Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Moderní střecha s integrovanými solárními panely

Moderní střecha s integrovanými solárními panely

Účinným, ale nepříliš estetickým fotovoltaickým panelům, roste nová konkurence. Na český trh byl totiž uveden speciální střešní systém Lindab SollarRoof, který má v sobě integrovány vysoce účinné, ale i absolutně nenápadné sluneční panely vyrábějící energii.

Inovativní solární tašky ze Švédska

Společnost Lindab, přední světový designér, výrobce a prodejce střešních krytin a okapových systémů z prvotřídní švédské oceli, předběhla Elona Muska. Ten přišel s designem solárních střešních tašek už před lety, po jeho nápadu však na českém trhu není vidu ani slechu. A tak pro všechny, kteří se setkali s odporem architektů vůči příliš nápadným fotovoltaickým panelům anebo s jasně danými pravidly památkové péče, je tu novinka ze Švédska. Její velké plus tkví především v tom, že splňuje jak požadavky na estetičnost, tak na ekologicky udržitelnou výstavbu, a to včetně úspory nákladů. Solární panely od společnosti Lindab nejsou totiž na střeše vůbec patrné, jejich montáž je přitom obdobně nenáročná jako v případě běžných lehkých střešních krytin. Právě z bohatých zkušeností ohledně vývoje, výroby a montáže takových elegantních střešních krytin čerpá i solární střecha ze Švédska. Jen k tomu všemu navíc přidala i nejmodernější technologie v oblasti získávání sluneční energie.

Moderní střecha s integrovanými solárními panely

Solární střecha s nejmodernější technologií CIGS

Plně funkční a komplexní solární systém vzniká díky tomu, že už při výrobě jsou do falcované střešní krytiny Lindab Seamline a profilované krytiny Lindab SRP Click integrovány tenkovrstvé solární panely. Ty mají tloušťku pouhé 2 mm a jejich hmotnost činí 2 kg na 1 m2, takže nezatěžují střešní konstrukci. Všechny tyto speciální solární panely jsou navzájem propojeny a bezpečně zajištěny proti povětrnostním vlivům. Solární panely v rámci systému Lindab SolarRoof využívají nejmodernější technologii CIGS (Copper-Indium-Gallium-Selenide), která dokáže zajistit vysokou účinnost získávání energie z několika spekter slunečního záření. CIGS má také toleranci vůči zastínění a využívá i pro oko neviditelné záření. Výhodou těchto slunečních panelů oproti těm křemíkovým pak je, že mají v nepříznivém počasí o 20-30% vyšší výkon, díky čemuž jsou ideální pro celoroční využívání. Panely jsou přitom řízeny inovativním fotovoltaickým měničem, který tvoří spolu s tzv. optimizérem velice flexibilní systém s kontrolou na úrovni jednotlivých panelů. Tento optimizér je totiž instalovaný přímo na střeše, kde se stará o maximální možný výkon a regulaci každého jednotlivého panelu. Díky tomu pak dochází ke zvýšení těch panelů, které právě nejsou ve stínu. Optimizér má spolu s měničem také důležitou bezpečnostní funkci. Funguje totiž mimo jiné jako bezpečnostní vypínač stejnosměrného proudu, takže zajišťuje i účinnou protipožární ochranu.

Moderní střecha s integrovanými solárními panely

Praktická stránka integrovaných solárních panelů

Vedle již zmíněných výhod střechy s integrovanými solárními panely jsou tu ještě další. Patří k nim například absence ventilátorů u měniče, který tím pádem poskytuje tichou a efektivní konverzi stejnoměrného proudu, který převádí na střídavý. Vyrobená energie pak směřuje přímo do hlavního rozvaděče v domě. Tam ji lze využít k nabíjení různých zařízení včetně elektromobilů. Veškerá přebytečná energie směřuje naopak do akumulační baterie, distribuční sítě nebo do virtuálního úložiště. Nejen z tohoto hlediska tak integrované solární panely šetří finanční náklady. Samotnou elektroinstalaci sice musí odborně provést elektrikář, s jednoduchou montáží se však žádné další náklady nepojí. Další výhodou solárních panelů s nejmodernější technologií CIGS je rovněž jejich vysoká životnost a téměř žádná údržba. Oproti následným úsporám získaným z výroby vlastní energie jsou navíc náklady na pořízení této speciální střešní krytiny zcela minimální.

Solární panely od společnosti Lindab využívají řady chytrých technologií, přesto ale nezanedbávají estetickou stránku. Jejich elegantní černý vzhled je jako stvořený pro domy s vysokými architektonickými nároky. Hodí se jak pro novostavby, tak pro budovy v památkově chráněných oblastech.

Zdroj: www.lindabstrechy.cz

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Vybíráme dlažbu na terasu

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Rady do malé zahrady

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock