Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Současné bydlení v klášteře bez řehole a askeze

Při bydlení v tomto klášteře nemusí být člověk mnich ani jeptiška ani dodržovat přísnou řeholi. A zdaleka mu tu nehrozí, že bude obývat holou a střídmě zařízenou klášterní celu. V podstatě má tohle luxusní bydlení do našich představ o klášteře hodně daleko. Přesto jsou tu nesmazatelné a znovu objevené stopy po historii cítit nejen z fresek a masivních dřevěných stropních trámů, ale i z celkového genia loci.

Při bydlení v tomto klášteře nemusí být člověk mnich ani jeptiška ani dodržovat přísnou řeholi. A zdaleka mu tu nehrozí, že bude obývat holou a střídmě zařízenou klášterní celu. V podstatě má tohle luxusní bydlení do našich představ o klášteře hodně daleko. Přesto jsou tu nesmazatelné a znovu objevené stopy po historii cítit nejen z fresek a masivních dřevěných stropních trámů, ale i z celkového genia loci.

Ti architekti* odhalili historické fresky

Klášter ze 17. století v rezidenci Little Monastery nedaleko centra Prahy skrytý pod Strahovem sdružuje několik desítek bytů uspořádaných kolem vnitřního nádvoří. Ateliér ti architekti se rozhodl zrenovovat jeden z těchto bytů, přičemž se architektům podařilo odhalit nečekaně zachovalou stopu po historii. Jelikož objekt již jednu renovaci v 90. letech absolvoval a byl tu umístněn hotel, architekti museli byt zbavit nánosů sádrokartonu. Při sundávání sádrokartonových podhledů z důvodu odkrytí trámového stropu, kdy se díky sondám zjišťovalo, v jakém stavu se trámy nachází, čekalo na architekty úžasné překvapení. Podařilo se jim odhalit fragmenty fresek, což byl zásadní moment celého procesu, který určil další směřování projektu. "Od té chvíle jsme k tomuto projektu přistupovali zcela jinak. Najednou jsme měli téma, které jsme zatím hledali. Neřešili jsme už jen to, jak vypadá kuchyň nebo sedačka. Začali jsme řešit to, jak kuchyň ovlivní vyznění fresek a naopak," dodává jeden z autorů návrhu Martin Machů.  Přizvaní restaurátoři 6 až 8 týdnů pracovali na znovuobjevení původní podoby fresek a zrestaurování stropu a díky jejich práci je nyní obojí viditelným odkazem na klášterní duši objektu. Původní zadání majitelů, aby byt oplýval bílou kuchyní s ostrůvkem a velkým jídelním stolem pro šest lidí, se tak vlivem odhalených historických skutečností pozměnilo a posunulo do zcela nových rozměrů. "Byli jsme na sebe s klientem správně naladěni a inspirovali se navzájem. On sám by si na začátku nedokázal takovýto výsledek představit. Dnes se už zase naopak nedokáže ztotožnit se svou původní představou," takto popisuje spolupráci s klientem Martin Machů.

Harmonie historických prvků s moderním vybavením

V bytě o rozloze 100 metrů čtverečních se snoubí historické prvky s moderním vybavením i doplňky, přičemž paleta barev je spíše střídmá od černé použité na kuchyňských dvířkách vyrobených z desek pokrytých betonovou stěrkou po přírodní barvu dřeva u podlahy, dubového jídelního stolu či masivní desky z exotického dřeva v koupelně. Jak řekl Martin Machů: „Nechtěli jsme vytvořit skanzen, a tak jsme původní prvky kombinovali se současným designem. Líbí se nám harmonický kontrast, který takové spojení vytváří.“  Nebylo jednoduché dosáhnout toho, aby tu spolu „nebojovalo“ staré s moderním či aby nové nepřekáželo původnímu a naopak. Výsledek renovace ale dokazuje, že se povedlo vše vkusně sladit, a tak si tu historické fresky spolu se stropními trámy lebedí nad současnými materiály, jako je beton, sklo a nerez. „Líbí se nám, když na první pohled poznáte, co bylo v prostoru dřív a co je naopak nové,“ říkají stavitelé.

Při bydlení v tomto klášteře nemusí být člověk mnich ani jeptiška ani dodržovat přísnou řeholi. A zdaleka mu tu nehrozí, že bude obývat holou a střídmě zařízenou klášterní celu. V podstatě má tohle luxusní bydlení do našich představ o klášteře hodně daleko. Přesto jsou tu nesmazatelné a znovu objevené stopy po historii cítit nejen z fresek a masivních dřevěných stropních trámů, ale i z celkového genia loci.

Původní podlahy prošli broušením a naolejováním, dubový jídelní stůl od ateliéru Vjemy v obývacím pokoji poskytuje dostatek prostoru pro více hostů, kteří se mohou uvelebit na židle od Vitry a Kartellu. Podle architektů je stůl srdcem dění v domácnosti. Světla dodala firma Brokis a umělecká díla vybrali majitelé. Interiér si hledí i detailů, a tak je celý byt opatřen vypínači ze série 1930 od firmy Berker, které navozují retro dojem a jejichž srovnatelnou verzí je vybavena i brněnská vila Tugendhat. Nábytek vyráběný na míru bytu je vizitkou dílny Devoto. Úžasné je provedení kuchyňského ostrůvku, který je pokrytý nerezem v úpravě supermirror a díky tomu zrcadlí trámový strop i okolní prostor. Jak uvedli architekti Anna Holešovská a Martin Machů: „Chtěli jsme potlačit jeho hmotu tak, aby byl neviditelný.“ Ložnice nacházející se v místě původní kaple je závěsem oddělitelná od menší místnosti ve výklenku, kde lze na fotografiích vidět dětskou postýlku, která ale zatím slouží spíše jako pracovna. Lampy v ložnici jsou dílem firmy Lampe Gras a ve vedlejší místnosti je pověšeno originální svítidlo Soap od Bommy.

Dvě koupelny, dva různé světy

Byt disponuje dvěma koupelnami, které jsou zcela rozdílné. Stěny jedné z nich jsou pokryty Betonepoxem, moderním povrchem dokonale imitujícím betonovou plochu od společnosti Němec, a na masivní desce z exotického dřeva, která skvěle odolává vlhkosti, je posazeno umyvadlo od firmy Gravelli. Jak říkají architekti: „V surovosti se (masivní deska) doplňuje s neopracovaným betonem na zdech.“ Druhá koupelna je v duchu kontrastu černé a bílé, kde se bílá barva na obkladech doplňuje s černými vodovodními bateriemi, ze kterých se kvůli těžkostem se sháněním stala téměř nejdražší věc v bytě. Dominantou prostoru je zrenovovaná vana  ze 30. let, kterou architekti zakoupili v bazaru. Podlaha je z teakového dřeva s voděodolnou úpravou. Byt je oddělen pouze dvěma dveřmi, které jsou původní, přičemž jedny z  nich vedou do pokoje pro hosty, který čeká v budoucnu proměna v dětský pokoj, protože rodina se mezitím rozrostla. Architekti berou tuto proměnu jako výzvu a už se na další práce v tomto bytě těší, protože, jak sami říkají: „Máme rádi, když je interiér taková skládačka. Něco vezmeme od majitelů, něco koupíme, něco seženeme v bazaru.“ V „klášterním bytě“ se jim toto kombinování a ladění povedlo v nebývalé míře. No, uznejte sami.

*Studio ti architekti představuje volné sdružení architektů, inženýrů a umělců, kteří se zabývají architekturou, stavitelstvím a designem. 

Štítky:
Zdroj: www.bydlo.cz/ti-architekti/bydleni-v-klastere

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejlepší projekty

Vila na venkově

Dřevostavba Easy 48

Bungalov ve svahu pro mladou rodinu

byt Dělnická

Barevný interiér

Hravý a útulný domov

Sledujte nás

Nejčtenější články

Opravila dům po prarodičích a zachránila tak desítky vzpomínek

Bývalý statek z roku 1850 po kompletní rekonstrukci

Roubenka s moderní přístavbou a bio bazénem

Namísto dřevostavby bydlí ve zrekonstruované sýpce

Okouzlující mezonet ve Švédsku

Originální adventní věnce