Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

S citem rekonstruovaný vinohradský byt

S citem rekonstruovaný vinohradský byt

Sehnat v Praze vyhovující byt za přijatelnou cenu, to není žádný med. Mladý pár však po únavném hledání přece jen našel jeden, který se stal jejich novým domovem. Nachází se v pražském činžovním domě z roku 1889 a díky trpělivosti a citu svých nových majitelů mu byla navrácena elegance secesního měšťanského bydlení.

Rekonstrukce s citem pro staré časy

Když se čerství majitelé za pomoci architekta vrhli do náročné proměny svého nového bytu, toužili zachovat co nejvíce jeho cenných historických prvků. K těm patří například secesní dvoukřídlé dveře, které propojují ložnici s obývacím pokojem a kuchyní. Protože byly původně zazděné, vyžadovaly důkladné restaurování. Tím si prošly i původní vstupní dveře - této se práce se přitom chopil sám majitel. S citem pro další proměňování bytu postupovala i jeho partnerka, která shodou okolností pracuje jako stylistka, a tak má k zařizování bydlení přirozený talent. A protože hlavním cílem rekonstrukce bylo ponechat bytu jeho starou duši, majitelé se s pečlivostí sobě vlastní věnovali každému původnímu prvku zvlášť. Pokud bylo zařízení zničené až příliš, zvolili věrné kopie nebo zařízení, které odpovídalo tomu dobovému. Co se týče parketových podlah, ty jsou například seskládány tak, jako to bývalo běžné na přelomu 19. a 20. století. Pro větší autentičnost však majitelé vybrali třetí jakost s žádoucími nedokonalostmi, které spíše odpovídají vzhledu původních parket. byt vzdává hold dřevu napříč interiérem, a to především nábytkem vyrobeným přímo na míru.

Prostorný, světlý a chytře řešený byt

Po rekonstrukci se celý interiér bytu neskutečně otevřel a prosvětlil. Z původních tří menších pokojů vznikl velkorysý obývací prostor s kuchyní a dostatečně velká ložnice s přilehlou šatnou, z níž se vchází do koupelny se sprchovým koutem a volně stojící vanou.

S citem rekonstruovaný vinohradský byt

Kuchyně je vyrobená na míru. Dle přání majitelů ji tvoří kuchyňský ostrůvek s varnou deskou a výsuvnou digestoří. Na ostrůvek pak navazuje masivní jídelní stůl z mangového dřeva dovezený z Indie, nad který se snáší řada originálních závěsných lamp. Právě s hojně využívaným umělým osvětlením museli majitelé počítat, protože jejich byt je orientovaný na sever. Na kuchyň s jídelnou navazuje obývací pokoj, jehož dominantou tvoří na míru vyrobená podsvícená knihovna. Její části v šedém odstínu barevně ladí se závěsy i rohovou pohovkou. Zdejší bodové osvětlení ještě doplňuje efektní závěsná lampa. Vzdušná je také ložnice. Díky šatně, která tvoří samostatnou místnost, tu totiž nemusí být žádné skříně. Vedle postele je zde jediným kusem nábytku dobový šicí stroj. Velmi útulným dojmem působí také prostorná koupelna, v níž prostor nad volně stojící vanou zdobí originální zrcadla. I tady je nábytek vyrobený přímo na míru.

Radost z bydlení

S notnou dávkou snahy, trpělivosti a citu vznikl v tomto vinohradském bytě opravdový domov. Interiér se sice přizpůsobil potřebám moderní domácnosti, přesto však zůstal zachován jeho původní secesní ráz. Musí být radost bydlet v tak příjemném a velmi inspirativním bytě, který navíc pamatuje staré dobré časy…

Zdroj: www.svoboda-williams.com

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Hnědá barva v interiéru

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Rady do malé zahrady

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock