Bydlení Přidáno: 25. 1. 2018

Sen o moderním bydlení v bažinaté krajině

Stavba tohoto domu byla pro architekty velmi specifickou, jedinečnou, ale také hodně náročnou výzvou, které se postavili hrdě čelem. To dalo vzniku tomuto krásnému domu stojícímu v atraktivní, leč bažinaté krajině, který navíc stojí v plném souznění s přírodou. Pojďte se s námi podívat na to, jak tento dům vznikal.

Stavba tohoto domu byla pro architekty velmi specifickou, jedinečnou, ale také hodně náročnou výzvou, které se postavili hrdě čelem. To dalo vzniku tomuto krásnému domu stojícímu v atraktivní, leč bažinaté krajině, který navíc stojí v plném souznění s přírodou. Pojďte se s námi podívat na to, jak tento dům vznikal.

Odvodnění půdy bylo nutností

Ačkoliv je konečný výsledek realizace opravdu krásný, cesta k němu nebyla nejjednodušší. Mladý pár, který si chtěl nechat postavit prostorný rodinný dům, disponoval krásným pozemkem v Polsku, který byl bohužel příliš bažinatý. Proto bylo třeba půdu důkladně odvodnit, a získat tak plochu vhodnou pro stavbu domu. Druhým kritériem byla výstavba chodníčku pro drobná zvířata, která přes tento pozemek migrují do okolní přírody. Celého projektu se ujalo architektonické studio Metaforma, které po celou dobu navrhování i při samotné stavbě úzce spolupracovalo s přáními majitelů. Díky této vzájemné důvěře byli architekti schopni rychle reagovat na připomínky klientů a také jim ukázat, jak bydlet nejen přírodně, ale i moderně.

Dostatek světla je nutností

Dům se nachází v ochranném pásmu přírodní krajiny. Blízkost přírody přiměla návrháře k vytvoření geometrického a pevného materiálu, použitého současně se dřevem. Tělo budovy je tvořeno dvěma protínajícími se kostkami. Obytná část domu se nachází ve větší, garáž s posilovnou v menší. Jedním z nejdůležitějších aspektů bylo co nejlepší osvětlení budovy, což se povedlo díky dobře umístěným oknům.. Fasáda byla pokryta černým nátěrem s chladnými pigmenty a opatřena ochranou proti biologické korozi. Speciálním způsobem, který firma Metaforma použila, je použití otevřeného kompozitního trámového systému pro černé lakované vertikální lišty a černé příčné nosníky. Dřevotřískový kompozit, který byl vybrán místo přírodních materiálů, nevyžaduje další impregnaci. To vše vytváří zajímavý trojrozměrný efekt. Tmavé detaily ve formě kovových okenních krytin a zábradlí důsledně doplňují koncept celé stavby.

Stavba tohoto domu byla pro architekty velmi specifickou, jedinečnou, ale také hodně náročnou výzvou, které se postavili hrdě čelem. To dalo vzniku tomuto krásnému domu stojícímu v atraktivní, leč bažinaté krajině, který navíc stojí v plném souznění s přírodou. Pojďte se s námi podívat na to, jak tento dům vznikal.

Prostor nejen na bydlení, ale i práci

Úkolem domu není jen funkce pro bydlení, ale také pro práci a odpočinek. V interiéru bylo použito stejných materiálů jako venku, což dohromady tvoří harmonický celek. Podlahové parkety a dveře jsou v barvách světlého dřeva. Truhlářské výrobky, radiátory, kliky a sloupky jsou navrženy v černé barvě. Zavedení šedých dlaždic různého rozložení zdůraznilo rozdělení pokojů. Kontrastní barvy byly přidány v měkkých doplňcích, jako jsou pohovka nebo polštářky. Kromě toho byly navrženy odstíny granátového jablka pro jednotlivé kusy nábytku.

Posezení ve vlastním vinném sklepě

Jedním z mnoha zajímavých řešení uvnitř domu jsou kobercové schody s osvětleným madlem a černými pruty sloužícími jako zábradlí. Dalším zajímavým detailem je velká knihovna v obývacím pokoji. Architekti také naplánovali neobvyklý vinný sklípek. Konstrukce pro skladování lahví se skládá z dřevěných kolíků umístěných mezi řadami cihel na stěně místnosti. V tmavé místnosti můžete cítit chuť vybraného nápoje a současně obdivovat všechny dostupné sbírky vizuálně vynásobené zrcadlem na konci místnosti.

Kuchyňský kout protíná a odděluje dvě funkce – pro stolování i volný čas. Použití kuchyňského ostrova dovoluje pracovat v kuchyni a zároveň umožňuje výhled do okolí. V domě je také místo ke cvičení, které je vášní majitelů. Umístění posilovny v přízemí umožňuje umístění těžkého vybavení na podlahu.

Blok budovy byl navržen tak, aby oddělil soukromou a veřejnou zónu. Kancelář má samostatný vchod, který eliminuje problém přerušení každodenního života obyvatel.

Zdroj:  metaforma.org
Další články: