Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Skandinávské bydlení

Skandinávské bydlení

Snadno rozpoznatelné a stále populárnější je bydlení ve skandinávském stylu. Získává si stále více příznivců i v našich krajínách. A není divu. Čistý a svěží design, neutrální bílá a masivní dřevo. To jsou jedny z mála charakteristik tohoto oblíbeného stylu. Pojďme se dnes podívat na jednu realizaci bydlení v severském duchu.

Tři a pes

Každý interiér ve skandinávském duchu může vypadat jinak. Některé překypují doplňky a vzory, jiné jsou čisté a velmi jednoduché. Projekt o kterém je dnes řeč vytvořilo polské studio Architektownia. Jedná se o dům v blízkosti polské Poznaně, který obývá 3 členná rodina se psem.

Dům má v souhrnu 120 m2 a poskytuje dostatek místa pro všechny své obyvatele. Architekti vycházeli z přání majitelů a vytvořili jim tak bydlení přesně na míru. Majitelé jsou milovníci rostlin a přáli si domov v duchu neutrálních barev, různých textur a dřeva. Architektonické studio se komplexně zabývalo celým procesem realizace, od vytvoření návrhu až po dokončení a vybavení nábytkem. Návrh tak dopadl přesně jak měl, bez zbytečných kompromisů.

Jak vnést do prostoru dynamiku

Prostor domu je rozdělen na společenskou a soukromou část. V přízemí domu se nachází obývací pokoj s kuchyní a jídelním koutem, ze kterého je vstup posuvnými dveřmi přímo na zahradu. Díky velkým oknům vstupuje do interiéru dostatek světla. Místnosti jsou velké, prostorné a díky efektním dřevěným deskám se místnost ještě prodlužuje a linie dřeva vytváří potřebnou dynamiku. K šedým obkladům je masivní dřevo příjemným kontrastem. Hřejivě působí světlé masivní podlahy a celek doplňuje bílý nábytek z lamina.

Rozhodně zde nenajdete přehnané množství doplňků a zbytečností. Přáním bylo schovat vše potřebné do úložných prostor. Takové řešení je vhodné pro snadný úklid, zvláště když mají majitelé děti a pejska. Svěže a jednoduše je vyřešena obývací stěna, kterou tvoří pouze nízké skříňky, na které si majitelka postavila své oblíbené květiny. Televize je prakticky zavěšena na zdi pohyblivou konzolou. Zajímavým prvkem je osvětlení okolo televize, které takřka splývá s šedým obkladem.

Skandinávské bydlení

Bezúchytkové otevírání dvířek

Nad jídelním stolem se snášejí subtilní kovová svítidla a rozbíjejí horizontální polohu místnosti. Kuchyň je velmi prostorná a je rozdělena příčkou se sklem uprostřed. Pro zachování čistých linií architekti nepoužili klasické úchytky, ale pouze uchycení vybráním hran a dotykové otevírání pomocí ,,push" systému, u horních skříněk. V příčce jsou schovány veškeré kuchyňské spotřebiče a jsou tak ihned po ruce. Magnetický nátěr zástěny umožňuje umístění magnetků a poznámek.

Skříně až do stropu

Ze zádveří se dřevěným schodištěm vchází do druhého patra, kde je ložnice majitelů, dětský pokoj a koupelna. Každý schod je navíc osvětlen LED pásky. Úložné prostory jsou často vestavěné a velmi nenápadné, jako tomu je v chodbě přízemí.

Ložnice majitelů se nese v šedých tónech v kombinaci se světlým dřevem a bílou výmalbou. Díky skříním až ke stropu je zde dost místa k ukládání. Pokoj pro dítě se zatím obejde bez pracovního stolu, zatím slouží hlavně jako herna a místo ke spaní. Krásně vypadají malby hor na zdech pokojíčku. Svého malého obyvatele zanesou daleko do přírody a budí v něm fantazii. V pokoji pro dítě jsou také vysoké skříně k ukládání. Díky neutrálním tónům nábytku se pokoj v budoucnu může měnit tak jak si bude malý obyvatel přát.

Chodba v patře na první pohled působí velmi velkoryse, díky zrcadlu přes celou stěnu. V domě nechybí samostatná toaleta a prostorná koupelna s vanou i sprchou a další toaletou.  

Bydlení ve skandinávském stylu tedy může mít mnoho podob. A jak se líbí tento dům vám?

Zdroj: architektownia.pl

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Vyvýšené záhony ocení i milovníci okrasných rostlin

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Vybíráme dlažbu na terasu

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock