Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Skandinávský interiér

Skandinávský interiér

Minimalismus, kontrasty, přírodní materiály, bílá a černá. Tak se vyznačuje skandinávský design posledních let a tento trend v bydlení neustává, spíš právě naopak. V čem je jeho síla a proč si ho lidé tak zamilovali?

Naprostá univerzálnost. Také tak by se dalo mluvit o severském stylu bydlení. Právě seveřané udávají směr evropskému designu a neustále inspirují novátorským přístupem k volbě a kombinaci materiálů a barev. Výhodou jejich nápadů je to, že jsou aplikovatelné do bytu, domu, hodí se do jakéhokoli města nebo na vesnici. Právě této univerzálnosti si jsou vědomi majitelé bytu ve varšavské čtvrti Mokotów. Prostor o velikosti více než 90 m2 se dočkal rozsáhlé rekonstrukce. Mladý pár žil v bytě, který zdědil po rodičích už 8 let. Protože se jim v této části Varšavy líbilo, nechtěli se stěhovat jinam. Byt jim ale přestal vyhovovat. Ukázalo se, že řada věcí je v něm nefunkčních a prostor není využitý tak, jak by mohl. Když se majitelé dozvěděli, že čekají potomka, bylo rozhodnuto, že musí s bytem něco udělat. Jak moc byli radikální?

Skandinávský interiér

Stěny musely pryč

Většina z nás, kteří nemáme architektonické vzdělání se snaží využívat prostor, který je nám daný. Poradíme si s tím, kam umístit stůl, kde bude postel nebo pohovka. Málokdo je ale tak radikální, aby dokázal zcela změnit dispozice bytu, zbourat příčky a nenechat zcela nic na svém původním místě. Také majitelé varšavského bytu raději povolali do služby odborníka, aby jim řekl, co si mohou dovolit. A bylo to dobře. Profesionálové z ateliéru Soma architekci se nebáli velkých změn a tak zbourali hned několik zdí, aby rodině otevřeli jejich společný prostor a navíc do něj pustili víc denního světla. Podařilo se jim také výrazně zvětšit koupelnou, kam se vešla vana i sprchový kout. Z bývalého vybavení v bytě nezůstalo nic. Dokonce i podlahy byly vytrhány a dočkaly se nové povrchové úpravy. Majitelé mají rádi přírodní materiály a tak se dřevěná podlaha ze širokých parket ukázala jako ideální volba. Dalším velmi důležitým krokem pro lepší životní komfort bylo zničení zcela neužitečných podhledů v bytě, které pouze ubíraly prostor a světlo.

Skandinávský interiér

Čistota stylu vyvolává dojem harmonie

Jak už bylo řečeno, v zařízení bytu je jasně patrná inspirace současným skandinávským designem. Najdete zde proto omezené spektrum barev, kterému vévodí bílá, šedá a černá. Právě tyto odstíny dodávají interiéru punc elegance. S chladnými odstíny a materiály je pak v kontrastu všudypřítomné dřevo a také textílie a kožešiny. Důležitým atributem, na kterým si dali architekti záležet, jsou světla. Od moderních žárovek na šňůře nad pracovní deskou v kuchyni, přes stojací lampy a stolní lampičky, až po šikovně umístěná bodová světla, která prosvětlí i ten nejtmavší kout bytu. Z obývacího pokoje, který je šikovně propojen s jídelní částí, ale také kuchyňským koutem, se dostanete velkými francouzskými okny na terasu. Prosklený roh bytu pouští do interiéru tolik potřebné denní světlo a díky němu si mohli majitelé dovolit pořídit nábytek černé barvy, nebo v tmavých odstínech šedé.

Skandinávský interiér

Skříně nejsou potřeba

Do bytu vejdete dlouhou chodbou, která je využitá do posledního centimetru. Celá jedna stěna je totiž vlastně obří vestavěná šatní skříň, doplněná o menší skříňky a šuplíky. Díky tomu, že je vše v bílé barvě a také úchytky jsou transparentní, na první pohled si masivních úložných prostor ani nevšimnete. V dalších místnostech už proto nebylo nutné přemýšlet o dalších velkých skříních a tak jsou pokoje odlehčené a vzdušné. Podobně vzdušná a subtilní je také kuchyňská linka. Je zde jen minimum závěsných skříněk, doplněné o  otevřené police. Praktický barový pult pak majitelé využívají pro rychlé občerstvení. V bytě ještě najdete jednoduše a útulně řešenou ložnici, pokoj pro hosty a dětský pokoj, který již čeká na svého malého majitele.

Zdroj: www.soma-architekci.pl

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Vybíráme dlažbu na terasu

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock