Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Studenti architektury navrhli dům pro bezdomovce

Studenti architektury navrhli dům pro bezdomovce

Studenti oboru architektury z Yale University vytvořili v New Haven v Connecticutu budovu využívající prefabrikovaných konstrukčních prvků, která má sloužit lidem bez domova.

Projekt domu jako výsledek univerzitního programu

Studenti navrhli budovu v rámci univerzitního projektu s názvem Jim Vlock First Year Building, který existuje už od roku 1967. Tento program zahrnuje projektování a výstavbu nízkorozpočtových domů v New Haven ve městě Yale. Pro studenty prvního ročníku architektury je povinností se tohoto programu účastnit, jelikož je součástí učebních osnov školy. Současný dům pro bezdomovce představuje už 50. projekt, který program dokončil. Prací minulých studentských ročníků byl například cedrový dům v okrese West River. První stavbu v rámci tohoto univerzitního programu zahájil Charles W. Moore, děkan architektury v letech 1965 až 1971 ve spolupráci se členem fakulty Kentem Bloomerem. V roce 2009 byl tento program přejmenován na Jim Vlock First Year Building podle Jima Vlocka, který program sponzoruje. Na univerzitních webových stránkách programu lze nalézt zadání projektu, podle kterého měli studenti vytvořit nákladově efektivní, flexibilní budovu využívající replikovatelnosti materiálu. Na jaře byli studenti rozděleni do týmů pověřených předložením konečného návrhu. Z těchto návrhů vzešel jeden, jehož stavba začala v létě. Většina budovy byla postavena pomocí prefabrikovaných prvků včetně vnějších a vnitřních stěn, střešních panelů, podlahových sestav a oken, které byly vyrobeny ve skladu na Yale's West Campus.

Studenti architektury navrhli dům pro bezdomovce

Otevřenost i soukromí

Dům obdélníkového půdorysu s rozlohou 92 metrů čtverečních byl postaven na pozemku v ulici Adeline Street ve čtvrti Upper Hill. Budova oděná v bílém cedru je pokryta ostře řezanou sedlovou střechou. Okna směřující do ulice působí dojmem, že jsou jakoby vytlačována ven, což má vyvažovat jak potřebu otevřenosti budovy vůči okolí, tak její potřebu soukromí. V přízemí sídlí studio a horní patro zabírá bytová jednotka se dvěma ložnicemi. Interiér tvoří světlé pokoje s vysokými stropy. V dolní části jsou použity betonové podlahy, v obytné části dřevěné. Přední část domu je lemována podlouhlým vyvýšeným boxem se zasazenými květinami a ozdobnými keříky. "Jsme přesvědčeni, že architekti a designéři hrají důležitou roli při řešení mnoha kritických problémů naší doby, včetně nedostatku cenově dostupného bydlení. Doufám, že tento projekt pomůže dále rozvíjet dialog o tomto problému v New Havenu.", řekla děkanka fakulty architektury Yale University Deborah Berkeová.

Partnerství s neziskovou organizací

Toto celoroční bydlení je prvním domovem postaveným v rámci pětiletého partnerství s místní neziskovou organizací Columbus House, která se stará o bezdomovce. Organizace vybírá do domu dva nájemce – jednoho zaměstnance do studia a malou rodinu do horního bytu se dvěma ložnicemi. Zároveň pomáhá nájemcům pokrýt část nájemného, ​​zbytek si musí doplatit sami. "Cílem naší neziskové organizace je ukončit bezdomovectví, což řešíme tak, že se snažíme tyto lidi ubytovávat. Každá bytová jednotka, kterou vytvoříme navíc k cenově dostupnému bydlení v New Havenu, nám pomáhá přiblížit se k tomuto cíli.", uvedla vedoucí stejnojmenné organizace Alison Cunningham.

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Hnědá barva v interiéru

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Rady do malé zahrady

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock