký zkrášluje obyvatelům dny, jim zpříjemní i noční odpočinek. Noční optiku si přece jen ještě na chvíli necháme a vrátíme se do exteriéru. Tak co? Vyplatilo se?

Foto: Albert Vecerka
Zdroj: www.andrewfranz.com

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Hnědá barva v interiéru

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Rady do malé zahrady

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock